Kohteliaiden miesten (ja naisten) yhtiö Yandex kertoi, mitä he Suomessa tekevät

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yandexin palvelinkeskus sijaitsee Mäntsälässä.

Teksti:
Petri Korhonen

Yandexin palvelinkeskus sijaitsee Mäntsälässä. © Seura

Tiesittekö, että Venäjän Googleksikin kehutulla hakukoneyhtiö Yandexilla on Mäntsälässä salainen palvelinkeskus, josta menee ranteenpaksuinen valokaapeli suoraan Kremliin? Ja Yandexin neuvonantajana on toiminut amerikkalaisten inhoama urkintapaljastaja Edward Snowden?

Ei Tolkun Henkilökään tiennyt, luultavasti siksi että nuo väitteet eivät ole totta. Hullumpiakin vääriä tietoja yhtiöstä on kerrottu. Tietoverkoista kerätyn tiedon hallinta, pilvet ja hallitusten valvomat palvelimet ovat vain niin kuumia huhunaiheita, että moni kehnompikin salaliittoteoria kelpaa.

Varsinkin jos kyseessä on länsimarkkinoille pyrkivä venäläinen hakukonejätti, jonka hallussa on jo nyt arvatenkin kvadziljoona tavua esimerkiksi Venäjän hallintoa kiinnostavaa dataa. Mutta miten yhtiö itse vastaa näihin foliohattupuheisiin?

Hakukoneyhtiön väki esitteli suomalaismedialle tilojaan tiistaina 13.11. © Seura

PR-kampanja alkoi

Suomen Yandex järjesti tiistaina poikkeuksellisen lehdistövierailun Mäntsälän palvelinkeskukseensa, ja lupasi vastata kaikkiin suomalaisia netinkäyttäjiä askarruttaneisiin kysymyksiin.

Syy pressitilaisuudelle oli hyvin ilmeinen: yhtiölle kävi täällä viikonloppuna samoin kuin kesällä Baltiassa. Sen tietosuojakäytäntöjä alettiin julkisuudessa epäillä, joten nyt oli pikaisen imagonkorjauksen aika.

Yandex käynnisti viime perjantaina Suomessa oman tilaustaksipalvelunsa, joka toimii Yango-nimisen sovelluksen kautta. Asiakas lataa Yangon kännykkäänsä, ja pystyy sen jälkeen tilaamaan takseja samalla tavalla kuin esimerkiksi Uber-palvelussa. Moni suomalainen media ehtikin jo iloita, miten taksikilpailun vapautuminen sataa nyt kuluttajan laariin, kun uusia halpispalveluita syntyy tällaisella tahdilla.

Silti muutama tiedotusväline (kuten Seurakin) alkoi muistuttaa yhtiötä Baltiassa kiusanneista tietosuojaepäilyistä. Kesällä Baltian viranomaiset varoittivat, ettei kenenkään valtion virkamiehen tai suojattavia tietoja käsittelevän kannata ladata Yangoa ainakaan virkakännykkäänsä.

Nimittäin kuluttajan laariin kyllä sataa halpoja taksikyytejä, mutta samalla kuluttajan luurista sataa toiseen suuntaan myös aika paljon henkilökohtaista dataa.

Esimerkiksi Helsingin Sanomien haastattelemat nörtit analysoivat, että Yandexin sovellus pystyisi halutessaan käyttämään asiakkaan puhelimen kameraa, mikrofonia ja viestitietoja paljon enemmän kuin mitä pelkkään taksikutsuun tarvittaisiin.

Yandex ei ole oikaissut esimerkiksi Helsingin Sanomien väittämiä. Sen sijaan yhtiö on korostanut, että EU-markkinoilla toimiessaan se noudattaa eurooppalaisia tietoturvasääntöjä. Taksipalvelu sovelluksineen on rekisteröity Hollantiin.

Kremliä ei kuunnella, paitsi poikkeusoloissa

Samaa yhtiön edustajat vakuuttivat nyt Mäntsälässä. Heidän mukaansa Yandex ei antaisi asiakkaidensa tietoja automaattisesti edes Venäjän valtiolle, vaikka se pyytäisi niitä.

Jokainen Venäjän lainsäädäntöä vähänkään tunteva tietää, miten pöhkö tuollainen lupaus on.
Jos kansallinen turvallisuus on vaarassa, jokainen venäläinen yhtiö (kuten useimmat amerikkalaisistakin) antaa viranomaisille vaikka toimitusjohtajan lemmikkikissan tai rakkaimmat lapsuusvalokuvat.

Osa tekee sen pyytämättä, valtaosa juridisesti kestävän pyynnön jälkeen. Mutta yksikään kotimainen firma, joka haluaa jatkaa toimintaansa, ei sano Venäjän viranomaisille suoraan vastaan.

Useimmissa Yandexinkin palveluiden sopimusehdoissa lukee, että mahdolliset kiistatapaukset ratkaistaan emoyhtiön kotimaan eli Venäjän juridiikan mukaisesti. Poikkeusoloissa emämaan kansalliset intressit menevät sopimusjuridiikan yli.

Näinhän on useimmissa muissakin sovelluspalveluissa.

Konesaleja sai katsoa vain lasiovien takaa. © Seura

Palvelinkeskuksen datasäilöjen tuottama hukkalämpö kierrätetään lähiseudun taloihin. © Seura

Lämpöä Mäntsälän koteihin

Lehdistövierailulla Yandexin väki esitteli yhtiön siistejä tiloja ja muistutti, mitä kaikkea hyvää firma on liiketoimillaan Suomeen tuonut. Esimerkiksi sen palvelinkeskuksen tuottama ylimääräinen lämpö johdetaan Mäntsälän kaukolämpöverkkoon. Seurauksena Mäntsälän kaukolämmön asiakkaiden lämmityskulut ovat kuulemma pienentyneet 11 prosentilla.

Jo useita satoja suomalaisia taksiyrittäjiä on Yandexin mukaan ilmoittanut heille haluavansa Yango-kuskeiksi. Yhtiö ei aio hankkia Suomesta omia autoja, vaan ajattaa Uberin tavoin kyytinsä sopimuskumppanien ja alihankkijoiden avulla.

”Me vain satumme olemaan venäläinen yhtiö. Olemme täysin epäpoliittisia niin Suomessa kuin muissakin maissa”, yhtiön kohteliaat miehet ja naiset vakuuttivat vierailleen moneen kertaan.

Pitäisikö Suomessakin sitten poliitikkojen, päättäjien, poliisien ja sotilaiden välttää Yango-taksipalvelua, siltä varalta että joskus poikkeusolojen tullessa luuria alkaa etäkäyttää joku Kremlin tiedusteluvirkailija?

Sen saa jokainen päätellä itse, haluamiensa faktojen perusteella.

Tosin jos Puolustusvoimat uskaltaa nykyään jo tankata sotilasajoneuvojaan venäläisen öljy-yhtiö Lukoilin omistaman Teboilin asemilla, sama kai se on sotilaillekin ja poliitikoille nousta pikkujouluista palatessa venäläistaksin kyytiin.
Kunhan eivät ihan virkakännyynsä sitä sovellusta lataa, siihen deittipalvelu Tinderin ja Happn’in viereen.

 

Viikon puujalka:
Mistä ulkomaisesta musiikista Vladimir Putin pitää eniten?
– Rock and trollista.

 

 

 

 

 

 

X