Kokeilimme jo kerran toistemme kimppuun käymistä – ja siinä ilmapiirissä halla-ahot ja huhtasaaret olisivat olleet kuin kotonaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun joku sanoo mitä sinun pitää vihata, käy näin.

Teksti:
Petri Korhonen

Kun joku sanoo mitä sinun pitää vihata, käy näin. © Kansallisarkisto

Sukujuhlilla kerrottiin aikoinaan tarinaa Untosta, yli sadan vuoden takaa.

Toimeton, vilkasverinen nuori mies ei oikein saanut elämän päästä kiinni, toisin kuin muut ikätoverinsa. Hanttihommia ei enää maan talouden kurjistuessa riittänyt eikä naisasioissakaan onni suosinut. Voi kuvitella, että alaspäin vievä kierre teki elämästä katkeraa, eikä tulevaisuuskaan näyttänyt kansakoulupohjalta kovin valoisalta.

Sitten tuli elämään tarkoitus. Porukka antoi käsivarsinauhan, ja kertoi mistä tai kenestä johtuu se että Untolla oli mennyt kaikki poskelleen. Myöhemmin hän sai vielä vallankäytön välineen: aseen, joka kädessä häntä kuunneltiin.

Herrasväkikin hiljeni, jos hän karjaisi.

Yhden he sitten saivat kadulla kiinni ulkonaliikkumiskiellon jälkeen, ihmisen joka näytti juuri sellaiselta pahuuden perikuvalta kuin mitä Untolle oli maalailtu. Helppohan sellaista oli ampua. Kuka järjestyskaartilaisista ampui ensimmäisenä, sitä ei jälkeenpäin varmuudella tiedetty, mutta Unton tiedettiin olleen mukana ja kehuskelleen sillä miten ”porvari kaatui turvalleen vaikka kuula osui edestä”.

Ikävä kyllä ammuttu ei ollut rahaporho, ei oikein porvarikaan, vaan kirjapainosta pitkäksi venähtäneen työpäivän jälkeen kotiinsa kiirehtinyt ammattimies. Luultavasti hän ei ollut ehtinyt edes valita puoltaan, vaikka näyttikin siistissä puvussaan Unton inhoamalta vallasväen edustajalta.

Muutamaa kuukautta myöhemmin, kun valta oli kaupungissa vaihtunut, Untoa kovisteltiin tapahtumista. Muut yöllä mukana olleet kaartilaiset eivät enää silloin olleet tavoitettavissa tai elävien kirjoissa todistamaan Untosta puoleen tai toiseen.

Puolustuksekseen hän kertoi, ettei muuten olisi arvannut miestä pahaksi, ”mutta kun kaikki niin sanoivat ja kertoivat kuulleensa, ja aviiseissakin oli ollut präntättynä että semmoiset ne ovat pahimpia työmiehen riistäjiä vaikka muuta väittivätkin.

Unto sai tuomionsa ja päätyi kaupungin vallia vasten.

Vaikka hän oli tehnyt vain niin kuin hänelle oli kerrottu, ja vaikka lehdissäkin oli monen vuoden ajan lukenut yhä suorempia kehotuksia siitä miten jokaisen velvollisuus on näyttää taivaan merkit näille tavallista kansaa ryövänneille riistäjille.

Pikakelaus 101 vuotta eteenpäin

Nyt nopea kelaus ajassa eteenpäin, mutta yhä samalle seudulle, jopa samaan pääkaupunkiin.

Ulkoministeri, porvarismies Timo Soini (sin.) oli sunnuntaina saada nyrkistä, väkivaltaan uskovan järjestyskaartin vormuun pukeutuneelta mieheltä.

© Timo Soinin blogi

Kansanedustajaehdokas Suldaan Said Ahmed (vas) kertoo saaneensa kimppuunsa nykypäivän unton, entuudestaan hänelle tuntemattoman ihmisen.

© Twitter

 

Miksi? Poliisitutkinnassa aikanaan selvinnee jotain.

Ehkä siksi, että ”oikean tiedon aviiseissa” oli jo monen vuoden ajan käsketty tekemään niin.

Ehkä siksi, että niin monet kymmenet huutajat ovat vuosien ajan käskeneet untoja tekemään niin. Aluksi kännissä ja läpällä, lopulta ihan vakavissaan siihen vihaan uskovina.

Ehkä siksi, että niin moni erilaisten ryhmien ja puolueiden agitaattori on salaa nauttinyt edistäessään sitä vihankylvöä, toivoen että sen avulla valta ja suosio putoaisivat heidän syliinsä yhä varmemmin.

Ehkä siksi, että niin monet toisiaan kopioivat ”oikeat” poliitikot, nämä halla-ahot, huhtasaaret ja väyryset pyrkivät rauhoittelun sijaan hyötymään tästä kaaoksesta, koska huuto ja taustameteli antavat heille paremmat mahdollisuudet peittää omaa poliittista onttouttaan ja omanvoitonpyyntöjään.

Mutta kun ei se mene niin.

Monet taustavaikuttajat, pahuudella ratsastajat ja tämän ajan untoja kiihdyttävät poliitikot saattavat ehkä uusia eduskuntapaikkansa, mutta he eivät ikinä tule saamaan sitä yleistä jakamatonta arvostusta mitä odottavat.

Heitä ei ikinä palkita tai muisteta tämän maan parhaaksi tehdyistä hyvistä teoista, päinvastoin. Heidät muistetaan vihan voimien irti päästämisestä.

Sen sijaan monet syyttömänä untojen uhriksi joutuvat tulevat pärjäämään paljon paremmin, koska Suomen kaltaisessa demokratiassa oikeus voittaa aina lopulta. Heidät muistetaan pitkään.

Ja kaikesta tästä isoimman henkilökohtaisen laskun maksavat lopulta ne vuoden 1918 Unton kaltaiset rivitekijät, jotka jäävät käräjillä yksin maksamaan korvauksia ja kärsimään tuomioitaan. Kukaan heidän yllyttäjistään ei tule siellä heidän tuekseen, tuskin muistaa edes heidän nimiään.

 

PS. Sen Unton ja hänen kaveriensa kadulle ampuman viattoman miehen sukulaiset eivät enää kanna kaunaa. Korkeintaan surua ja kiukkua siitä, jos vähän yli sadassa vuodessa mitään ei ole opittu.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lue myös

Mainos

Mainos

Kommentointi

Kylläpäs oli säälittävä kirjoitelma.
Nytkö pitäisi parempaa väkivaltaa käyttänyttä Untoa sääliä?
Onko todella niin, että vasemmiston tappajat on vahiongossa houkuteltu väkivaltaan?
Miks tähän tarinaan koitetaan ujuttaa yhden tietyn puolueen edustajien nimiä mukaan? Ei kai tarkoituksena ole muka salaa vihjailla jotain?

Demokratiako on nyt uhattuna? Tällaisilla kirjoituksilla ruokitaan nimenomaan tyytymättömyyttä nykyiseen politiikkaan.

On selvää, että näin tästäkin artikkelista saadaan vain enemmän vastakkaisasettelua. Ei mitään intoa konsensukseen. Pelkkää persujen hakkaamista.

Tässä on nyt niin paljon luotua mielikuvaa. Sellaista se on toimittajan teksti. Kummallista. Ei käy järkeen. Pahuudella ratsastajia?! No huh, huh.. Jo on retoriikkaa.

Miten on mahdollista että näin voidaan kirjoittaa? No se on tätä henkistä pahoinpitelyä. Eikä tätä kritiikkiä vastaavan toimittajan nahka kestä julkaista. Näin sulkiessa ihmisten aivan järkeiltäviltä tunteilta vaikutusmahdollisuuden omassa mediassaan.

Tämä on hullua nykyisessä demokratiassamme. Tottakai jotakin pitää muuttua. Lehdistö nyt on todella hukassa. Ei tasapainon sanaa mistään. Aina tätä.

Hienosti maalitit juuri virallisen eduskuntapuolueen johdon! Tämä täyttää minusta täysin kunnianloukkauksen rajan! Sinä olet tässä se ampuja joiksi muita syytät! Sinä olet tässä se vastakkainasettelua lisäävä joiksi muita väitit! Jos poliitikot hallituksessa viimeisen neljän vuoden aikana ovat luoneet turvattomuutta, köyhyyttä ja lisäksi sylkeneet ylimielisesti kansan päälle niin he ovat niitä jotka tuovat sitä kahtiajakautumista ja vihaa eikä ne jotka taistelevat sitä vastaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X