Tolkun Henkilö paljastaa: kaikki mitä olet halunnut tietää hävittäjien lukumäärästä tai muista armeijan salaisuuksista

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teksti:
Petri Korhonen

© Otavamedia

Lukijamme ovat tänä syksynä kyselleet erittäin paljon asioita turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta, kansainvälisistä sotaharjoituksista sekä puolustusvoimien hankinnoista.
Keräsimme tähän listan useimmin kysytyistä kysymyksistä sekä Tolkun Henkilön vastaukset niihin.


Miksi Suomessa pitää järjestää ulkomaisia sotaharjoituksia?

Suomalaisten on hyvä opetella ulkomaalaisten käskemistä. Mitä isompi harjoitus, sen enemmän käskettävää siellä on. Ja on vain ihan oikein ulkomaanpelleille joutua kuuntelemaan kun suomalaiset karjuvat komentojaan rallienglannilla.

Tulevatko ulkomaiden sotilaat tänne pyytämättä?
Näytä yksikin ulkomaalainen, joka tulee tänne vapaaehtoisesti metsään joko hyttysten syötäväksi tai hangessa seisomaan. Norjalaisia ja ruotsalaisia ei lasketa.

Saako Nato tuoda Suomeen isäntämaasopimuksen varjolla ydinaseita?
Ei, mutta näitä epäilyjä hälventääkseen Suomi on antanut tuoda Pyhäjoelle koko Venäjän ydinaseohjelman vetäjän, Rosatom-yhtiön.

Onko Suomessa menossa kenraalien ja ministerien salaliitto jolla maa viedään suursotaan Venäjää vastaan?
Päättäjämme eivät saa aikaan edes suur-sotea, viiniä maitokauppoihin tai Vesku Loirin joululevyjen kieltämistä, joten todennäköisyys yhdenkään ulkomaan kimppuun käymiselle on suhteellisen pieni.

Tehdäänkö armeijassa pojista miehiä?
Ei vaan sotilasoletettuja.

Miksi armeija ei enää ota varusmiespalvelukseen peräkamarin poikia, aseista kiihottuvia kuolasuita tai natsivaatteista tykkääviä ihmisalkuja? Eikö syrjäytymisen estäminen ole armeijan päätehtävä?
Armeijan päätehtävä on mahdollisimman tehokas maan puolustaminen, joka vaatii kuntoa ja älyä enemmän kuin monilla meillä on.
Mainitsemaasi joukkoa varten on kaupallisilla markkinoilla tarjolla erilaisia isäm maan puollustus joukkoja kuten Odinin sotureita, Reformi-puolueita ja luomisteoriaan uskovien poliitikkojen tukiryhmiä.

Miksi armeijassa ei ole enää hevossotilaita?
Ohjaaja Renny Harlin koulutettiin intissä hevostenhoitoaliupseeriksi. Kokemus oli kaikille osapuolille niin traumatisoiva, että Eläinlääkintäkoulu piti lakkauttaa ja hevoset myydä 1994.
Tästä viisastuneena armeija koulutti toisen ohjaajasuuruuden, Aku Louhimiehen suoraan täsmätehtävään Tuntemattoman luutnantti Lammioksi.

Miksi ilmavoimien henkilökunta pitää aina nahkatakkejaan auki, eikö niissä ole nappeja?
Vaatteet tilattiin jo alunperin tehtaalta säästösyistä sellaisina. Oli valittavana joko yksi lentotunti Hornetiin tai vaihtoehtoisesti napit tai vetoketju 37 000 nahkatakkiin.

Mitä tarkoittaa ”massavanheneminen”?
Riippuu asiayhteydestä.
Ammusten ruuti ja räjähdysaineet vanhenevat aikanaan, sen jälkeen niitä ei enää uskalla käyttää. Valmistaja ei takaa, etteivät ne posahda silmille.
Myös kenraalikunnassa ilmenee massavanhenemista, jos puolustusvoimien komentaja istuu virassaan monta kautta eivätkä muut saman ikäluokan hahmot pääse etenemään. 

Miksi armeijan pitää saada ensi vuonna valtion budjetista yli 3 miljardia euroa, eikö 2 miljardia riittäisi?
Kyllä, sitten vaan jätetään kolmasosa hankinnoista tekemättä. Esimerkiksi tilataan kuorma-autot ilman renkaita, tankit ilman tykkejä ja komentokeskusrakennukset ilman kattoa.

Kuinka monta uutta sotalaivaa Suomi tarvitsee uskottavaksi pelotteeksi?
Yksikään alus ei pelota ketään, paitsi ehkä Siljan tai Viikkarin ruotsinlaiva abiristeilyjen aikaan.
Merivoimat tarvitsee uusia aluksia siksi, että vanhat hajoavat käsiin eikä pelkillä Buster-veneillä pysty saattamaan tänne tulevia kauppalaivoja tai jahtaamaan sukellusveneitä, toisin kuin jotkut kansanedustajat uskovat.

Montako niitä lentokoneita tarvitaan, ettei Venäjä kriisissä kävisi meidän kimppuumme?
Normaalisti 64 Hornetin seuraajaa. Mutta voi olla että joissain poikkeustilanteissa riittäisi yksi: ihan sama mikä konemalli siellä Rissalan kentällä seisoo, kunhan siinä on brittien, ranskalaisten, norjalaisten, espanjalaisten, italialaisten, portugalilaisten, hollantilaisten, belgialaisten, tanskalaisten, saksalaisten tai amerikkalaisten tunnukset.

X