Jaakko Hämeen-Anttila oli rakastettu islamin tulkitsija, jolle kirjallisuus oli jännittävää salapoliisityötä menneisyyden pimeässä

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jaakko Hämeen-Anttila oli kansainvälisesti arvostettu arabialaisen ja islamislaisen kulttuurin professori.

(Päivitetty: )
Teksti:
Jesse Raatikainen

Arabian kielen ja islamilaisen kulttuurin professori Jaakko Hämeen-Anttila on kuollut äkilliseen sairauskohtaukseen 60-vuotiaana joulukuun 18. päivä. Hänen puolisonsa Virpi Hämeen-Anttila vahvisti tiedon Ylelle.

Jaakko Hämeen-Anttila työskenteli arabian kielen ja islamintutkimuksen professorina Edinburghin yliopistossa vuodesta 2016. Sitä ennen hän toimi samassa virassa Helsingin yliopistossa vuodesta 2000.

Oulussa syntynyt Jaakko Hämeen-Anttila alkoi opettaa Helsingin yliopistossa 80-luvun puolivälissä. Vuosina 2000–2016 Hämeen-Anttila toimi yliopiston professorina. © Ari Heinonen / OM-arkisto

Hämeen-Anttila kirjoitti kymmeniä teoksia islamista ja pyrki kertomaan uskonnosta ja kulttuurista kansantajuisesti. Hänen kiitetyimpiin teoksiinsa lukeutuivat muun muassa Johdatus Koraaniin ja Islamin käsikirja, josta hän voitti Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon.

Professori palkittiin myös muun muassa J.V. Snellman -palkinnolla, Otavan kirjasäätiön tietokirjapalkinnolla, sekä Eino Leinon palkinnolla yhdessä puolisonsa kanssa.

Hämeen-Anttila korosti Lähi-idän rikasta kulttuuria, eikä pitänyt siitä, että islam typistetään vain väkivaltaisuuksiin.

Jaakko Hämeen-Anttila käänsi tärkeitä arabiankielisiä teoksia suomeksi

Kirjallisuus oli ollut lapsesta asti Hämeen-Anttilalle tärkeitä. Hän kertoi Ylen Kuusi kuvaa -ohjelmassa kiinnostuneensa arabian kielestä jo pienenä, kun löysi vanhempiensa kirjahyllystä arabiankielisen Koraanin ja sanakirjoja.

”Olen tuntenut pienestä alkaen mielenkiintoa ja kiinnostusta etäisempiä asioita kohtaan. Se on tuo ajatus, että ihan maantieteellisesti tutkii etäämpänä olevaa kulttuuria ja vielä ajallisesti jaksoja, jotka ovat kaukana nykyajasta. Se on jännää työtä, salapoliisityötä menneisyyden pimeässä”, Hämeen-Anttila kertoi haastattelussa.

Jaakko Hämeen-Anttila kirjoitti kymmeniä tietokirjoja islamista. Hän myös käänsi lukuisia kirjoja ja tekstejä arabiasta suomeksi. © Anni Koponen / OM-arkisto

Hämeen-Anttila myös käänsi lukuisia tekstejä arabiasta suomeksi, muun muassa Koraanin ja maailman vanhimman eepoksen, mesopotamialaisen Gilgamešin. Hänen kääntämänsä tarinakokoelma Tuhat ja yksi yötä (Otava, 2010) on ainoa suora arabiasta suomeksi käännetty versio klassikosta.

Lokakuussa 2022 Virpi Hämeen-Anttila kertoi Seuralle eläneensä miehensä kanssa kaukosuhteessa useita vuosia. Koronarajoitusten iskiessä pari ei nähnyt toisiaan kahteen vuoteen. Pari avioitui vuonna 1984, melkein 40 vuotta sitten.

Professori Jaakko Hämeen-Anttila kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen joulukuun puolessa välissä. Kansainvälisesti arvostettu Hämeen-Anttila kirjoitti ja käänsi lukuisia kirjoja.
Jaakko Hämeen-Anttila yhdessä puolisonsa, kirjailija Virpi Hämeen-Anttilan kanssa vuonna 2004. © Pekka Nieminen / OM-arkisto

Lue myös: Virpi Hämeen-Anttila oli erossa Jaakko-puolisostaan kaksi vuotta pandemian vuoksi: ”Yksinäisyys teki kylmäksi ja kyyniseksi”

Juttua päivitetty 2.1.2024 klo 16.36: Lisätty kappale Lähi-idästä ja islamista.

X