Muistilista persuille ja muille lapsenmielisille: näin et mene Venäjän propaganda-ansaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hän puhui, näin kävi.

Teksti:
Petri Korhonen

Hän puhui, näin kävi. © Imperial War Museum

Eurovaaliehdokas Olli Kotro (ps) liukastui viime viikolla venäläisen valtiollisen viestintäkoneiston ansaan niin että loiskahdus kuului mutavellistä. Tai ei, hän ei liukastunut vaan hyppäsi sinne suorin vartaloin kerien, ihan täysin tietoisena siitä mitä voi tapahtua.

Perussuomalaisten euroasiantuntijoiden kärkeen kuuluva Kotro oli viime viikolla Tallinnassa neuvottelemassa EU-parlamentin lopullisesta ratkaisusta, eli Euroopan populistipuolueiden suuresta yhteisliittoumasta jolla on tarkoitus lopettaa Brysselin ylivalta jäsenmaiden päätöksentekoon.
Kokouslähteiden mukaan miitinki sujui hyvin, ja miksipä ei: gallupit lupaavat useimmille oikeistopopulistiryhmille hyviä tuloksia eurovaaleissa.

Kunnes kosahti tuulettimeen.

Kotron luo marssi Eurasia Daily –uutistoimisto, jonka kysymyksiin ehdokas vastasi parhaan kykynsä mukaan.
(Näistä sunnuntaina julkaistuista vastauksista kertoi ensimmäisenä tässä jutussaan Ilta-Sanomat.)

Näitä vastauksia Venäjän media halusi kuulla – ja juuri niitä se sai

Kremlin työrukkasena toimivan uutistoimiston jutun mukaan Kotro haluaa sulkea Suomen länsirajat mutta avata vastaavasti itärajaa Venäjältä tuleville lomailijoille, viisumisääntöjä höllentämällä.

Suomi mainittu! Olli Kotro (kuvassa Ranskan äärioikeiston Marine Le Penin kanssa) puhui suunsa puhtaaksi Kremlin omalle medialle. © Kuvakaappaus Eurasia Dailyn sivuilta

 

Venäläisiä ilahduttivat myös Kotron pohdinnat siitä, miten Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan sodan Venäjälle aiheuttamat talouspakotteet saisivat jo poistua.

Kotron mielestä niiden mielekkyyttä ei meillä ymmärretä, koska ”Krimin tapahtumat” eli Venäjän tekemä pienen naapurimaan alueen valtaaminen ei liity suomalaisiin mitenkään. (Suomessahan ei ole koskaan koettu mitään vastaavaa.)

Brysselin komennon sijaan Suomen pitäisi hoitaa suhteensa Venäjään samalla tavalla kuin Kekkosen aikana, kahdenvälisin suhtein.

Kotro on selitellyt jälkeenpäin puheitaan sillä, että uutistoimisto on kärjistänyt hänen sanomisiaan. Kuitenkin hän on toistellut hyvin samankaltaisia teemoja omassa sosiaalisessa mediassaan jo pitkään.

Perussuomalaisten Brysselin-toimiston kokenein virkailija Olli Kotro pääsi venäläisen Sputnikin uutisiin jo keväällä, iloitsemaan populistien yhteisrintamasta. © Kuvakaappaus Sputnikin sivuilta

Haastattelu ehti silti nostattaa hiukset pystyyn puoluejohdolta, joka oli muutenkin joutunut viikonloppuna selittelemään persujen eurooppalaisten kumppanipuolueiden Venäjä-suhmurointeja.

Puheenjohtaja Jussi Halla-ahokin joutui neuvomaan kannattajiaan:

”Yksi tämän tapauksen opetuksista on, että venäläiselle medialle ei lähtökohtaisesti kannata antaa haastatteluja, koska haastateltavan sanomisia yleensä käytetään venäläisen agendan edistämiseen,” Halla-aho ärisi Facebook-sivuillaan.

Mestarin ärtymys on ymmärrettävää.

Perussuomalaisilla on ennenkin ollut ongelmia propaganda-ansojen kanssa. Esimerkiksi toisinaan puolueen kansanedustajat ja aktiivit ovat joutuneet vahingossa keskelle uusnatsien ansoittamia tilaisuuksia, eivätkä ole päässeet poistumaan rivistöstä ennen kuin muutaman kilometrin marssimisen tai itse pitämänsä juhlapuheen jälkeen.

Muista ainakin nämä varoitukset ennen ansaan hyppäämistä!

Alati avulias Tolkun Henkilö on nyt kerännyt tähän poliitikoille sopivan muistilistan, jolla välttää vastedes moiset ikävät tilanteet. Tämä sopii kaikille poliittisesti sinisilmäisille suur- ja pienpuolueidenkin edustajille.

1. Kun venäläinen, Kremlin hallinnoima uutistoimisto tai äänitorvituutti pyytää sinua haukkumaan EU:ta, Ukrainan fasistihallitusta tai EU:n Venäjä-pakotteita, tiedäthän että lopputulos voi näyttää siltä että puhut Kremlin äänellä.

2. Kun tavallinen venäläinen vastaantulija tarjoaa sinulle vaalirahoitusta tai vaikka Kansalaispuolueesi tai Tähtiliikkeesi esitteiden kääntämistä ja painattamista venäjäksi, tiedäthän että hän ei välttämättä ole tavallinen vastaantulija.

3. Kun GRU:n virkailija pitää sinulle Venäjän lähetystön tilaisuudessa briiffin joko MH17-matkustajakoneen todellisesta kohtalosta tai Salisburyn hermomyrkky-huijauksesta, muistathan että niiden totuuksien papukaijamainen toistaminen saa sinut kuulostamaan…. no, Tehtaankadun miesoletetulta.
(Jos tämän lisäksi alat vielä ehdotella Suomen puolustusratkaisuiksi Sako-Buster-hybridimoottoriveneitä tai Hornetien korvaamista ”halvemmilla” ilmatorjuntaohjuksilla, voi olla että vaikutelma vahvistuu.)

4. Kun haukut sosiaalisessa mediassa sukupuolivähemmistöjen edustajia, kirjoitat Donetskin infosoturin Janus Putkosen ylläpitämälle valeuutissivustolle, leimaat ihmisiä heidän etnisen taustansa tai uskontonsa perusteella, kehut estoitta yhtä totalitaristista valtiota ja jäät kiinni edellämainittujen asioiden kanssa valehtelusta, voi olla ettei julkisuudessa ihmetellä mikset päässyt Antti Rinteen (sd.) hallituksen ulkoministeriksi etkä edes rauhanlähettilääksi.

5. Jos osallistut tapahtumaan, jossa heilutellaan Q-Anon-lakanoita, riimukoristelippuja, Yrjönristin oranssimustia nauhoja tai marssitaan kädet yläviistossa, voi olla että sinut voidaan yhdistää siihen porukkaan. Jos otat vielä selfieitä itsestäsi Voitonpäivän paraatilaisten tai arjalaisten kanssa tai pidät tilaisuudessa juhlapuheen, voi olla että se aiheuttaa hakaristiriitaisia tulkintoja todellisista näkemyksistäsi.

6. Jos olet ennustanut että kriisitilanteessa Venäjä voittaisi Suomen päivässä, eikä maata tämän takia kannata puolustaa, voi syntyä käsitys että olet niin sanottu hyödyllinen idiootti.

7. Jos sen sijaan olet ehdottanut SPR:n vastaanottokeskuksen polttamista, laillisen yhteiskuntajärjestelmän kumoamista, tai saanut tuomion syyttömien ihmisten pahoinpitelemisestä tai mummosi rahojen viemisestä, ja pidät kysyttäessä edelleen tekojasi järkevinä, voi syntyä käsitys että olet ihan vain pelkkä idiootti.

 

 

X