Eläkeläiskommentti: ”Timo Kivinen – mies jota kukaan ei haluaisi nähdä: miksi hän johtaa sotimista vaikka kukaan ei ole häntä äänestänyt?”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

”Puolustusvoimien komentajaa ei kansa ole tehtävään äänestänyt, mutta silti hän ohjaa kansakunnan kohtaloa maamme ollessa yhdessä historiansa vakavimmista kriiseistä,” kirjoittaa Ilta-Aviisin emerituspäätoimittaja oheisessa kolumnissaan, jota kukaan ei ehtinyt lehden toimituksessa tarkistaa tai luultavasti edes lukea ennen sen julkaisemista, koska sota oli käynnissä.

 

”Taisteluita on nyt käyty Suomen alueella parin kuukauden ajan, ja minua on alkanut harmittaa että joudun olemaan pommisuojassa muiden ikäihmisten seurassa, vaikka oikeasti minun kuuluisi olla uutisetulinjassa koulutoverieni Clint Eastwoodin ja Gustav Hägglundin tavoin.

Sodan alusta alkaen olohuoneisiimme on säännöllisin väliajoin tunkeutunut vakiovieras, jota meistä kukaan ei olisi kaivannut: kenraali Timo Kivinen.

Hän on Puolustusvoimien komentaja.

Myös Ilmavoimien komentaja Pasi Jokinen on tullut televisioruuduillemme pyytämättä ja kyselemättä. Maavoimien komentajassa Petri Hulkossakin olisi ollut kestämistä, mutta hän on pysynyt onneksi sotatoimien keskellä metsässä josta häntä ei erota maastopuvun takia.

Merivoimien komentajaa Jori Harjua luulin aluksi palokunnan johtajaksi, koska hänellä on samanvärinen puku kuin palopäällystöllä.

Hyvin lyhyessä ajassa näistä virkamiehistä on tullut vaikutusvaltaisimpia ihmisiä koko maassa.
Yhtään näistä kaluunaherroista ei kansa ole vastuulliseen tehtävään äänestänyt, mutta silti he ohjaavat kansakunnan kohtaloa ja ajavat linjaa, joka herättää kauhunsekaisia tunteita niin Suomessa kuin maailmallakin.

© Otavamedia

Somesta lukemani ja kaverien kertoman mukaan Ilmavoimat on pommittanut vihollista niin paljon, että pommeista alkaa olla huutava pula.

Vihollisen niskaan joudutaan kohta pudottamaan ruostuneita diskopalloja ja laulava Tauski, mikä on epäinhimillistä.

Kuka vastaa, jos Pasi Jokisen alaiset tilaavat seuraavat pomminsa joltain hämäräperäiseltä kauneusyrittäjältä?

Kansalaisilla on oikeus vaatia, että jokaisen pommin toimintakyky testataan ennen pudottamista ja vihollista pommitetaan vain niillä pommeilla, jotka osoittivat räjähtävänsä testeissä.

Jääkärijoukkueen ja -ryhmän käsikirja 2018, Maavoimat

Ja mihin perustuu Timo Kivisen näkemys siitä, että vihollista vastaan taistellaan sillä tavalla kuin nyt taistellaan, maastoutuneina ja luotiliivit päällä? Laumasuojaako tällä haetaan?

Miksi ei hyökätä vaan kaikki hokevat vain #pysypoterossa mantraa?

Perustuvatko kaikki sotasuunnitelmat Timo Kivisen mielipiteisiin?

Puolustusvoimien komentajan asema on perin outo: hänen puheensa menevät mediassakin usein läpi faktoina, vaikka kysymys on ainoastaan mielipiteistä, jotka ovat välillä erittäinkin kiistanalaisia.

Minunkin tekstini menevät mediassa läpi faktoina, mutta se on eri asia.

Somessa on suuri joukko sota-alan asiantuntijoita, jotka ovat suhtautuneet hyvinkin kriittisesti PV:n ja Kivisen linjaan, mutta heidän on vaikea saada ääntään kuuluville silloin, kun ratkaisevia päätöksiä tehdään. Minultakaan ei ole kukaan kysynyt aikoihin mitään, mikä on sinänsä hyvä koska kaikenmaailman utelijat ovat rasittavia.

Kaikkein pöyristyttävimpiä ovat silti pääministeri Sanna Marinin puheet hybridisodankäynnin strategiasta ja siitä että nuoret naisministeritkin hokevat iskulausetta ”torju, lyö, tuhoa”.

Hallituksella ei ole mitään mittareita mitata, milloin sota on voitettu.

Jos se voitetaan Kivisen opeilla ja taktiikalla, se on todennäköisesti väärin voitettu, ja voitte olla varmoja että kirjoitan siitä seuraavassa kolumnissani.”

 

Jääkärijoukkueen ja -ryhmän käsikirja 2018, Maavoimat

 

Lue myös:
Ilta-Sanomien kolumni: THL:n johtaja Mika Salminen – mies jota kukaan ei haluaisi nähdä

 

X