Paskoiko venäläinen karhu metsään? Onhan näitä nähty, mutta odotetaan nyt että Norja sanoo sen ensin

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Väitteet karhujen tarpeidentekotavoista ovat liioiteltuja ja niillä pilataan siistien eläinten mainetta.

Teksti:
Petri Korhonen

Väitteet karhujen tarpeidentekotavoista ovat liioiteltuja ja niillä pilataan siistien eläinten mainetta. © Otavamedia

Suomen ulkoministeriö ilmoitti torstaina uskovansa Norjan selvityksiä Lapin alueella viime viikolla havaituista GPS-signaalin häiriöistä.
Norjalaiset kertoivat mittaustensa perusteella, että taannoisen Trident Juncture-sotaharjoituksen aikana Venäjä häiritsi signaalia tarkoituksellisesti jostain Kuolan niemimaan suunnalta.
Suomi on nyt samaa mieltä: Venäjä sen taisi tehdä, koska Norja sanoo näin.

Venäjän presidentin tiedottaja Dmitri Peshkov väitti uutistoimisto Reutersin mukaan vastaan.
”En tiedä että Venäjä olisi tehnyt moista”, Peshkov sanoi. Hän sanoi huomanneensa, miten ”lännellä on tapana syyttää Venäjää vaikka mistä kuolemansynneistä, mutta useimmiten tällaiset väitteet ovat perättömiä”.

Sanamuodot ovat tässä tärkeitä. Putinin puhemies ei sanonut, että Venäjä EI olisi sormeillut siviilienkin autonavigaattoreille, suunnistuslaitteille ja paikantimille tärkeää signaalia.
Suomikaan ei sanonut itse, että ”Hyi piippalakkisotilas, sinä väänsit lähettimesi ääressä Petsamossa volyymit kaakkoon ja häirintäsignaalit tappiin”.

Vaikka hyvin tiedämme, mitä pohjoisessa alati käytävän elektronisen kiusanteon rintamalla tapahtuu.

Häiriöt ovat piloteille tuttu ilmiö

Tolkun Henkilö sai kuulla useilta ilmailualan ammattilaisilta, että Lapin ylle ulottuneesta itäisestä GPS-häirinnästä on paljonkin näyttöä sekä kuulopuheita koko 2010-luvun ajalta.

Lennonjohdon sekä ilmassa olleiden kollegoiden puskaradio alkaa laulaa aina, jos on syytä epäillä että koneiden turvajärjestelmät räpsyvät aurinkotuulesta, maasäteilystä, Joulupukin urkintajärjestelmistä tai vieraista vastasignaaleista.

Erilaisia ”näyttäisi että ei kannata tänään luottaa gepsiin” -vihjailuja lentäjät ovat kuulleet napapiirin tuolla puolen kymmenittäin. Jatkuvasti.

Venäjän häirikkökäytöstä parhain päin selittävät ihmiset ovat Suomessakin korostaneet, että vasta Naton suursotaharjoitukset ovat pakottaneet Venäjän reagoimaan näin. Tähän ajatteluun liittyy aina jatkopäätelmä, että Suomi välttyisi GPS-häirinnältä, mikäli se ei olisi Naton rauhankumppani.

Tällaiset selitykset ovat yhtä veteliä kuin karhunläjä marjasadon aikaan, ja haisevatkin samalta.

Elektronisen sodankäynnin harjoittelua on ollut Kuolan niemimaalla usein, ja signaalit siitä leviävät Suomen alueelle koska olemme fyysisesti niin lähellä Venäjää.
Ihan sama olimmepa Naton, EU:n tai Eurovision laulukilpailun jäseniä.
Häirintä on samanlaista kuin metsäpalojen savupilvet, niitäkään eivät karttaan piirretyt rajat pysäytä.

Häirintää on useimmiten tapahtunut Venäjän omien sotaharjoitusten aikaan, olipa Naton lentokoneita Norjan Lapin ilmatilassa tai ei.

Yksinkertaistaen: Venäjän karhu tekee tarpeensa yhteiseen metsään silloin kun sille tulee hätä. Se ei tarvitse siihen tekosyitä, eikä se pohdi voiko joku metsässäkävelijä liukastua läjään.

Kovinta häirintää nähtiin Zapad-harjoituksessa 2017, jolloin norjalaiselta matkustajakoneelta hävisi Kirkkoniemen tienoilla hetkeksi suunnistussignaali kokonaan. Norja nosti tuolloin asiasta suuren äläkän, sillä siviililiikenteen sokaiseminen on paitsi hengenvaarallista, myös sotaväeltäkin hyvien tapojen vastaista.

Virallinen Suomi ei vielä tuolloin kommentoinut ilmiötä, vaikka niin sotilaat kuin ilmailuviranomaisetkin kertoivat jälkeenpäin monessa yhteydessä norjalaisten havaintojen pitäneen paikkansa.

Mikä oli nyt toisin?

Luultavasti nyt oli monta syytä sille, miksi Suomi päätti uskaltaa sanoa asiasta ääneen.

1. GPS-signaalin häiritseminen oli tiettävästi erittäin voimakasta. Norjalaisten mukaan venäläiset antoivat sen näkyä hyvin selvästi ja pitkään, koska he todennäköisesti harjoittelivat puolustautumista GPS-signaalin varassa suunnistavia täsmäohjuksia vastaan. Ehkä samalla omia joukkoja harjoitettiin toimimaan GPS- ja Glonass-häirinnän alla, ilman suunnistusvälineitä.

2. Suomenkin lennonvarmistus joutui ensimmäistä kertaa antamaan virallisen varoituksen häiriömahdollisuuksista. Asia tuli samantien julkiseksi kaikille ilmailualan ihmisille. Se ei olisi pysynyt piilossa.

3. Ei ollut enää mitään syytä salata puolustusvoimienkaan signaalitiedustelun kykyjä. Venäjä tietää hyvin, mitä täällä osataan ja huomataan. Sekin olisi ollut epäuskottavaa, jos Suomi olisi sanonut ”ei me mitään nähty eikä kuultu eikä sen takia luoteta Norjankaan havaintoihin”.

4. Viimeinen, muttei suinkaan vähäisin syy ulostulolle oli pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) oman harrastuksen takia syntynyt henkilökohtainen kiinnostus asiaan. Intohimoisen lentäjän näkökulmasta pahantahtoinen ja turha lentoliikenteen kiusaaminen on anteeksiantamaton temppu. Niin ei vain saa tehdä.

Oltaisiin voitu sanoa itse

Ainoa kauneusvirhe julkaisuasiassa oli suomettumisen ajoilta periytyvä kielenkäyttö.
Vetäydyimme naapurimaa Norjan selän taakse, ja ikäänkuin ulkoistimme vastuun havainnoista heille.

Menettely on vähän samaa kuin jos koululainen kertoisi koulukiusaajasta välitunnilla tyyliin ”Noi naapuriluokan tyypit sanoo että tuo kiusaa.”
Varsinkin kun olemme itse todistaneet kiusaamista omin silmin monen monituista kertaa.

Koululaisille tällainen toiminta olisi inhimillistä: taustallahan on toive siitä, että kiusaaja käy sen ensimmäisen varsinaisen kantelijan eikä minun kimppuuni.
Valtiolta on lupa odottaa enemmän suoruutta ja reiluutta.

Varsinkin kun päättäjämme korostavat koko ajan, että Venäjä ei ole meille sotilaallinen uhka.
Tällöin meillä ei myöskään pitäisi olla mitään syytä pelätä, että karhu suuttuu jos sen tarpeidentekotavasta huomauttaa ystävällisesti.

 

Viikon puujalka:
Suomi aikoo Helsingin Sanomien mukaan hankkia armeijalle vastatykistötutkia.
Ne sijoitetaan vain Itä-Suomen varuskuntiin.
Länsi- ja Etelä-Suomeen ostetaan myöhemmin vihtatykistötutkia.

 

 

 

X