Missä mirri, siellä spetsnaz – näin itänaapuri käyttää kissoja infosotahommissa

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kertsinsalmen sillan maskottikissa Mostik on julkkis monessa somekanavassa.

Teksti:
Petri Korhonen

Kertsinsalmen sillan maskottikissa Mostik on julkkis monessa somekanavassa. © Kuvakaappaus Instagramista

Suomalaisessa sotilastaktisessa keskustelussa on aivan liian vähän puhuttu kissanhavainnoinnin ja mirrivalvonnan merkityksestä. Nimittäin kissasta on tullut yhä tärkeämpi väline itäisen naapurimaamme mielikuvakoneistossa: uusien maukulaisten ilmestyminen venäläisiin uutiskuviin kielii siitä, että jotain outoa, hauskaa tai erikoista on kohta tekeillä.

Esimerkiksi Kertsinsalmen sillanrakentajien maskotilla, Instagram-julkkikseksi nousseella Mostik-kissalla on pitänyt viime päivinä kiirettä. Katti on joutunut silmä kovana seuraamaan, etteivät ukrainalaiset livahda sillan ali omille Asovanmeren vesilleen noin vain.

Kissan esiintymiset lisääntyivät huomattavasti monessa venäjänkielisessä somekanavassa sen jälkeen, kun Venäjä ammuskeli ja kaappasi sillan luota ukrainalaisia aluksia marraskuun lopussa.
Mostik (”Herra Siltanen”) viihdyttää mielellään siltaa vartioivia sotilaita. Tiedossa ei ole, sähiseekö se vieraiden valtojen edustajille, mutta hyvin kasvatettuna ”spontaanina” kissana se osannee ilmaista mielipiteensä.

Eikä Mostik ole ainoa propagandakatti. Lähes jokaiseen Venäjän rajamailla käynnissä olevaan, jäätyneeseen tai pinnan alla kihisevään konfliktiin ilmestyy aina jossain vaiheessa nimikkokissa, josta tulee sosiaalisen median ilmiö. Kissasta leviää korkealaatuisia kuvia ja hauskoja videoita kaikkiin mahdollisiin somekanaviin.

Krimin valtauksen aikaisissa uutiskuvissa venäläiset erikoisjoukkosotilaat antoivat silittää kissojaan. © Kuvakaappaus Sputnik-uutissivustolta

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tunnetusti koiraihmisiä, ja poseeraa omien hauvojensa kanssa mielellään erilaisissa maisemissa.

Samaan aikaan osaavimmat Venäjän erikoisjoukot ja epäsymmetriseen (hybridi-kybridi-trolloti) sodankäyntiin koulutetut yksiköt ovat leimallisesti kissaväkeä. Missä spetsnaz-sotilaat menevätkin, mukana kulkee myös kissoja.

Jo Krimin miehityksen aikaan 2014 maailmalle levisi propagandakuvia, joissa venäläiset ”kohteliaat vihreät miehet” seisoskelivat valtaamiensa hallintorakennusten luona kissat sylissään. Näitä ojenneltiin sitten valokuvaajien läsnäollessa paikallisille pikkulapsille silitettäväksi.

 

Venäläisen Zvezda-pienoismallifirman ”Kohteliaat ihmiset”-rakennussarjassakin on mukana kissa. © Otavamedia

 

Katti on ikuistettu jopa venäläisiin valtauksen muistomerkkeihin, sekä sotilaista tehtyihin pienoismalleihin.

Venäläistoimittajat ja verkkosalapoliisit ovat yrittäneet laskeskella, kuinka paljon kissoja Krimin valtaukseen osallistuneiden sotilaiden piti kuljettaa mukanaan. Kissojen luotettavuuden varaan kun ei voi paljoa laskea, vaan pieniinkin tehtäviin pitää varata useampi mirri.

Joidenkin arvioiden mukaan Krimillä olisi ollut valtauksen ensimmäisten kuukausien aikana 20-40 propagandakissaa. Niiden hankkimisen on täytynyt olla melkoinen homma armeijan logistiikkayksiköille.

Operaatiossa kissa tulee toimeen hyvin vähällä ruualla, joten siinä mielessä se on sotilaillekin helppo ylläpidettävä. Kissa ei herätä ulkopuolisissakaan samanlaista pelkoa kuin sotilasjoukon liepeillä partioivat koirat.

Lisäksi, kuten kaikki interwebsiä seuraavat tietävät, yksinkertaiset kissakuvat ja kissavideot ovat materiaalia joka leviää verkossa paljon nopeammin ja paremmin kuin mitkään muut combat camera -tiimien kehittelemät mainoskuvatuotokset.

 

Sota-ajan fiktiivisen sankarin kersantti Ryhmyn ovela sotakissa Mörökölli pyydysti neuvostohiiriä. © Elonet / Suomi-filmi

Suomalaisilta tämä puolivaltiollisten sotakissojen skene on ehkä mennyt ohi: emme aina tajua, miten laskelmoidusti mirrejä käytetään itänaapurin politiikassa.

Meille kissa on vain kissa, samoin kuin Pyhäjoen venäläinen ydinvoimala on vain energiabisnestä ja Jokerit vain pyhällä hengellä elävää jääkiekko-zombibisnestä.

Hassua sikäli, että me suomalaiset olimme jermukissailmiön edelläkävijöitä jo liki 80 vuotta sitten.

Armas J Pullan veijariromaaneissa ihmesotilaat Ryhmy ja Romppainen seikkailivat sotakissansa Mörököllin (omaasukua Molotohvin) kanssa.
Kissa kulki sissiretkillä mukana, pyydysti neuvostohiiriä, tykkäsi sipuliviinasta ja varoitti omistajiaan aina kuin joku väijytys tai ansa uhkasi.

Jotain tällaisia Mörököllin kaltaisia vastakissatoimintahahmoja mekin voisimme tarvita lisää, mikäli Suomea kohtaisi idän suunnalta jonkinlainen informaatiosotakriisi. Kaikkea ei voi jättää vain ylipäällikköeläin Lennun varaan, hänellä on ihan tarpeeksi työtä jo nyt.

PS. Tolkun Henkilölle on kerrottu salaisen poliisin salaisista lähteistä, että erikoisjoukkolomakylä Airiston Helmessä ei enää syksyn ratsiahetkellä havaittu ainuttakaan kissaoletettua. No, netin nojatuolisoturien mielestä tämä varmaan viittaa siihen, että spetsnazit olivat ehtineet poistua paikalta kissojen varoittamina.

 

 

X