HX-hävittäjäkaupoissa alkoi kylkiäisten aika – kelpaisiko Suomelle kätevä Saab-vanhainkoti?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Boeing kertoi alkuviikosta saaneensa Yhdysvalloilta luvan myydä elektronisen häirinnän koneitaan, EA18G-Growlereita myös Suomelle.

Teksti:
Petri Korhonen

 

Boeing kertoi alkuviikosta saaneensa Yhdysvalloilta luvan myydä elektronisen häirinnän koneitaan, EA18G-Growlereita myös Suomelle. © Otavamedia / Erik Tiessalo

Suomen ilmavoimien suurin lähivuosien ostoshanke, tarjouskilpailu Hornet-hävitttäjien seuraajasta on nyt kuumimmillaan.

Konevalmistajat ovat jättäneet viralliset tarjouksensa valtiolle kuunvaihteessa, mutta nyt aletaankin kuin autokaupassa ikään keskustella siitä millaisia alumiinivanteita, navigaattoripaketteja ja vetokoukkuja jokaiseen 64:ään tilattavaan ajokkiin laitetaan, epävirallisiksi kylkiäisiksi.

Nopea ostaja voisi peluuttaa nyt valmistajia vastakkain suurimman mahdollisen varustepaketin saamiseksi, koska Suomen koneet eivät ole vielä edes tehtaiden liukuhihnoilla.

Tolkun Henkilö sai haltuunsa salaisen listan siitä, millaisia kylkiäisiä hävittäjäkauppiaat ovat meille vilautelleet. (Jokainen ilmavoimien ihminen tai puolustusministerin erityisavustaja tulee kiistämään viimeiseen saakka nämä tiedot, ja syyttämään paljastajaa kylkiäistalebaniksi.)

Mutta tässä ne nyt ovat: siitä vain valitsemaan mieluisimmat verhoilu- ja metalliväriyhdistelmät.


Boeing tarjoaa kattavinta
elektroniikkapakettia: jos ostamme Super Hornetit, saamme kaupanpäällisinä monta EA18G Growleria eli markkinoiden voimakkaimpia elso-häirintäkoneita.
Näiden subwoofer-pattereilla pystymme täyttämään vihollisen kaikki komentotaajuudet epäinhimillisen julmasti esimerkiksi Mamban tuotannolla tai Sami Hedbergin komiikalla.
Koneen ulkoisiin ripustimiin voi kiinnittää peräti kaksi perustuslakiasiantuntijaa, jotka voivat lähettää sieltä täsmätwiittejä joilla jumitetaan esimerkiksi vastustajan duuman valiokuntien työnteko monen viikon ajaksi.

**

Ruotsalaisella Saabilla on takataskussaan yllättävin valttikortti, johon Suomen tuleva demarihallitus ei ehkä voi olla tarttumatta. Saabin turvallisuusratkaisujen yksikkö on nimittäin rakentamassa Australiaan täydellistä, elektronisesti valvottua älyvankilaa.
Siihen mahtuu 1300 vaarallista ja 400 vähemmän vaarallista vankia.

Saab myy älyvankiloitaan muun muassa Australiaan. © Saab

Pelkällä Ikea-verhojen värin vaihtamisella laitoksen pystyisi muuttamaan mihin tahansa Suomen kuntaan sopivaksi vanhainhoitopaikaksi. 64 tällaista Saabin kansankotia ratkaisisi Suomen vaikeimmat vanhustenhoitopulmat ainakin Gripen-hävittäjien käyttöiän ajaksi.
Ja laatukin paranisi nykyisestä: älytekniikkavankilassa asukkaiden ruoka-annostelua ja yöunta valvoo tietokone, eikä kukaan pääse nälkiintymään tai lojumaan tuntikausia putkansa lattialla.
Automatisoidut pesu- ja huoltopalvelut hoituvat käytäväroboteilla, jotka kuulemma käyttäytyvät inhimillisemmin kuin suomalaisten hoivayhtiöiden toimitusjohtajat.

**

Brittiläinen Eurofighter neuvottelee yhä maansa johdon kanssa oheiskauppojen ehdoista, mutta hallituksen Brexit-sotkujen takia prosessi on pahasti kesken. Yhtiön edustajat ovat kuitenkin vihjanneet haluavansa tarjota Suomelle Skotlantia siirtomaaksi, tai vaihtoehtoisesti kaikkia Britannian ilmavoimien koneita jotka mielellään lennettäisiin tänne suojaan pahimman Brexit-kaaoksen ajaksi.

Brittikauppiaiden epätoivosta kertoo, että jopa työväenjohtaja Jeremy Corbynin vaihtaminen päikseen Paavo Väyryseen on tiettävästi ollut kaupanhieronnassa esillä. Tämä vaihtoehto kiinnosti vielä viime kesänä Juha Sipilän (kesk.) hallitusta kovasti, mutta nyttemmin into on laantunut.

**

Ranskalainen Dassault ei tunnusta, onko se luvannut Suomelle 64 Michelin-tähteä, joista ainakin puolet menisi Leijona Cateringin työmaaruokaloihin. Armeijan terveyspainoitteisen kasvisruokapäivän tukemiseen valmistaja voinee osallistua mittaamattomalla määrällä ranskalaisia perunoita, joiden paistamiseen Snecma M88 -moottorien vähäpäästöinen jälkipoltto on omiaan.

Dassault Rafale – markkinoiden tehokkain ulkogrilli. © Otavamedia / Erik Tiessalo

Vaihtoehtoisesti joihinkin Rafale-hävittäjiin voidaan asentaa istuinlämmitin ja Webasto, että talvisaikaankin vähintään neljän koneen parvi saadaan ilmaan jostain päin Suomea.

**

Lockheed Martin on toistaiseksi niin ylimielisen varma voitostaan, että se ei ole lähtenyt mukaan huutokilpailuun millään ökytarjouksilla.
Yhtiö on kuitenkin luvannut Ilmavoimien henkilökunnalle F35-logolla varustetut kuoritakit, jotka kestävät jopa Lemmenjoen pakkasia, jaloviinaroiskeita ja mediamyrskyjä.
Takeissa on F35-hävittäjistä tuttua häiveteknologiaa: tällainen päällä voi puhua alaisille tai vieraille mitä haluaa, eikä tapahtuma näy yhdenkään tiedotusvälineen tutkassa.

Virallisia F35-häivetakkeja saa ostaa konevalmistajan omasta mainoskaupasta. © Lockheed Martin

 

X