Kohututkimus: Yli kolmasosa suomalaisista toimittelijoista paljastui Soroksen kätyreiksi - myös runsaasti kommunisteja joukossa

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teksti:
Petri Korhonen

Tiedotusvälineissä työskentelevistä suomalaisista toimittelijoista lähes 38 prosenttia katsoo olevansa globalisaatioporho George Soroksen kätyreitä. Näin kertoo suuri journalistien asenne- ja arvotutkimus, jonka tulokset ovat herättäneet jo etukäteen kohua alalla.

Miltei yhtä suuri joukko tutkimukseen vastanneista journalismin tekijöistä tai käyttäjistä, 28,4 prosenttia, tunnustaa olevansa kommunisteja.

Tutkimuksen tekijän Tolkun Henkilön yllätykseksi hyvin moni toimittaja (33,8 %) luonnehtii arvojaan ja itseään ableistisella termillä ”kakkapylly”. Sen sijaan tekijän eniten odottama määritelmä ”lumihiutale / snowflake” loistaa poissaolollaan, osittain sen takia että sitä ei kysytty.

Tutkimus toteutettiin anonyyminä verkkokyselynä Twitterissä 11.-12. toukokuuta. Siihen vastasi 148 ihmistä, luultavasti myös toimittajia. Tutkimuksen tavoittavuus oli huomattava, sillä sen havaitsi peräti 5586 suomalaista twitterinkäyttäjää.

SUURI TUTKIMUS TOIMITTAJIEN ARVOISTA 2020

Ainutlaatuinen arvokysely

Koskaan aiemmin ei suomalaisen toimittajakunnan poliittisia arvoja ja asenteita ole tutkittu tieteellisesti yhtä kattavalla ja suuntaa-antavalla otoksella, sanovat monet Tolkun Henkilön anonyymit kaverit, joista osa on esimerkiksi maistereita ja yksi tiettävästi tohtorikin.

Lehtien tekemiä puolivillaisia selvityksiä toimituspomojen porvarillisuudesta tai rividuunarien vihertymisestä toki on nähty, mutta lehdissä julkaistut asiat ovat aina mututuloksia. Nyt tarjolla on tutkitusti vaihtoehtotäytteistä faktaa.

Sattumalta myös tällä viikolla julkaistussa, Turun ammattikorkeakoululle tehdyssä lopputyössä ”Kenen joukoissa seisot” päädyttiin laadullisesti samankaltaisella mutta paljon suppeammalla kyselyotannalla tulokseen, jonka mukaan suuri osa toimittajista olisi jo opiskeluvaiheessa raskaasti kallistumassa perinteisen baaripöydän sijaan tai lisäksi vihervasemmistolaisen liberaalin maailmankuvan suuntaan.

Turkulaiskysely tehtiin oppilaitosten kautta interwebsissä, ja siihen vastasi 93 anomuumia, joista osa saattoi olla toimittajaksi opiskelevia, mutta varmuutta tästä ei ole.

Eikä sillä ole väliäkään, koska kuka tahansa kyllä tietää mitä toimittelijan päässä liikkuu: turkulaistulosten mukaan 31 prosenttia äänestäisi vihreitä ja 26 prosenttia vasemmistoliittoa. Muun muassa oikeistoajatushautojat ovat jo käyttäneet tutkimusta yhtenä perusteluna sille, että esimerkiksi Yleisradio pitäisi siivota.

Monet perussuomalaisvaikuttajat ilmaisivat tyytyväisyytensä turkulaistuloksiin: vihdoinkin tiede todisti heidän monivuotiset havaintonsa oikeiksi.

Aikoinaan Tampereen yliopistossa vuonna 2015 tehtyyn vastaavaan kyselyyn vastasi vielä vähemmän väkeä: 44 journalismin opiskelijaa, joista 47 prosenttia ilmoitti äänestävänsä mieluiten vihreitä ja 27 prosenttia vasemmistoliittoa.

© Tere Sammallahden blogi / Uusi Suomi

 

Kommareista tulee miljardöörien kätyreitä

Vaikka nykyisissä toimittelijoissa on varsin vähän pelkkää journalismia opiskelleita ihmisiä, ja alalle tullaan enimmäkseen jonkun muun kouluttautumattomuuden lajin kautta, edelläkuvatut tutkimukset vahvistavat osaltaan Tolkun Henkilön nyt Twitter-kyselystään tekemiä tieteellisiä havaintoja:

Opiskeluaikojen kommunismi tekee toimittelijoista myöhemmällä iällä isorikkaiden äärikapitalistien kuten Soroksen renkejä ja piikoja, jotka journalistisiksi pomoiksi päästyään sensuroivat porvarillisten kollegoidensa briljantteja tuotoksia.

Sietäisi tutkia, kuinka paljon oppilaitoksissa toimivan 5G-kännykkäverkon sädetys vaikuttaa tähän suunnanmuutokseen.

Varsinkin nuorempien toimittajien yleinen sympatia mediakommunismiin eli faktantarkastamiseen, maailmanparantamiseen ja ihmisoikeuksiin on perinteisen setäjournalismin tulevaisuuden kannalta huolestuttava ilmiö.

Vanhemmat talkshow-, erikois- ja hyvinerikoistoimittajat ovat pystyneet paljon paremmin välttämään moista asianajojournalismia, sillä heidän tuotoksensa ovat usein päätelmiltään syyntakeettomia eikä osa toimitusten johtajistakaan tunnu aina täysin oikeustoimikelpoisilta.

Kakkapyllyistymisen hyvää sijoitusta arvokentässä voi sen sijaan tervehtiä iloiten. Mitä useampi journalistikunnan edustajista tajuaa olevansa aineenvaihduntainen olento, sitä vähemmän heillä on houkutusta pitää itseään jumalhahmoina tai muuten yliluonnollisina sankareina, joita aina joku muu vaientaa tai vainoaa silkkaa piruuttaan.

 

 

 

 

 

X