Kertakäyttögrilli on kesäkokin mainio apuri – Palomiehiä ja pelastuslaitosta sen varomaton käyttö työllistää tulipaloina grillijuhlien jälkeen

Kertakäyttöisen grillin käyttö on helppoa, mutta grillaamisen jälkeen kuuman pakkauksen hävittäminen turvallisesti ei ole kaikille itsestäänselvyys. Lukuisia tulipaloja sen varomaton käyttö aiheuttaa vuosittain.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kertakäyttöisen grillin käyttö on helppoa, mutta grillaamisen jälkeen kuuman pakkauksen hävittäminen turvallisesti ei ole kaikille itsestäänselvyys. Lukuisia tulipaloja sen varomaton käyttö aiheuttaa vuosittain.
(Päivitetty: )
Teksti:
Armi Kauppila

Yleisimpiä virheitä kertakäyttögrillin käytössä ovat huono grillauspaikan valinta ja sen käyttö ruohikkopalovaaran aikana tai muuten paloherkässä paikassa, kuten kasvuston tai puurakenteen lähellä.

”Aivan puuseinän vieressä ei grilliä kannata sytyttää, koska lämpö voi johtua seinään. Paras paikka kertakäyttögrillin käyttöön olisi tasainen hiekka-alusta”, muistuttaa Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala.

Jäähtyminen kestää tunteja

Myös kertakäyttögrillien poisheittäminen kuumana aiheuttaa kymmeniä tulipaloja vuosittain.

Taisto Hakalan mukaan moni luulee erheellisesti, että grilli on jo kokonaan sammunut ja jäähtynyt – ja heittää sen roskikseen.

Grillihiilien lämmöneristyskyky on erinomainen, joten vaikka hiillos näyttäisi jo täysin sammuneelta, lämpötila saattaa silti olla hiilien alla vielä satoja asteita.

”Kertakäyttögrillin jäähtyminen sellaiseen lämpötilaan, jossa sen voi heittää turvallisesti roskakoriin, kestää jopa tunteja vielä sen jälkeen, kun grillin hiilet ovat lakanneet näkyvästi hehkumasta”, sanoo Tukesin ylitarkastaja Jyri Pekkanen.

Pekkasen mukaan grillin voi sammuttaa vedellä tai hiekalla, mutta silloinkaan se ei jäähdy nopeasti.

Jäähtymiselle kannattaa siis jättää reilusti aikaa, ettei roska-astia syty palamaan. Sieltäkin tuli voi levitä hyvin nopeasti, mikäli tuuli on liekeille suotuinen. Myös alueen kasvusto, maaperä ja ruohikkopalovaara vaikuttavat tulen leviämiseen.

Kertakäyttögrillit sytyttävät kymmeniä tulipaloja vuosittain.

Kertakäyttögrillit sytyttävät kymmeniä tulipaloja vuosittain. © Kristiina Kurronen / Otavamedia

Kaikkialla ei saa grillata

Vaikka kertakäyttögrillit ovat näppäriä, niiden käyttö ei ole joka paikassa sallittua. Kesän tapahtumissa grillaavan on syytä ottaa huomioon paikan säännöt, eikä esimerkiksi kaikissa puistoissa ole lupa grillata.

Taisto Hakalan mukaan myös tapahtumien järjestäjillä on kuitenkin oma vastuunsa ottaa grillaamisen vaarat huomioon ja ohjata ihmisiä grillien turvalliseen käyttöön.

Katso videolta, miten helposti hiilet syttyvät palamaan vielä tunti sammuttamisen jälkeenkin.

X