Päivi Räsänen löysi koulun, joka korvasi joulujuhlan Muhammed-opetuksella – mutta hän ei tiedä onko tarina totta

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päivi Räsänen uskoo, että hänelle islamjuhlasta kertoneet vanhemmat ovat kokeneet asian juuri niin kuin sanovat.

(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) mukaan eräässä pääkaupunkiseudun alakoulussa joulujuhla oli korvattu kulttuurijuhlalla, jossa kerrottiin muslimien profeetta Muhammedin taivaaseenastumisesta. Räsänen ihmettelee, ettei juhlassa kerrottu lainkaan joulun lapsen Jeesuksen syntymästä.

Räsänen jakoi kertomusta keskiviikkona sekä Yleisradion Ykkösaamu-ohjelmassa että myöhemmin Twitter-tilillään. Juhlaväitettä siteerattiin myös lehtijutuissa.

Tolkun Henkilö kiinnostui asiasta, ja soitti kansanedustajalle sekä tämän avustajalle.

Räsänen ei vastannut puheluihin, koska hänellä oli omien sanojensa mukaan migreenikohtaus.

Sen sijaan hän lähetti kohteliaan tekstiviestin, jossa hän pysyy kertomuksessaan: eräs koulu korvasi vuorenvarmasti joulujuhlan tällä islaminuskon opinkappaleiden pakkosyötöllä.

”Rehtori kertoi vanhemmille, että varsinaista joulujuhlaa ei tämän ohella lainkaan järjestetä, vaan juhlan aika on itsenäisyyspäivän tienoilla kulttuurijuhlan muodossa. Minulle tilanteesta kertoneet vanhemmat ja isovanhemmat jäivät siihen käsitykseen, että kulttuurijuhla oli joulujuhlan korvaaja”, Räsänen kirjoittaa.

”En epäile kertomusten todenperäisyyttä.”

Tolkun Henkilö kysyi Räsäseltä, oliko hän varmistanut tapahtumien kulun myös koululta.

”Sain täysin saman kuvauksen useilta läsnäolleilta”, Räsänen kiertää.

Tolkun Henkilö jatkoi jankuttamista ja kysyi samaa uudelleen: ette kysynyt koululta?

”Vanhempien nimenomaisesta toiveesta”, Räsänen vastaa.

Kansanedustaja myöntää, ettei hän ottanut kouluun yhteyttä tai tarkistanut faktoja itse, koska hänen mielestään siitä olisi aiheutunut koululle vaikeuksia.

”Vanhemmat toivoivat, että en kerro koulun nimeä, ettei koulua leimattaisi ikävällä ja lapsille haitallisella tavalla ja mahdollisesti aiheutuisi jännitteitä vanhempien ja rehtorin välille. En näe mitään syytä ryhtyä kyseistä koulua maalittamaan”.

Joka tapauksessa jo nyt ”kristillisten arvojen ahdingosta” huolestuneet verkkometelöijät ovat tarttuneet Räsäsen tarinaan ja levittävät sitä eteenpäin täytenä totena.
Se sopii yleiseen laitaoikeiston narratiiviin, jonka mukaan kristinusko on vaarassa, kouluissa käännytetään lapsia islaminuskoon, ja muslimimaista tänne muuttaneet ottavat kohta vallan.

Tätä käsitystä levittävät sellaisetkin verkon öyhöttäjät, jotka muuten eivät piittaa suomalaisen kirkon opetuksesta, saati ole itse lainkaan uskonnollisia.

Onko joulujuhlia korvattu tarkoituksellisesti muslimijuhlilla – opetusviranomaiset eivät tiedä tällaista

Myös Helsingin, Espoon ja Vantaan perusopetuksen viranomaiset ovat lehtemme pyynnöstä selvitelleet asiaa, mutta toistaiseksi tuloksetta.

Räsäsen kuvaaman kaltaista pääkaupunkiseudun koulua, jossa yhteinen lukuvuoden päättävä joulujuhla olisi nimenomaan poistettu juuri yhteisen islam-juhlan tieltä, ei ole löytynyt.

Löysimme kuitenkin koulun, jonka tapahtumaan Päivi Räsänen viittasi.

Erilaisia kulttuuritilaisuuksia on nähty

Kyseisessä koulussa, samoin kuin monessa muussakin Helsingin oppilaitoksessa on kansainvälisyyskasvatuksenkin nimissä järjestetty marras-joulukuussa erilaisia tilaisuuksia, joissa on kerrottu muun muassa Suomen itsenäisyyspäivästä, kansainvälisistä juhlapyhistä sekä eri kulttuurien joulunajan perinteistä, myös islaminuskoisten, juutalaisten ja hindujen tavoista.

Näissä tilaisuuksissa ei todennäköisesti ole puhuttu kristinuskon Vapahtajasta kovin paljon, ei ainakaan niin paljon kuin Päivi Räsänen tai hänen lähteinään olleet vanhemmat ehkä haluaisivat.

Silti näissäkin kouluissa on ollut lähempänä joulua ”perinteisiä” joulutilaisuuksia. Päivi Räsäsen tarkoittamassa koulussa on ollut vanhemmillekin avoin joululaulujuhla SEKÄ halukkaille mahdollisuus mennä yhteisesti joulukirkkoon, aivan perinteiseen tapaan.

Eräs Tolkun Henkilön jututtama alakoulun opettaja muistuttaa, että itsenäisyyspäivän tienoo olisi tosin muutenkin outo aika puhua nimenomaan Jeesus-lapsesta ja Betlehemin seimestä.

”Todennäköisesti silloin kouluissakin puhutaan enemmän jopa Tuntematon-elokuvasta, Rokan Antista tai Mannerheimista,” opettaja pohtii.

Ketään koululaista ei pakoteta uskonnon pakkosyöttöön

Opetusviranomaisten mukaan kenenkään oppilaan ei tarvitse vastoin omaa tai vanhempiensa tahtoa osallistua kouluissa minkään uskontokunnan tunnustuksellisiin tilaisuuksiin. Yhteiseen joulukirkkoonkaan ei pakoteta, saati moskeijoihin.

Joissain pääkaupunkiseudun kouluissa joulukirkko-tilaisuuksista oli tänä jouluna luovuttu siksi, että uskonnonopetukseen osallistujia olisi ollut liian vähän kirkkoretken järjestämiseksi.

Tolkun Henkilö lähetti Päivi Räsäselle vielä yhden kysymyksen: pystyykö hän takaamaan, että tarina joulujuhlan korvaamisesta islam-juhlalla on totta?

Vastausviesti tuli heti:

”Miksi epäilet sitä?”

”Olen kertonut täsmällisesti sen mitä minulle on kerrottu ja luotan näihin henkilöihin.”

*****

Poikkeuksellisen laupeushetkensä takia Tolkun Henkilö ei kommentoi nyt Päivi Räsäsen käytöstä mitenkään. Siteeraan vain viisampaa ajattelijaa, apostoli Paavalia joka sanoo Efesolaiskirjeensä luvussa 4 näin:

” Puhukaa jokainen totta lähimmäisellenne, koska olemme toisistamme riippuvaisia  jäseniä…  Älkää päästäkö suustanne mitään inhottavaa puhetta, vaan ainoastaan sellaista, mikä on kulloinkin hyvää ja rakentavaa, jotta se olisi kuulijoille hyödyllistä.”

 

Juttua päivitetty 10.1.2020 klo 09:45. Lisätty tieto löytämästämme koulusta, johon Päivi Räsänen viittasi.

Juttua päivitetty 10.1. klo 13:12. Poistettu virheellinen muoto ”tunnustuksellinen uskonnonopetus”.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lue myös

Mainos

Mainos

Kommentointi

Sellasta liberaalipaskaa sieltä Petriltä. Olisko liikaa vaadittu edes yrittää ammattimaista journalismia, missä ei hehkuisi viha tiettyjä poliittisia ryhmiä kohtaan?

Oksetat minua.

Ohoh, kun meni Mari M:llä tunteisiin. Tuohan on aivan asiallinen kirjoitus eikä hehku vihaa muuta kuin korkeintaan valehtelua vastaan. Ei sille voi mitään jos Marin illuusiot Räsäsen rehellisyydestä karisevat.

Tuohan oli ammattimaista journalismia. Poliitikko esitti mielenkiintoisen väitteen. Väitteen, joka olisi aikamoinen sensaatio, jos olisi totta. Toimittaja lähti selvittämään väitteen todenperäisyyttä. Sai selville, että väite ei pidä paikkaansa. Julkaisi tiedon. Aika perusjournalismia.

Käy kuitenkin ilmi yleinen suuntaus, että siivotaan pikkuhiljaa puhe Jeesuksesta ulos, ei koske kuitenkaan sitä Muhammadia?

Voi jeesus, jos et oikeasti pysty myöntämään, että tekstin laatu ei todellakaan ole neutraali, vaan ivaileva. Asian voi kertoa asiallisesti ja puolueettomastikin. Mikäli jutun kirjoittaja edes on pystynyt totuutta selvittämään.

Mutta kivahan se on valita itselleen mieluisat faktat ja jättää loput pois.

Joopa joo. Tolkun ihminen. Anna mun kaikki kestää. Täyttä propagandaa tämä kirjoituksesi. Luuletko tosiaan että joku koulu oikeasti tunnustaisi näin tehneensä. Sinä uskot ennemmin näitä koululaitoksia jotka luonnollisesti kieltää kaiken. Ne sanoo että ei koulukiusaamistakaan tapahdu ”ainakaan meidän koulussa”.

Jos ei missään koulussa ole näin tehty, miksi pitäisi tunnustaa niin tehneensä?

Hienoa, että tuollaiseen vastenmieliseen lietsontaan puututaan parhaalla mahdollisella tavalla: kertomalla asioista totuuden. Faktat voittavat ennakkoluulot.

Olipa hyvä artikkeli! Hyvä että edes yksi toimittaja paneutuu tarkemmin tällaisiin väitettyihin tapahtumiin. ”Näin nämä asiat koetaan” ei todellakaan ole totuus. Mutta joku aina haluaa uskoa että päivä on muuttunut yöksi kun se tukee omaa mielipidettä.

Ja asiaa sitten on selvitelty, Koulussa EI korvattu joulujuhlaa kulttuurijuhlalla, vaan siellä oli joulukuun alussa kulttuurijuhla osana ilmiöoppimista. Nämä ääriryhmät repivät raflaavia juttuja vaikka mistä -kunhan saavat tavalla tai toisella vihaa lietsottua. On se uskontojen välinen kiukku kovaa.

Hyvä ja asiallinen kirjoitus, tutkivaa journalismia parhaimmillaan. Kiitos! On aivan edesvastuutonta ja todella moitittavaa toimintaa kansanedustajalta ja entiseltä ministeriltä levittää väärää tietoa omien poliittisten tarkoitusperiensä vuoksi. Pitkäaikaisena poliitikkona hän aivan varmasti tietää, että ihan kaikkea, mitä kansalaiset kertovat, ei pidä suoralta kädeltä uskoa. Vahinko tämä ei siis ole. Vähintäänkin hänen pitäisi nyt julkaista oikaisu ja pyytää menettelyään anteeksi.

Vaikuttaa siltä, että Räsäsen twiitti ei perustunut faktaan. Ihan asiallista, että siitä raportoidaan lehdessä. Uskottavuus meni, eikä varmaan ensimmäistä kertaa. Moni kuitenkin levittää nyt tätä huhupuhetta, mikä on tosi ikävää.

Hyvä kirjoitus. Tolkun henkilö on oikealla asialla pyrkiessään oikaisemaan somessa leviäviä huhuja.

Muita kommentoijia täällä ei selkeästikään jälleen kerran kiinnosta lainkaan se, mikä on asioiden todellinen laita vaan ainoastaan se on tärkeää, miten asiat koetaan. Mitkään selvitykset tai faktat eivät jälkimmäistä riitä kumoamaan, kun tapahtumien kulku on jo omassa päässä lyöty lukkoon. Sama mitä luultavimmin koskee monia muitakin kysymyksiä yhteiskunnassa. 😅

Hyvä artikkeli, kiitos tästä.

Valitettavasti tämä on myös päivän poliitikassa vallitseva käytäntö. Johon liittyy myös asiaton kommentoijaan käyminen. Kuten täältäkin ilmenee.

Toivottavasti osa suomalaisista heräisi eikä antaisi itseään vietävän kuin pässiä narussa.

Mitä on tolkun henkilö? Tolkien? Silakka liikkeen jäsen?

Miten silakkaliike liittyy tähän tai mikään muukaan ryhmätai ryhmittymä. Päivi kertoili virheellistä tietoa, joka nyt oikastu. Nykyään on älyttömästi kaikkea, useasti tarkoituksellisestikin, mustatuntuu tiedotusta ja hyvä että ainakin tästä aivopierusta on olemassa nyt faktapohjainen artikkeli.

” …yhteinen lukuvuoden päättävä joulujuhla olisi nimenomaan poistettu juuri yhteisen islam-juhlan tieltä,…”

Ettei nyt vaan tolkun henkilö levittäisi valeuutisia? Ainakaan twiiteissään Räsänen ei väitä tuollaista. Oliko tämä nyt itse rakenneltu keppihevonen jolla voi ratsastaa Päivi Räsäsen päälle, koska tämän maailmankatsomus ei miellytä?

Aika useasti näissä mukamas tolkun tarinoissa tuodaan negatiivisessa valossa esille sellainen henkilö, jonka mielipiteet eivät tolkun henkilöä miellytä. Onkos se niin kovin tolkullista?

Tarkoitus lienee tuoda kohde maalitauluksi ja muidenkin paheksunnan ja halveksunnan kohteeksi, kuten tässäkin tapauksessa.

No nyt on Päivi Räsänen somessa yleisen haukkumisen ja pilkan kohteena, häntä parempia olevat ihmiset oikein kilvoittelevat paremmuudestaan, joten tolkun henkilö voi olla saavutukseensa tyytyväinen. Hyvin onnistui maalitus.

täyttä sontaa tämä korhosen tutkiva journalismi.piste.

Onpa asenteellinen juttu Seuralta. Ilmeisesti kulttuurijuhlan tarkoitus on laittaa kaikki uskonnot samalle viivalle, mutta tässä ei kuitenkaan käynyt niin, mikäli Jeesuksesta ei haluttu kertoa. Mikäli kaikki uskonnot on samalla viivalla, niin miksi suomalaiseen perinteeseen kiinteästi kuuluva jouluevankeliumi on ulkoistettu halukkaiden kirkkoretkeen ja kuitenkin kristityille lapsille on ok kertoa muhammedista?

Ai.
Tämä onkin keskustelupalsta jossa sallitaan vain Päivi Räsäsen haukkuminen.

On erittäin tärkeää, että asian todellinen laita tuli ilmi näinkin nopeasti. Kiitos toimittajalle asian avaamisesta, edistit kiitettävästi tosiasioita harhaanjohtavien ja vääristävien tarinoiden korjaamiseksi.

Seura-lehden jutut ylipäätään alkaneet mennä ”poliittisiksi”. Kun olin lapsi -70 ja -80 luvulla niin meille tuli vuosia Seura. Epäilen että jutuissa ei ollut silloin ideologiaa kuin nykypäivänä. Itse en voi sitä muistaa, mutta tiedän että isäni olisi perunut lehden välittömästi, jos olisi huomannut ”vasurihenkeä”. Nykyään itse en missään tapauksessa tilaisi seuraa. Apu taitaa vielä kulkea neutraalimmalla linjalla.

Petrin kirjoitus oli tosi asenteellinen. Ei tässä voi Räsästä syyttää ja puhua jostain kuulopuheista. Jos lasten useat vanhemmat ottavat yhteyttä ja ovat tuohduksissaan siitä mitä heille esitetään niin onko se Räsäsen vika. Kyse on silloin koulun antamasta epäselvästä tiedoittamisesta, koska useampikin vanhempi luuli tulevansa joulujuhlaan. Rehtorin kirje eräälle vanhemmalle kuului näin: ”Ennen lomaa meillä on joululaulajaiset, mutta varsinaista juhlaa emme järjestä enää siinä kohtaa, vaan juhlan aika on itsenäisyyspäivän tienoilla kulttuurijuhlan muodossa.” Miten muutoin tämän on voinut ymmärtää kuin että joulujuhla on sama kuin kulttuurijuhla. Ymmärrän hyvin, miksi vanhemmat olivat reagoineet kuten olivat! Juuri vähän ennen joulua, adventin ajan jo ollessa kyseessä, ei ollut kovin tahdikasta järjestää ”kulttuurijuhlaa”, jossa jopa kerrottiin, miten Muhammed ratsasti taivaaseen Jerusalemista! Koska adventin aikana EI JÄRJESTETTY lainkaan perinteistä joulujuhlaa, vaan vain jotkut ”joululaulajaiset” ilman mitään Jeesuksen syntymäjuhlaan liittyvää ohjelmaa, on hyvin ymmärrettävää, että vanhemmat ovat olleet ällikällä lyötyjä ja suutuksissaan! Päivi on ollut oikealla asialla, mitä Seura-lehti ei nyt ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X