Haluatko korpraaliksi? Vuorokauden ryyppää.. eikun kertausharjoitus riittää

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Teksti:
Petri Korhonen

Ilmavoimat on nyt maineenhallinta-turbulenssissa monen yhtäaikaisen skandaalin vuoksi.

Tällä viikolla valtakunnansyyttäjänvirastosta tipahti korkeille lentoupseereille syytteitä niin sanotussa Lemmenjoen maja -gatessa.

Karjalan Lennosto järjesti syksyllä 2017 Lemmenjoen edustusmajalla muutamalle savolaiselle kuntapäättäjälle ja yrityspomolle jo perinteisen PR-viikonlopun, vapaaehtoisen (kertaus)harjoituksen nimellä.

Tapahtuman ohjelmassa on aiempina vuosina ollut erilaista organisaatiovalmennusta, kriisiaikojen hommiin liittyvää koulutusta ja kosteaa illanistumista. Osanottajille oli luvattu mukanaolosta kertausharjoituspäiviä, joita keräämällä reserviläiset voivat saada aikanaan ylennyksiä sotilasarvoihinsa.

Jossain vaiheessa tilaisuuden isäntä alkoi kuitenkin käyttää paikallaolijoista niin ronskia sotilaskieltä, että vastuu ei siirtynytkään perisavolaiseen tapaan kuulijalle vaan siitä eteenpäin rikosilmoituksiin asti. Lennoston silloista komentajaa syytetään nyt muun muassa kunnianloukkauksesta: hän oli tiettävästi puhunut suunsa puhtaaksi monestakin asiasta.

Tapauksen jälkiselvittelyissä syyte napsahti myös Ilmavoimien komentajalle: hänen arvellaan odotelleen liikaa ennen kuin aloitti alaisensa kurinpitotoimet. Yleisradion mukaan kenraalimajuri Sampo Eskelinen vetikin tästä jo omat johtopäätöksensä, ja ilmoitti poistuvansa hommastaan huhtikuussa määräaikaisen virkansa päättyessä.

Jo yksin tämä majagate olisi Ilmavoimien maineelle melkoinen haaste. Mutta viime vuonna Ilmasotakoulukin onnistui sekoilemaan omien oppilasvalintakriteeriensä kanssa. Kun pari konkaripilottien sukulaispoikaa oli karsiutumassa lentoreserviupseerikurssin aloituksesta, heidät järjestettiin sisään lisävalintojen avulla.

Jos näiden samanaikaisten sotkujen selvittely menisi valtion normaalien tapojen mukaan, Ilmavoimat ottaisi jonkun kallispalkkaisen kriisiviestintäkonsultin keksimään tapahtumille hyviä selityksiä.

Tolkun Henkilö haluaakin nyt säästää veronmaksajien varoja. Tässä on vapaasti käytettäväksi liuta autopilotin ohjaamia vastauksia kansalaisten, puolustusministeri Jussi Niinistön ja median ihmettelemiin kysymyksiin.

Hyvät pilvenveikot, kiinnittäkää turvavyönne ja sulkekaa kuomu: näillä selityksillä voitte ehkä selvitä tulevista kurvatappeluista karkuun. Tai sitten ei.

 

Mitä kohutussa Ilmavoimien vapaaehtoisessa harjoituksessa Lemmenjoella tapahtui?
”Siellä annettiin korkeatasoista johtamiskoulutusta ja leikittiin simulaattoreilla. Suosituin oli 50 vuoden takaisen johtamiskulttuurin simulaattori, jossa pomo haukkuu, karjuu ja juo viinaa työaikana.”

Savolaisia pomoja lennätettiin Lappiin sotilaskoneella, jota saatteli Hornet-hävittäjä. Pelkästään Hornetin lentotunnin hinnalla olisi saatu Kuopion päiväkotilapsille viikoksi uudet vaipat. Oliko keikka hintansa arvoinen?
”Kustannuksia pitää katsoa kokonaisuutena. Monella työpaikalla hommat sujuvat tutkitusti paremmin, kun keskeiset johtajat ovat poissa. Kutsuimme tilaisuuteen vain sellaisia johtajia, joiden poissaolo hyödytti paikallista elinkeinoelämää ja kunnallista päätöksentekoa. Itse asiassa veronmaksajille kertyi tästä valtava rahallinen säästö.”

Uskaltaako näin tuhlailevasti rahoja haaskaavalle Ilmavoimille antaa 10 miljardia euroa uusien hävittäjäkoneiden ostamiseen? Entä jos pilotit ostavat koko rahalla viinaa?
”Muistuttaisin, että Ilmavoimat ei aiokaan ostaa hävittäjiä, vaan suorituskykyjä. Jos itärajalle pudotetaan piippalakkien tielle HX-rahoilla saatavat 805 miljoonaa Koskenkorva-pulloa, ainakin vastustajan suorituskyky saadaan alenemaan merkittävästi.”

Kuinka monta ylennystä paikallispäättäjät saavat näistä Lemmenjoen reissuilla tienatuista kertausharjoituspäivistä?
”Puolustusvoimissa on ylennyksiin vaadittavista kertausharjoituspäivien määristä tarkat taulukot. Korpraaliksi pääsee yhden vuorokauden Lapin-reissulla. Majuriksi vaaditaankin jo 60 vuorokautta Lemmenjoen majalla sekä todennäköisesti uusi maksa.”

Lennoston komentaja oli kuulemma haukkunut upseerikollegoita tyhmiksi tai laiskoiksi pässeiksi. Millaisen rangaistuksen hän voi näistä teoista saada?
”Hyvinkin ankaran, mikäli hovioikeus katsoo että kyseessä on sotasalaisuuksien paljastaminen.”

Mitä tästä majaskandaalista seuraa?
”Uskomme, että viimeistään hovioikeuskäsittelyssä paljastuvien Lapin-harjoitusten yksityiskohtien uutisointi poistaa meiltä kokonaan kertausharjoituksia vaivanneen reservinkieltäytyjäongelman. Puolustusvoimat on jo nyt saanut reserviläisiltä tuhansia pyyntöjä päästä kertaamaan vastaavanlaisiin oloihin.”

Onko armeijassa paineita saada sotilassukujen jälkeläiset upseerikoulutukseen vaikka pääsyvaatimuksia vääntelemällä?
”Ei missään nimessä. Kenraalien lapsilla on ihan samanlaiset mahdollisuudet päästä sotilasurallaan hyvään alkuun kuin presidenttien, ministereiden ja suuryritysten pääjohtajienkin lapsilla.”

X