Sotilas, menitkö aamulla vaatteet päällä töihin? Ruotsissa oltiin tänään rohkeampia

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kodinturvajoukot kehotti jäseniään menemään 29.5. töihin sotilasasussa.

Teksti:
Petri Korhonen

Kodinturvajoukot kehotti jäseniään menemään 29.5. töihin sotilasasussa. © Hemvärnet

Eri puolilla Ruotsia nähtiin tänään monessa yrityksessä, kunnanvirastossa, päiväkodeissa, kouluissa ja kaupassa sotilasvallankaappaus: tiskin takana tai työpisteissä seistä tönötti maastopukuisia naisia ja miehiä.

Tästä meikäläisittäin ihan kamalasta militarisoinnin ihannoinnista voi syyttää vapaaehtoisia kodinturvajoukkoja eli Hemvärnet-organisaatiota. Se vietti valtakunnallista ”Mene univormussa töihin” -päiväänsä, ja sai tuhannet ihmiset liikkeelle sotilasasussa.

Mikä oudointa, rauhaarakastavassa naapurimaassamme lukemattomat työnantajat olivat jo etukäteen rientäneet tempauksen tueksi. Mukana olivat käytännössä kaikki valtionyhtiöt ja valtava määrä yksityisiä kapitalistifirmoja.

Kaivos- ja malmiyhtiö LKAB antoi väelleen luvan olla vormussa töissä. © LKAB

Myös kunnalliset työpaikat suhtautuivat ideaan kannustavasti.

Muun muassa Svenljungan kunta kiitteli työntekijöitään jotka osallistuvat Hemvärnetin työhön. © Svenljunga kommun

Ruotsissa Hemvärnet on työtavoiltaan samankaltainen pulju kuin mitä meillä oli 1930-luvulla Suojeluskunnat. Toimenkuva on tosin paljon laajempi, eikä Hemvärnetin jengi ole poliittisesti niin yksiniittinen lahtarikaarti kuin millaiseksi Suojeluskunnat on meillä jälkeenpäin haluttu leimata.

Hemvärnet on virallisesti Ruotsin puolustusvoimien jatke, budjettia parisataa miljoonaa euroa ja palvelussitoumuksen tehneitä, vapaaehtoisesti mukaan liittyneitä jäseniä yli 22000.

Kodinturvajoukot auttavat viranomaisia esimerkiksi luonnonmullistuksien aikana erilaisissa pelastustehtävissä. Sodan ajan tehtävänä niillä on paikallispuolustus ja yhteiskunnalle elintärkeiden kohteiden suojaaminen. Joukot harjoittelevat säännöllisesti iltaisin tai viikonloppuisin, eli jäsenet uhraavat tälle paljon vapaa-aikaansa.

Kansan sotilaat joukossamme

Tempauksella Hemvärnet sanoi haluavansa korostaa, että Ruotsia suojelevat ja turvaavat ihan tavalliset ihmiset, jotka normaalioloissa tekevät ihan normaaleja töitä muiden joukossa. Univormu- ja sotilastouhuja ei haluta ulkoistaa jollekin erilliselle kasvottomalle porukalle, kuten ammattiarmeijoiden maissa.

Ruotsissa on muutenkin osattu ottaa jotkut asiat Suomeen verrattuna luonnollisemmin ja panikoitumatta.

Esimerkiksi osalla kodinturvajoukkojen jäsenistä on myös armeijan rynnäkkökivääri kotona jemmassa. Eli se päiväkodin täti tai setä, joka keskiviikkona kanniskeli pilttejä  hiekkalaatikolta vaipanvaihtoon, saattaa ihan luvallisesti kanniskella vapaa-aikanaan automaattiasetta, eikä kukaan saa ajatuksesta traumoja.

Gävlen ensiapupolillakin näkyi ihmisiä univormuissa. © Kuvakaappaus SverigesRadion sivuilta

 

Meanwhile in Finland

On vaikea kuvitella, että meillä Suomessa järjestettäisiin mitään vastaavaa tempausta. Vaikka täällä on sijoitettuja reserviläisiä satojen tuhansien ihmisten verran, ja monella alueellisen maanpuolustuksen aktiivi-ihmisellä on M05-pukukin kaapissa, inttivaatteiden julkista käyttämistä pidettäisiin jotenkin nolona.

(Okei, tämän kuvan perusteella Jone Nikula on tullut ainakin kerran töihin maastopuvussa, mutta hän onkin frii… eikun poikkeus.)

Silloinen res.yliluutnantti Jone Nikula oli med uniform på jobbet. © Kuvakaappaus Iltalehdestä

Moni normi-ihminen laittaa mieluummin päälleen vaikka Peppi Pitkätossu -peruukin tai lätkäjoukkueasun kuin armeijan vermeet, ja sitä on helppo ymmärtää.
Virallinen M05-maastopuku ei ole useimmille suomalaisille mikään fetissivaate, vaan arkinen työasu niihin tilanteisiin, kun jotain on jo osunut pahasti tuulettimeen.

Sen sijaan Tolkun Henkilön mielestä Puolustusvoimien työntekijät voisivat rohkeammin kulkea kaupunkien kaduilla oman firmansa edustusasuissa. Se ei nykyisin onnistu: valtio on ihan virallisesti kehottanut terrorismipelon takia ainakin korkeampia upseereita menemään töihin siviilivaatteissa, ja vyöttäytymään virkapukuun vasta työpaikalla.

Kukaan ei tiedä, miten paljon tällainen kaapissaolo auttaa. Jos joku ISIS-terroristi haluaa tehdä suomalaiselle sotilaalle pahaa, hän voi joka tapauksessa aina valikoida maalikseen lomille lähteneitä varusmiehiä, julkisesti paraateja pitäviä soittokuntalaisia tai kunniavartioissa juhlapyhinä seisovia kenraaleja.

Niin kauan kun jokainen maanpuolustuskorkeakoulusta valmistunut upseeri löytyy lisäksi nimellään ja naamallaan kadettimatrikkeleista tai virallisista juhlapäivien ylennyslistoista, virkapukujen piilotteleminen vaikuttaa vähän opsec-hätävarjelun liioittelulta.

Joten reippaasti vain vormu päälle ja useammin kansan keskelle, ihan virka-aikana, Ruotsin mallin mukaan!

(Kettuilua ”liukkaista kengistä” ja ”Lemmenjoelleko menossa”-kyselyitä tulee varmasti, mutta sen kestäminen nyt on tavallaan ainakin everstitason ihmisille vain ammatinvalintakysymys.)

 

Prätkämyyjä Jonas tuli töihin joukkueenjohtajan asussa. © Kuvakaappaus SR Blekingen sivuilta

X