Päivi Räsänen löysi koulun, joka korvasi joulujuhlan Muhammed-opetuksella – mutta hän ei tiedä onko tarina totta

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päivi Räsänen uskoo, että hänelle islamjuhlasta kertoneet vanhemmat ovat kokeneet asian juuri niin kuin sanovat.

(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) mukaan eräässä pääkaupunkiseudun alakoulussa joulujuhla oli korvattu kulttuurijuhlalla, jossa kerrottiin muslimien profeetta Muhammedin taivaaseenastumisesta. Räsänen ihmettelee, ettei juhlassa kerrottu lainkaan joulun lapsen Jeesuksen syntymästä.

Räsänen jakoi kertomusta keskiviikkona sekä Yleisradion Ykkösaamu-ohjelmassa että myöhemmin Twitter-tilillään. Juhlaväitettä siteerattiin myös lehtijutuissa.

Tolkun Henkilö kiinnostui asiasta, ja soitti kansanedustajalle sekä tämän avustajalle.

Räsänen ei vastannut puheluihin, koska hänellä oli omien sanojensa mukaan migreenikohtaus.

Sen sijaan hän lähetti kohteliaan tekstiviestin, jossa hän pysyy kertomuksessaan: eräs koulu korvasi vuorenvarmasti joulujuhlan tällä islaminuskon opinkappaleiden pakkosyötöllä.

”Rehtori kertoi vanhemmille, että varsinaista joulujuhlaa ei tämän ohella lainkaan järjestetä, vaan juhlan aika on itsenäisyyspäivän tienoilla kulttuurijuhlan muodossa. Minulle tilanteesta kertoneet vanhemmat ja isovanhemmat jäivät siihen käsitykseen, että kulttuurijuhla oli joulujuhlan korvaaja”, Räsänen kirjoittaa.

”En epäile kertomusten todenperäisyyttä.”

Tolkun Henkilö kysyi Räsäseltä, oliko hän varmistanut tapahtumien kulun myös koululta.

”Sain täysin saman kuvauksen useilta läsnäolleilta”, Räsänen kiertää.

Tolkun Henkilö jatkoi jankuttamista ja kysyi samaa uudelleen: ette kysynyt koululta?

”Vanhempien nimenomaisesta toiveesta”, Räsänen vastaa.

Kansanedustaja myöntää, ettei hän ottanut kouluun yhteyttä tai tarkistanut faktoja itse, koska hänen mielestään siitä olisi aiheutunut koululle vaikeuksia.

”Vanhemmat toivoivat, että en kerro koulun nimeä, ettei koulua leimattaisi ikävällä ja lapsille haitallisella tavalla ja mahdollisesti aiheutuisi jännitteitä vanhempien ja rehtorin välille. En näe mitään syytä ryhtyä kyseistä koulua maalittamaan”.

Joka tapauksessa jo nyt ”kristillisten arvojen ahdingosta” huolestuneet verkkometelöijät ovat tarttuneet Räsäsen tarinaan ja levittävät sitä eteenpäin täytenä totena.
Se sopii yleiseen laitaoikeiston narratiiviin, jonka mukaan kristinusko on vaarassa, kouluissa käännytetään lapsia islaminuskoon, ja muslimimaista tänne muuttaneet ottavat kohta vallan.

Tätä käsitystä levittävät sellaisetkin verkon öyhöttäjät, jotka muuten eivät piittaa suomalaisen kirkon opetuksesta, saati ole itse lainkaan uskonnollisia.

Onko joulujuhlia korvattu tarkoituksellisesti muslimijuhlilla – opetusviranomaiset eivät tiedä tällaista

Myös Helsingin, Espoon ja Vantaan perusopetuksen viranomaiset ovat lehtemme pyynnöstä selvitelleet asiaa, mutta toistaiseksi tuloksetta.

Räsäsen kuvaaman kaltaista pääkaupunkiseudun koulua, jossa yhteinen lukuvuoden päättävä joulujuhla olisi nimenomaan poistettu juuri yhteisen islam-juhlan tieltä, ei ole löytynyt.

Löysimme kuitenkin koulun, jonka tapahtumaan Päivi Räsänen viittasi.

Erilaisia kulttuuritilaisuuksia on nähty

Kyseisessä koulussa, samoin kuin monessa muussakin Helsingin oppilaitoksessa on kansainvälisyyskasvatuksenkin nimissä järjestetty marras-joulukuussa erilaisia tilaisuuksia, joissa on kerrottu muun muassa Suomen itsenäisyyspäivästä, kansainvälisistä juhlapyhistä sekä eri kulttuurien joulunajan perinteistä, myös islaminuskoisten, juutalaisten ja hindujen tavoista.

Näissä tilaisuuksissa ei todennäköisesti ole puhuttu kristinuskon Vapahtajasta kovin paljon, ei ainakaan niin paljon kuin Päivi Räsänen tai hänen lähteinään olleet vanhemmat ehkä haluaisivat.

Silti näissäkin kouluissa on ollut lähempänä joulua ”perinteisiä” joulutilaisuuksia. Päivi Räsäsen tarkoittamassa koulussa on ollut vanhemmillekin avoin joululaulujuhla SEKÄ halukkaille mahdollisuus mennä yhteisesti joulukirkkoon, aivan perinteiseen tapaan.

Eräs Tolkun Henkilön jututtama alakoulun opettaja muistuttaa, että itsenäisyyspäivän tienoo olisi tosin muutenkin outo aika puhua nimenomaan Jeesus-lapsesta ja Betlehemin seimestä.

”Todennäköisesti silloin kouluissakin puhutaan enemmän jopa Tuntematon-elokuvasta, Rokan Antista tai Mannerheimista,” opettaja pohtii.

Ketään koululaista ei pakoteta uskonnon pakkosyöttöön

Opetusviranomaisten mukaan kenenkään oppilaan ei tarvitse vastoin omaa tai vanhempiensa tahtoa osallistua kouluissa minkään uskontokunnan tunnustuksellisiin tilaisuuksiin. Yhteiseen joulukirkkoonkaan ei pakoteta, saati moskeijoihin.

Joissain pääkaupunkiseudun kouluissa joulukirkko-tilaisuuksista oli tänä jouluna luovuttu siksi, että uskonnonopetukseen osallistujia olisi ollut liian vähän kirkkoretken järjestämiseksi.

Tolkun Henkilö lähetti Päivi Räsäselle vielä yhden kysymyksen: pystyykö hän takaamaan, että tarina joulujuhlan korvaamisesta islam-juhlalla on totta?

Vastausviesti tuli heti:

”Miksi epäilet sitä?”

”Olen kertonut täsmällisesti sen mitä minulle on kerrottu ja luotan näihin henkilöihin.”

*****

Poikkeuksellisen laupeushetkensä takia Tolkun Henkilö ei kommentoi nyt Päivi Räsäsen käytöstä mitenkään. Siteeraan vain viisampaa ajattelijaa, apostoli Paavalia joka sanoo Efesolaiskirjeensä luvussa 4 näin:

” Puhukaa jokainen totta lähimmäisellenne, koska olemme toisistamme riippuvaisia  jäseniä…  Älkää päästäkö suustanne mitään inhottavaa puhetta, vaan ainoastaan sellaista, mikä on kulloinkin hyvää ja rakentavaa, jotta se olisi kuulijoille hyödyllistä.”

 

Juttua päivitetty 10.1.2020 klo 09:45. Lisätty tieto löytämästämme koulusta, johon Päivi Räsänen viittasi.

Juttua päivitetty 10.1. klo 13:12. Poistettu virheellinen muoto ”tunnustuksellinen uskonnonopetus”.

X