Tällaiset supervoimat tiedustelulaki toi vallankäyttäjille – siinä diskopallokin kalpenee

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kummalla on nyt enemmän valtaa: kaukopommittajilla vai tiedustelutalebaneilla?

Teksti:
Petri Korhonen

Kummalla on nyt enemmän valtaa: kaukopommittajilla vai tiedustelutalebaneilla? © Otavamedia

Toimittajat kiistelivät maanantai-iltana baarissa tiedustelulakien hyväksynnän jälkeen, kuka tai ketkä ovat nyt Suomen suurimpia väki- ja muun vallan käyttäjiä.

Porukan oikeistohenkinen journalisti oli vakuuttunut, että vaikutusvaltaisin tyyppi on perustuslaki-uskonoppinut-asiantuntija.

Sen ei tarvitse lähettää kuin yksi twiitti, niin eduskunnan puheenjohtajisto pysäyttää kaikki lainvalmistelut ja peruuttaa kansanedustajilta talvilomat.”

Lentovoimailu- ja Lappi-aiheisiin erikoistunut Tolkun Henkilö oli eri mieltä.

”Kyllä se on Ilmavoimien komentaja. Nyt kun niillä on 350 kilsan päähän liiteleviä JASSM-risteilyohjuksia ja kaukovaikutteisia diskopalloja, komentajalla on kyky pommittaa ulkomaita ja tanssittaa ihmisiä rajan takanakin.”

Tämä herätti heti seurueessa äänekkäitä vastalauseita. Kaikkihan tietävät, että pitkään hinkatut tiedustelulait aiheuttivat vallan uusjakoa ja pelinsekoittamista näissä vaikuttajapiireissäkin.

Suojelupoliisin päällikkö ja sotilastiedustelun päällikkö nousevat Suomen suurimpien vallankäyttäjien joukkoon”, sanoi kolmas, sillä he saavat urkkia ulkomaisten terroristien ja heidän kanssaan randomisti viestittelevien suomalaisten kansalaisten meilejä.

Muutenkin toimittajan mielestä uudet tiedustelulait antoivat näille virkamiehille ihan Marvel-sankareiden kaltaisia supervoimia, laillisuusvalvonnalta suojaavan näkymättömyysviitan ja kyvyn liikutella ihmisiä vaikka linnaan ajatusten voimalla.

”Väliäkö sillä, että politiikassa suurimpia vallankäyttäjiä ovat kansaa edustava eduskunta ja hallitus, oikeasti nämä salaisen poliisin ja armeijan pomot ovat isoimpia.”

Päätoimittajatasoinen lehdentekijä suuttui porukan höpinöistä, valitti etteivät nämä kontenttia takoessaan osaa arvostaa koulutuksen merkitystä ja kirjoitti maakuntajulkaisuun sapekkaan kolumnin.

”Siis kaikkihan tietävät että valta kuuluisi meille tohtoritason ihmisille, mutta se on huolestuttavasti luisunut pelkille poliisi- tai sotakoulujen kävijöille tai vieläkin alemmas, sellaisten meemien tekijöille joita en tajua.”


Viides tuhahteli kavereidensa listaukselle.

”Ehei kollegat, olette ihan hakoteillä. Suurin vallankäyttäjä on edelleen näihin valta-asioihin erikoistunut toimittaja valtalehdessä. Heti kun siltä ilmestyy kommenttijuttu verkkoon, kenraalit, poliisit ja jopa presidentti huokaavat: Voi herranjumala, mitä ihmettä sinä taas olet saanut päähäsi. ”

X