Timo Soini ja Alex Stubb, älkää pilatko ystävä-sanaa Sergei Lavrovin kanssa

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo julkisesti Timo Soinia "hyväksi ystäväkseen".

Teksti:
Petri Korhonen

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo julkisesti Timo Soinia ”hyväksi ystäväkseen”. © Otavamedia

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) oli Iltalehden mukaan mielissään siitä, että virkaveljensä Sergei Lavrov, Venäjän ulkoministeri oli viime perjantaina kansainvälisessä kokouksessa kutsunut häntä ”hyväksi ystäväkseen”.

Kyseisessä tilaisuudessa nähty harvinainen Lavrovin englanniksi esiintyminen löytyy täältä YouTubesta. Puheessaan Lavrov irvaili Suomen Venäjälle esittämistä GPS-häirintäepäilyistä.

Joka tapauksessa tämä ystäväksi kehuminen on kuulemma ministeri Soinin mielestä merkki siitä, että maidemme suhteet ovat kunnossa.

Eikä Timo Soini ole ainoa Lavrovin julkikaveri. Jo edellisenä keskiviikkona euro-ohjuksemme Alexander Stubb (kok.) julkaisi twitterissä kuvan ”vanhasta ystävästään” Sergei Lavrovista, ja kehui tämän ammattitaitoa.

 

Alexander Stubb jakoi Twitterissä selfien ”vanhan ystävänsä” Sergei Lavrovin kanssa. © Ruutukaappaus Twitteristä

Alexander Stubbin twiitin mukaan maailma on pieni paikka. Niin on, ja pienillä mailla on siinä pienessä maailmassa suurten valtioiden rinnalla erityisen ahdasta, ellei ole ystäviä.

Samaan aikaan toisaalla

Ai niin, kaksi päivää Soini-kehujen jälkeen tämän hyvän ystävän edustama yhteisö kävi epäröimättä yhden pikkumaan kimppuun.

Venäjä sulki Kertšinsalmen kautta Asovanmerelle kulkevan laivaliikenteen Ukrainalta, ja lähetti erikoisjoukkonsa kaappaamaan kolme ukrainalaista alusta.

Muutama ukrainalainen merimies haavoittui venäläisten luodeista, parikymmentä vangittiin.

Venäjän johdon mukaan Ukraina provosoi tilannetta ja valmistautui nujakoimaan isompansa kanssa.

Sekä Timo Soini että Alexander Stubb ovat nyt luonnehtineet tilannetta vakavaksi ja vaaralliseksi.

Yhteiskuvilla on merkitystä

Tolkun Henkilö ei epäile yhtään, etteikö Sergei Lavrov olisi hyvää seuraa ja helposti ystävystyttävä ihminen.

Mutta samaan aikaan kun hän kulkee pitkin Eurooppaa ulkopolitiikan estradeilla mittatilauspuku päällä, sanavalmiina ja älykkäänä ammattilaisena, hänen virkakoneistonsa tekee jotain ihan muuta.

Tällaisen ”selfien” hyvän ystävämme koneisto laittoi viimeksi kansainväliseen levitykseen: Venäjän joukkojen Kertšinsalmen luona vangitsemien ukrainalaisten merimiesten videoidut tunnustukset ”rikoksistaan”.  Suoraan kameralle puhuen, kaikkien modernien aikojen hyvien tapojen ja sodankäynnin etiikan vastaisesti.

Tällaisten temppujen käytännön toteuttajien kanssa Alexander Stubbkaan ei varmaan mielellään menisi yhteiskuvaan. Miksi sitten Lavrovin kanssa pitää ottaa selfie?

Venäjä patisti hyvien tapojen vastaisesti ukrainalaiset sotavankinsa tekemään videotunnustuksia. © Ruutukaappaus Venäjän televisosta

Mistä tunnet sä sydänystävän?

Ehkä siksi, että Lavrovin Venäjä kohtelee Suomea toisin kuin häirikkönaapuriaan Ukrainaa, vai mitä?

Toki. Välitämme toisistamme eri tavalla.

Muistelen että Satakunnassa on roisihko sanonta miesten välisestä ystävyydestä: ”Vittuilu on välittämistä”.

En tiedä voiko tätä yleistää niin, että mitä enemmän toinen sitä tekee, sitä paremmasta ystävästä on kyse.

Ainakin Venäjän ulkoasiainhallinnon edustajat ja Sergei Lavrovin alaiset ovat vastailleet Suomelle diplomaattinen keskisormi pystyssä niin GPS-häirinnästä kuin alue- ja ilmatilaloukkauksistakin.

Ehkä tällä kettuilun määrällä mitaten me olisimme satakuntalaisittain varmaan ihan sydänystäviä.

Sano mieluummin kilpakumppani tai hyvä kollega: älä pilaa ystävä-sanaa

Rakkaat ihmiset, hyväntahtoiset ja kohteliaat Alex ja Timo: termeillä, valokuvilla ja kielikuvilla on merkitystä.

Voitte kaikin mokomin kehua Sergei Lavrovia, Viktor Orbania, Recep Tayyip Erdoğania tai Saudi-Arabian vallanpitäjiä reiluiksi kilpakumppaneiksi, ammattilaisiksi, osaajiksi, hyviksi työtovereiksi, neuvotteluosapuoleksi, seuramiehiksi, tenniskavereiksi, ryyppyveikoiksi tai kelpo sirmakansoittajiksi.

Mutta älkää sanoko heitä ystäviksi, sillä sitä he eivät teille oikeasti ole. Ei ainakaan suomalaisessa, ystävyyden vakavasti ottavassa kulttuurissa.

Ystävyys on jotain ihan muuta kuin sotavankien pakottamista valetunnustuksiin, toisten valtioiden alueiden loukkaamista tai miehittämistä, matkustajakoneiden alasampumista – ja kaiken tämän peittelemistä, sitä hommaa jota muun muassa Sergei Lavrov teidän kehujenne perusteella niin ammattimaisesti tekee.

Ystävä, joka tarkoituksella ja harkiten tekee työkseen sinun vastaisiasi rumia asioita rumien etujen ajajana, ei ole ystävä.

(Sinulla voi silti olla häneen hyvät, läheiset välit.)

Miltähän olisi suomalaisista tuntunut, jos vuonna 1939 Mainilan laukausten jälkeen jonkun länsimaan ulkoministeri olisi valitellut tilannetta, mutta heti samaan hengenvetoon kehunut:

”Ai niin, näitä kaikkia temppuja junaillut ulkoministeri Molotov sanoi minua hyväksi ystäväkseen”.

Tai ajatelkaapa toisin päin, Alex ja Timo:
Jos Sergei Lavrovin työnantaja käskisi hänen tehdä jotain, mikä vahingoittaa teitä tai Suomen etuja, merkitsisikö teidän ”ystävyytenne” niin paljon että Sergei jättäisi homman tekemättä?

 


Viikon puujalka:

Millaisilla helposti jalkaan laitettavilla kengillä oppositiopoliitikko X käveli kotiinsa kosteista pikkujouluista?
– Darralenkkareilla.

 

 

 

X