”Kun Antti Rinne soittaa, silloin kuunnellaan” (Vanha politiikkaviidakon sanonta)

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Piispa Henrikin olisi kannattanut toteuttaa poliitikkojen määrittelemää politiikkaa.

Teksti:
Petri Korhonen

Piispa Henrikin olisi kannattanut toteuttaa poliitikkojen määrittelemää politiikkaa. © A. Edelfelt

Pääministeri Antti Rinne (sd) aiheutti alkuviikosta hämmennystä, ripitettyään varmuuden vuoksi uutta Puolustusvoimien komentajaa pysymään hallituksen määräämässä ruodussa.

Rinnettä harmitti, että puolustusministeriö oli vuonna 2017 yllättänyt poliitikot ikävästi, päästämällä sotilaat toteuttamaan omin päin poliitikkojen jo ennakolta hyväksymiä kansainvälisiä sotaharjoituksia.
(Niistä oli tuolloin kerrottu kansanedustajille liian monimutkaisesti, muistioilla joissa oli turhan pitkiä lauseita, ilman tavuviivoja ja kuvia.)

Yllätyshaukkuminen vanhoista synneistä on nerokas taktiikka: vastapuoli saadaan kuriin ja nuhteeseen jo ennen kuin hän on edes ehtinyt suunnitella uusia tottelemattomuuksia. Ei ihme, että Rinne on käyttänyt temppua viime päivinä useasti.

Tolkun Henkilö teki Valtioneuvoston kansliaan asiakirjapyynnön, ja sai heiltä litteroituina kaikki Antti Rinteen tällä viikolla käymät vastaavanlaiset virkapuhelut.
Julkistamme ne ohessa.

RRING-RINNG!

”Suomen Pankissa, Rehnin Olli puhelimessa.”

”Antti tässä terve. Sellaista aloin vain tässä soittelemaan, että keskuspankkiirin on nyt syytä ymmärtää asemansa poliitikkojen määrittämän politiikan toteuttajana.”

”Nyt en tajua… mistä on kyse?”

”No tässä on historia olemassa. Vuonna 1986 vapautitte antolainauksen ja perhana pankkikriisihän siitä seurasi. Sundqvistin Uffe ei muusta puhukaan kun tulee hakemaan ilmaista kahvia puoluetoimistolta. Tajuatteko paljonko sekin mies on kolmessa vuosikymmenessä ryystänyt puolueen laskuun Saludoa, varmasti rekka-autollisen verran. Jos ei olisi kriisiä tullut, niin se hakisi vieläkin kahvinsa Työväen Säästöpankin konttorista. Nyt Rönnholmin Antton saa koko ajan juosta Ympyrätalon S-marketista lisää sumppia ja hylamaitoa kun entiset puheenjohtajat on täällä rivissä lokkimassa.”

 

RRING RING!

”Mannerheim-museossa, asiainhoitaja puhelimessa.”

”Antti tässä terve. Sitä mä vaan, että sanokaa Marskille että hänen on nyt syytä ymmärtää asemansa poliitikkojen määrittämän politiikan toteuttajana.”

”Anteeksi… mitä?”

”No tässä on historia olemassa. Vuonna 1941 Mannerheim meni omin päin puhumaan Itä-Karjalan valtaamisesta ja miekan tuppeenlaitosta ja miten siinä sitten kävi.”

”Mutta heh heh, tiedättehän että Mannerheim on enää ihan pelkkä historian hahmo…”

”Älkää selittäkö. Samaa ne väittää Tuomiojan Ekistäkin, mutta aina kun selkänsä kääntää niin se risuparta vaan ilmestyy tuohon eteen änisemään. Minä nyt vaan halusin sanoa selkeästi että missä järjestyksessä meillä päätökset tehdään.”

RING-RRRING!

”Korkeimmassa oikeudessa, Eskon Timo puhelimessa.”

”Antti tässä terve. Semmoista että KKO:n presidentin on nyt syytä ymmärtää asemansa poliitikkojen määrittämän politiikan toteuttajana.”

”Mitä ihmettä?”

”No tässä on historia olemassa. Torpparilakia vastustitte liki kymmenen vuotta ja vasta 1919 saatiin se käyntiin kun eduskunta käski.”

”Enhän minä ollut syntynytkään silloin…”

”Ette niin mutta puolet meidän aktiivijäsenistä oli ja ne kuule muistaa sen hyvin. Joka vappuna Hakaniemen torilla siitä valittavat minulle. Minä nyt vaan halusin sanoa selkeästi että missä järjestyksessä meillä päätökset tehdään.”

RING RINGG!

”Turussa Arkkipiispan toimistolla, Luoman Tapsa puhelimessa.”

”Antti tässä terve. Sellaista aloin vain tässä soittelemaan, että arkkipiispan on nyt syytä ymmärtää asemansa poliitikkojen määrittämän politiikan toteuttajana.”

”Sus siunatkoon… mistä te puhutte?”

”No tässä on historia olemassa. Vuonna 1135 teikäläinen meni keräämään omin päin lisäveroja ja suututti perhana puolet Suomea.”

”Se… se oli piispa Henrik ja se oli katolilai…”

”Älä liperilasse nyt siellä selitä. Minä nyt vaan halusin sanoa selkeästi että missä järjestyksessä meillä päätökset tehdään. Ettei taas tarvii antaa SDP:n Köyliön paikallisosaston hoitaa asioita. Lalli oli sen perustajajäsen.”

****

Kaikki nämä luettuaan Tolkun Henkilö soitti itse Antti Rinteelle.

”Miksi olette tehnyt tällaisen moitekierroksen juuri nyt? Ovatko nämä toimijat jotenkin toimineet hallituksen kannalta väärin?”

”Olen havainnut tilanteita, joissa se poliittinen päätöksenteko, joka on asiaan kohdistunut, ei ole suoraan ainakaan viime kädessä loppujen lopuksi ohjannut virkamiestoimintaa. Nimenomaan tästä on kysymys, elikkä eivät nämä ole sanoneet mitään sellaista, mikä olisi antanut aihetta erikseen sanoa tätä julkisuuteen”.

”Okei, siis haukuitte ne varmuuden vuoksi?”

”Ei herrojen haukkuminen koskaan hukkaan mene. Muistutan että myös Tolkun Henkilön on nyt syytä ymmärtää asemansa poliitikkojen määrittämän politiikan toteuttajana. Tässä on historia olemassa. Jätit äänestämättä vuoden 1991 eduskuntavaaleissa.”

”No joo kun olin ulkomailla…”

”Minä nyt vaan halusin sanoa selkeästi että missä järjestyksessä meillä päätökset tehdään. Äänestys ensin, ilman sitä on turha uikuttaa. Kuulemiin.”

 

X