Esperi Caren ja Attendon johtajat, ansaitsette maanpuolustusmitalin

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Attendon ja Esperin mainoskuvissa näkyy hyvää hallintoa ja iloisia ihmisiä.

Teksti:
Petri Korhonen

Attendon ja Esperin mainoskuvissa näkyy hyvää hallintoa ja iloisia ihmisiä. © Otavamedia

Vanhustenhoidosta paljastuneet laiminlyönnit ja ihmisten heitteillejättö järkyttävät suomalaisia. Hoivapalvelujätit Esperi Care ja Attendo ovat Yleisradion kaivamien tietojen mukaan pyörittäneet bisneksiään rahankiilto silmissä: työvoimasta ja hoidon laadusta säästäen, verosuunnittelussa voltteja tehden, omistajiensa miljoonatulojen maksimoimiseksi.

Vaikka laatupuutteet ovat olleet kuntapäättäjienkin tiedossa, kunnat ovat siitä huolimatta hankkineet näiltä jäteiltä uudestaan ja uudestaan erilaisia palveluita. Koska vain nämä ovat pystyneet tarjoamaan hoivaa ja tiloja sillä hinnalla, mihin kunnilla on ollut nipin napin varaa.

Miten on mahdollista, että tällainen toiminta on saanut jatkua, eivätkä firmat ole parantaneet tapojaan varoituksista ja reklamaatioista huolimatta? Eikö tällaisen moraalittomasti hoidetun, asiakkaan oikeuksia loukkaavan bisneksen pyörittäjä kuuluisi vähintäänkin kuluttajaoikeuteen?

(Jos joku myisi vanhuksille hengenvaarallisia tavaroita, jotka voivat pilata käyttäjänsä terveyden, eikä suostuisi lopettamaan myymistä, hän istuisi tuomioistuimen edessä hyvin nopeasti.)

Tämä kaikki sotii kansalaisten oikeustajua vastaan.

Huonoa hoitoa on julkisellakin puolella, samoin kuin lämmintä välittämistä yksityisissä hoitopaikoissa, mutta nämä nyt julkisuuteen tulleet rakenteelliset hirveydet ovat laajuudeltaan jotain käsittämätöntä.

Että pitikin mennä kehumaan yksityistämisen luovuutta

Nykyinen Juha Sipilän (kesk) hallitus halusi alusta alkaen profiloitua norminpurkajana sekä Sääntö-Suomen vapauttajana, ja kehuskeli luovuudellaan ja onnistuneilla yksityistämishankkeillaan.

Nyt tämä vuosia jatkunut omakehu iskee naamalle kuin vanhuksen vaippa, ja todennäköisesti maksaa hallituspuolueille monta kansanedustajapaikkaa.

Toinen vaikutus tuleekin yllättävältä suunnalta.

Kannattaako tätä ahneutta puolustaa?

Tuttavani, psykologian ammattilainen esitti jännän näkökulman.

Hän arvioi, että Sipilän hallituksen voimasuhteiden lisäksi pahiten tässä skandaalissa rapautuu usko Suomen yhteiseen tarinaan.

Usko siihen, että olemme tuloistamme riippumatta ansainneet arvokkaan vanhuuden, maksaneet siitä kipeästi veroina ja sosiaaliturvamaksuina, kukin varojensa mukaan.
Usko siihen, että päättäjämme ajattelevat ratkaisuissaan kansalaisten parasta, eivätkä suunnittele loikkaavansa johtajavirkoihin hoivaimperiumien palvelukseen heti kun vaalitappio häämöttää.

Samalla vähenee uskomme siihen, että kaikkia kanssaihmisiämme, myös näitä omanvoitontavoittelijoita, kannattaa puolustaa.

Psykologituttu muistutti, että halu puolustaa Suomea syntyy siitä tunteesta, että täällä on jotain tärkeää ja varjeltavaa, jotain puolustettavaa.

Jos nämä ahneet yksityistäjät lipeävät rintamasta jo nyt, miksi me muutkaan toimisimme yhteiseksi hyväksi?

Helppo maali: säästetään pahoista hävittäjäkoneista

On varmaa, että oppositiopuolueet pitävät vanhustenhoitoa esillä kevään vaaliteemoissaan niin kovaäänisesti kuin mahdollista.

Se on täysin oikein, koska parannuksia pitää saada aikaan.

Yksi liian helppo politiikan keppihevonen saadaan ratsastuskuntoon loppuviikosta, kun länsimaiset lentokonevalmistajat esittävät valtiolle tarjouksensa Suomen Hornet-hävittäjien seuraajiksi.

Puolueiden vaalipuhelogiikalla jokainen tilauspaketista poistettu HX-kone parantaa vanhustenhuollon tilannetta, koska näin on kiva uskoa ja uskotella.

Tolkun Henkilö soitteli puoluepampuille, ja vastaajien aatemaailmasta riippuen Suomen kaavailemasta 64 hävittäjän paketista näyttäisi putoavan pois joko 4 tai 10 konetta. Tai sitten määrätään hankinnalle mahdollisimman matala hintakatto.

Tämä tarkoittaa sitä, että nämä poliitikot ovat valmiita ratkomaan turvallisuuspolitiikan asioita juuri sillä samalla tavalla millä he aiheuttivat sosiaali- ja terveysjärjestelmäämme Esperi-kohun ja Attendo-gaten.

Otetaan aina se ostohinnaltaan halvin vaihtoehto, huolimatta siitä toimiiko se meille, paljonko sen ylläpitoon ja muuttuvien tarpeiden vaatimiin päivittämisiin kuluu rahaa.
Leikataan resursseista, säästetään näyttävästi välittämättä siitä, miten tarvittu palvelu näiden jälkeen hoituu.

Pääasia, että saadaan näyttämään siltä että olemme purkaneet edellisten ministerien normeja, ja ajatelleet toisella tavalla kuin mitä alan ammattilaiset ovat kehdanneet teknisistä syistä suositella.

(Kukaan vastaajista ei sentään ehdottanut, että ulkoistetaan tämäkin palvelu jollekin länsimaiselle toimijalle jota ei sitten jälkeenpäin pystytäkään valvomaan kunnolla.)

HX-raha kelpaa Esperille ja Attendolle

Demokratiaan kuuluu, että eduskuntaan valitut puolueet saavat päättää vapaasti valtion hankinnoista.

Kunhan ne eivät valehtele, että miljardin euron säästö HX-kaupoista menee lyhentämättömänä sentilleen vanhustenhoidon hyväksi, ja korjaa nykytilanteen.

Nimittäin juuri nyt miljardin lisäys julkisiin terveysvaroihin tarkoittaisi käytännössä miljardin euron tulonsiirtoa juuri näille samoille ulkoistusfirmoille. Kuten Esperille ja Attendolle, koska kukaan muukaan toimija ei pikkukunnissa ole näitä hommia hoitamassa.

Hyvin te veditte, Esperi Caren ja Attendon päättäjät.

Rikastuitte meidän varoillamme, pilasitte vanhustenhoidon laadun ja siinä sivussa nakerratte merkittävästi kansalaisten halua puolustaa tätä yhteiskuntaa ulkoisia vaaroja ja uhkia vastaan. Saatoitte välillisesti vaikuttaa myös valtion turvallisuusratkaisuihinkin, ja vaurastua kohta niillä lisää.

Teille voisi antaa näistä saavutuksista maanpuolustusmitalin, mutta jostain muusta valtiosta kuin Suomesta.

 

X