Jeesus pelastaa nyt myös urkinnalta – koska tiedustelulakeihin on jäämässä taruolennon kokoinen aukko

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uudelleenbrändätty Jeesus-hahmo eli Buddy Christ. ohjaaja Kevin Smithin kirkkoparodiaelokuvasta Dogma (1999)

(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Uudelleenbrändätty Jeesus-hahmo eli Buddy Christ. ohjaaja Kevin Smithin kirkkoparodiaelokuvasta Dogma (1999) © Kuvakaappaus Dogma-elokuvasta

Hyvä kansalainen!
Pelkäätkö, että tulevat uudet tiedustelulait antavat viranomaisille valtuudet urkkia sinua ja kaapata viestejäsi tiedustelu- ja vaikuttamisoperaatioidensa yhteydessä?

Ei hätää, Jeesus pelastaa. Samoin kuin Allah, Jahve, Buddha, Shiva sekä Tapio, Vellamo, Lemminkäinen, Jumi tai Louhi.

Nimittäin lakiesityksiin on kirjattu mielenkiintoinen, vaikkapa tuon taruolento Lemminkäisen mentävä aukko.

On joitain ammattiryhmiä, joiden viestintää Suojelupoliisin ja Puolustusvoimien tiedusteluvaikuttaja-agentit eivät saa kaapata tai tahallaan avata, vaikka haluaisivatkin.

Asianajajat ja lääkärit saavat edelleenkin viestitellä luottamuksellisesti asiakkaidensa kanssa, ja toimittajat toimitella omia työasioitaan lähdesuojan takana.

Mutta jostain syystä ”suojassa olevien” listaan on lisätty myös papit ja heidän hengelliset juttelunsa asiakkaiden, syntisten seurakuntalaisten kanssa.

Jos sotilas- tai siviilitiedustelu sattuu vahingossa avaamaan pappien viestejä, ne pitäisi tuhota välittömästi ja pyytää salaa anteeksi kunkin kirkkokunnan jumalilta. (Papille itselleen ei tarvitse vahinkoavauksesta ilmoittaa.)

Ajatus on toki kaunis ja looginen, sillä onhan kirkkorakennuksetkin merkitty armeijan säännöissä suojeltaviksi kohteiksi: niitä ei saisi sodassakaan ampua tai pommittaa.

Karhua palvova tietäjäkin saa suojan

Ongelmaksi tämän tekee vain pappeuden määritelmä. Saako kuka tahansa maallikkosaarnaaja tiedustelulta suojaavan sädekehän?

Tolkun Henkilö kysyi asiaa viranomaisilta, ja  vastaus on kyllä, lähes kuka tahansa.

Tiedusteluväen tulkinnan mukaan laissa mainituksi papiksi kelpaa Suomessa hyväksytyn uskonnollisen yhdyskunnan kappalainen, kirkkoherra, ajatollah, mufti, patriarkka, rovasti, imaami, rabbi, pastori, temppeliherra, mullah, arkkimandriitta, tietäjä ja moni muu jumalallisen viran haltija.

Ja näitä muuten riittää.

Suomessa on tällä hetkellä Patentti- ja rekisterihallituksen hyväksymänä 136 rekisteröityä uskonnollista yhdyskuntaa. ( Tämä Wikipedian lista ei ole ihan ajan tasalla, mutta jonkinlaisen kokonaiskuvan saat tästä linkistä ) Joukossa on islamilaisia seurakuntia, harekrishnoja, buddhalaisia, metodisteja, ortodokseja ja vaikka mitä.

Siellä on myös uuspakanallinen, muinaisten Itämeren kansojen suomenuskoa edistävä Karhun Kansa.

Lemminkäistä ja Louhea palvova, karhuja jumalolentoina pitävä liike sai rekisteröityä itsensä viitisen vuotta sitten. Sen jumalanpalveluksia ja rituaaleja vetävä pomo on titteliltään tietäjä.

Kyllä, arvaatte oikein: Suojelupoliisi ei periaatteessa pääse hänen viesteihinsä käsiksi, vaikka tietäjän tiedettäisiin pitävän kekri-iltoja ISIS-liikkeen johtajille. Vain silloin, jos tietäjä itse osallistuu kansallista turvallisuutta vaarantavaan toimintaan, hänen suojauksensa raukeaa.

Niin kauan kun tietäjä tai pappi sanoo hoitavansa vain pääpirun sielua, hän saa puuhastella agenteilta rauhassa.

Jäänne 1200-luvulta

Ihme kyllä harva lainlaatija eduskunnassakaan kyseenalaisti, miksi uskontoja piti sotkea tiedustelulakien soveltamissääntöihin.

Erään kansanedustajan mukaan pappi livahti suojeltujen operaattorien listalle rippisalaisuuden käsitteen takia. Kanonisessa oikeudessa määriteltiin nimittäin 1200-luvun alussa, että syntisen kanssa puhuessaan pappi ei kuule hänen paljastuksiaan ihmisenä, vaan Jumalan edustajana. Tätä wifi-yhteyttä yläkertaan ei saa maallinen valtias millään keinolla edes yrittää murtaa.

Kukaan parlamentaarikko ei ilmeisesti huomannut, että kaikki nykyiset uskontokunnat eivät käytä rippiä samalla tavoin ehdottomana vaitiolovelvollisuutena kuten meillä roomalaiskatoliset, ortodoksit ja luterilaiset tekevät. Uskontokunnatkin alkavat olla niin löyhiä yhteisöjä, että yhtä hyvin tiedustelun suojan voisi antaa jonkun uimaseuran puheenjohtajalle tai Saariselän hiihtovaelluskerhon päävalmentajalle.

Joka tapauksessa pappeuden suoma taivaallinen luotiliivi on nyt kirjattuna tuleviin lakiteksteihin, ja siihen on Suojelupoliisinkin ja armeijan lerppahattujen taivuttava.

Joten tämä outo lakijäänne pitänee ottaa hyvänä mahdollisuutena.

Moni kansalaisaktivisti ja journalistikin on pelännyt, että tiedustelulait mahdollistavat jollain kierolla juridisella takaportilla hänen urkkimisensa.

Suosittelen ryhtymään sivutoimiseksi papiksi: silloin saa viimeistään kaikilta armeijan ja Supon antenniautoilta varjelevan tuplasuojauksen.

Se on yhtä hyvä varmistus kuin henkselit & vyö -yhdistelmä housujensa putoamista pelkääville.

 

 

X