(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

© Otavamedia

Syksyn muistelmakirjoista nousee esiin kaksi poikkeuksellista helmeä, jotka häikäisevät suorapuheisuudellaan ja luovat valoa päätöksenteon kulissien taakse. Suomen turvallisuuspolitiikan tulevaisuutta luotaava kenraali Köpi sekä bisnesdiilien, jääkiekon ja politiikan moniottelija Harri suostuivat kertomaan Tolkun Henkilölle kirjojensa keskeisistä ajatuksista. Näin he ovat taistelleet paremman huomisen puolesta.

Köpi:
”Olen onnekas kenraali, koska pääsin eläkkeelle ennen kuin kenraaleilta alettiin vaatia enemmän kuin uskottavaa olemusta ja olympiaurheilutason ampumataitoa. Kumpaakin minulla on.”

”Minulla on myös paljon näkemyksiä. Ne perustuvat kokemuksiini, jotka ovat kaikki tosia – ainakin niin tosia kuin kirjoitan neljänteen muistelmakirjaani, jonka nimeksi tulee The Onnekas Kenraali Strikes Back. Siinä on paljon kuvia minusta ja erilaisista saaliistani. Yritän mahduttaa siihen myös kuvia presidenteistä, tilanteissa missä he ovat olleet tapaamassa minua.”

”Puolustusvoimien nykyisen johdon taidot ovat tietysti minun ikäluokkani taitoihin verrattuna…. Ai niin, kerroinko jo miten viimeksi ammuin jääkarhun? Se oli perhanan röyhkeä eläin, hyökkäsi kimppuuni takapuoli edellä. Se selittää, miksi itsepuolustukseksi ampumani luodinreiät ovat karhun selässä.”

”Arabimaissa ei muuten osata demokratiaa. Kun olin ampumassa Libanonissa villisikoja, ajomiehet eivät jakaneet palkkioitaan tasaisesti vaan päällysmies otti ensin isoimman potin. Onneksi ammuin vahingossa kolmea ajomiestä niin loppuporukalle jäi enemmän jaettavaa.”

”Natosta en pidä. Siellä on aivan liikaa uskottavan näköisiä kenraaleja, jotkut ehkä komeampiakin kuin meidän eläkkeellä olevat kenraalit joista moni on mielestäni ihan liian läski. Mutta kyllä minä olisin siellä pärjännyt jos olisimme siellä olleet, koska en ole läski. ”

Harri:
”Mä oon koko ajan niinku liikkeessä nyt. Se on sporttia. Mä oon sporttimies. Mulle luvattiin urheiluministerin salkku ja mä olin et hei, mä voin ottaa sen, jos siinä on vain sporttia eikä yhtään politiikkaa. Samaa mä sanoin Vladimirille, et kaikkien pitäis ajatella enemmän sporttia kuin politiikkaa. Vova sanoi et se on samaa mieltä, ja naapurien valloituksetkin pitäisi nähdä niinku maaotteluina.”

”Sitten Alex ja Petteri ja mitä näitä nyt on alkoi pakottaa että mun pitäisi olla paikalla kokouksissa ja tehdä töitä hitaasti niinkuin muutkin kansanedustajat. Mä en tykkää pakotteista. Ei tykkää Vladimirkaan ja mä ymmärrän sitä ihan kybällä.”

”Mä tiedän, miksi irtisanomissuoja pitäis purkaa kokonaan. Potkujen antaminen tuntuu aina pahalta ja vielä pahemmalta silloin, jos mun pitäis maksaa niistä jotain v***n korvauksia. Funtsikaa, jos mä olisin joutunu miettiin irtisanomissuojaa niin kaikki mun erottamista 107 valmentajasta olis yhä duunissa. Ja mun joukkue pelais yhä Euroopan hienointa lätkää eikä pääsis ikinä meneen 18 tunnin bussimatkoja Krasnojarskista Sverdlovskiin maailman parhaiden maisemien läpi.”

”Sitkun mä saan diilin Kiinan liigan kanssa, niin mä pääsen peluuttaan Aasian hienointa lätkää ja muut mammarit saa painuu sanonko minne. Eikä mun tarvii sanoo, Kiina on sanonu et se hoitaa, jos joku sanoo vastaan.”

”Mä en pidä siitä, et mä en mahdu samaan tilataksiin kuin ne, jotka päättää Suomen asioista sillee pienessä piirissä. Piirin pitäis olla tosi paljon isompi, tai sit tosi tosi paljon pienempi. Mä tykkään enemmän päättää asioista vaikka mun naapurin, yhden Sipilän Juhan saunassa. Sinne mahtuu ne, joilla on oikeesti välii.  Niinkuin mä.”

Harri ja Köpi:
”Kirjojen tekeminen on hyvä diili. Meidän puheet näyttää ihan fiksuilta kun ne on painettu paperille. Vaik en mä ite kirjoja lue, en mä ehdi, koska oon liikkeessä nyt. Köpi kyllä lukee niitä kirjoja, jotka on kirjoitettu siitä, eli sen omia.”

”Harrilla ja minulla on paljon sanottavaa. On suoranainen ihme ettei meille ole tehty vielä yhteistä televisio-ohjelmaa. Sopisimme televisioon hyvin, koska kumpikaan meistä ei ole läski.”

 

VIIKON PUUJALKA:
Ks. koko ylläoleva teksti.

X