Tällaiseen fantasia-rekrytointikieleen ei edes Tampereen yliopisto pysty: Haluatko Supoon syvän päädyn uimariksi tai pähkinänjärsijäksi?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Teksti:
Petri Korhonen

Tolkun Henkilö naureskeli äskettäin Tampereen yliopistolle, joka ilmoitti Kauppalehden mainoksessaan  outstanding employer brandingin hengessä sytyttelevänsä pieniä tulipaloja tieteen rajapinnoille.

Heti perään yliopisto kertoi hakevansa töihin viestintäasiantuntijaa  ”luomaan sanoitusta ja visualisointia niin innovaatiotoiminnan, kestävän kehityksen kuin kampuskehityksenkin ympärille”.
Yliopistoviestijän pitäisi hakuilmoituksen mukaan kyetä ilmeisesti kulkemaan kuin suunnistajalegenda Minna Kauppi pusikossa: hänellä saisi olla ”valmius toimia määrittelemättömässä maastossa”.

Ei olisi pitänyt naureskella. Nimittäin muutkin julkiset toimijat näyttävät innostuneen tällaisesta tajunnanvirtaisesta rekrytointikielestä. Vaikka kuulostaa siltä, että tekstiä on naputeltu sateenkaarenvärinen hamppumyssy päässä ja pupillit laajoina, tässä on ilmeisesti joku korkeampi viisaus takana.

Nyt samaa menetelmää nimittäin käyttää Suojelupoliisi, tuo imagoaan koko ajan katu-uskottavammaksi päivittävä valtion turvallisuus- ja tiedusteluorganisaatio.

Nyt etsitään omin voimin hiekkalaatikosta ulos pääseviä

Suojelupoliisi on tammikuun lopussa julkaissut rekrytointi-ilmoituksen, jossa se kertoo palkkaavansa ”valkohattuhakkerin” eli virastokielellä järjestelmäasiantuntijan.

Etsittävällä nörtillä on ei-niin-virkamiesmäiset kriteerit. Näin Supo mainostaa:

”Oletko sinäkin ongelmien ratkoja, pähkinöiden pureksija, teknomaagi tasokattosi huipulla? Sinua eivät hiekkalaatikon reunat pidättele, uit altaan syvässä päässä ja liikut sulavasti myös sivuttain.”

Teknomaagi tarkoittaa luultavasti jotain mystistä koodaus-poltergeistiutta, mutta pähkinöiden järsiminen tuskin viittaa haetun ihmisen ravintotottumuksiin ja hiekkalaatikollakaan ei ehkä vihjata hakijalta toivottuun taaperoikäisyyteen vaan ohjelmien ajoympäristöihin.

Hakkerille, joka saisi valtion laskuun remeltää pahisten verkoissa, tai alan ”skenessä” kuten Supo nuorekkaasti ilmaisee, maksettaisiin 4186,59 euron peruspalkkaa.
Tähän päälle tulisi vielä maksimissaan miltei kolmanneksen verran henkilökohtaisia lisiä.
Yo dude, postaa hakemus!

Etsiviä ei innosteta irrottelemaan

Samaan aikaa Suojelupoliisi rekryää riveihinsä myös tavanomaisia salaisen palvelun perussalaisia työntekijöitä, etsiviä ja tarkastajia. Näihin virkoihin ei haluta ainakaan ilmoitustekstien perusteella mitään liian repäiseviä yksilöitä, sen verran kuivakkammin tehtäviä kuvataan:

”Suojelupoliisissa on avoinna viraston yhteinen etsivän vaativuustason 08.05 virka, joka on sijoitettu viraston digitaalisten palveluiden yksikköön Helsinkiin. Etsivän tehtäviin kuuluu tiedonhankinta tietoverkoista sekä tiedonhankintaan liittyvä analyysi ja raportointi.”

Varovaisuuteen on toki syynsä: koskaan ei tiedä mitä tapahtuisi, jos salaisen palvelun salaisimpia ihmisiä innostaisi sukeltamaan alansa syvään ja salattuun päätyyn.

Muutama vuosi sitten Supo sai kokemusta oman elämänsä jamesbondista, joka liikkui ilmeisen sujuvasti sivuttain ja miten päin tahansa seksikumppaniensa kanssa vaikka keskellä työpäivää. Liian vapaamielisesti työhönsä suhtautuneen agentin irtisanomisjupakkaa jouduttiin puimaan Korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti.

Toistaiseksi Supon nörteistä ei ole koitunut turvallisuuspalvelulle merkittäviä mainehaittoja tai suurempaa julkista myötähäpeää, siksi heitä voidaan yrittää värvätä rempseämmillä houkutteluteksteillä.

Joka tapauksessa, ilman uusia teknomaagejakin Supo kasvaa vauhdikkaasti, koska uusien tiedustelulakien syntyminen toi sille kokonaan uudenlaisia hommia.

 

X