Valelääkärileikkejä somessa: kannattaako Twitterin jokaisen korona-tilin sanomisia uskoa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teksti:
Petri Korhonen

On hyvä kuunnella, kun puolueeton ammattilainen, lääkäri, sairaanhoitaja tai lähihoitaja kertoo somessa koronakriisistä, sen hoidosta tai miltä työ tällä hetkellä tuntuu.

Kun hoitoalan ammattilainen sanoo somessa jotain, muiden somenkäyttäjien kannattaa jakaa näitä tietoja eteenpäin, koska onhan hän… niin, hoitoalan ammattilainen.

Jos on.

Twitteristä löytyy tällä hetkellä kymmeniä kuvattomia tilejä, joiden ylläpitäjät vakuuttavat olevansa hoitajia. Näitä syntyy etenkin hoitoalan TES-neuvotteluiden alla. Näyttää siltä, että monet on luotu lähinnä komppaamaan Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen somekannanottoja, ja nälvimään vastapuolta eli kuntatyönantajaa.

Osa tileistä on jatkanut nyt aidontuntuisesti koronatyöarjen kertomisella, osalta sometus on jäänyt vähemmälle ymmärrettävien työkiireiden takia.

Koronatietoa Ruotsin islamistisesta helvetistä

Erityisen kiinnostavia ja suosittuja tiedonlähteitä ovat Suomea pahempien koronaepidemioiden keskellä taistelevien ihmisten tilit. Etenkin tehohoidossa mukana olevilla ihmisillä on tarkin kuva siitä, missä tilassa yhteiskunta on.

© Twitter

Yksi tällainen viime aikojen somenousija on Nomad Paramedic -tili, joka kertoo olevansa anonyymi, Ruotsin ja Suomen väliä reissaava sairaanhoitaja. Tilin nimi viittaa paramediciin, ensihoitajaan, ja tilin postauksissa on usein sairaala- ja ambulanssiaiheita. Tilin ylläpitäjä on kertonut saavansa tällä hetkellä Tukholmassa erikoissairaanhoitajan tehtävästä palkkaa 80000 kruunua vuodessa, ja bonukset päälle.

© Twitter

(Silti hän ei tuntunut kysyttäessä tietävän, mitä tarkoittaa lyhenne TIN, Ruotsin verottajan tarvitsema henkilötunnus, mutta tämä on inhimillistä. Ruotsissa puhutaan yleensä pelkästä personnummerista.)

Tili syntyi viime marraskuussa, ja aluksi se paasasi lähinnä siitä, miten Ruotsi on kaaoksessa maahanmuuton, raiskausten, pommien ja islamistien jokapäiväisten mellakoiden takia. Se jakoi lähinnä perussuomalaisten tai laitaoikeistolaisten tilien postauksia, ja haukkui hallituspuolueita milloin mistäkin.

Koronakriisi tuli tilille onnenpotkuna: sen näkyvyys alkoi sairaanhoitajanäkökulman takia kasvaa. Nyt tili jakaa korona-aiheita.

Twitterin suositusten mukaan nomadihoitaja olisi samanlainen kuin moni muu viikinkitili. © Twitter

Monet tilin seuraajat ovat vakuuttuneita siitä, että kirjoittaja on oikeasti sairaanhoitaja – koska hän on sanonut niin, anonyyminä tosin.

Samalla tavalla yllättävän moni somenkäyttäjä näyttää nyt luottavan jokaiseen virologiin, epidemiologiin tai hurulogiin, joita some alkaa olla pullollaan. ”Koska he sanoivat olevansa sellaisia”.

Täältä saat kaiken tiedon vaaleista ja koronasta

Toinen luotettavan tiedon lähde ovat erilaiset teemasivut ja -tilit. Esimerkiksi aiempien vaalien alla olemme nähneet verkossa eduskuntavaalit-, kuntavaalit-, presidentinvaalit- ja eurovaalit-aiheisia sivustoja ja nimikkotilejä. Niiden takaa ei löytynyt mitään tietoja ylläpitäjistä, mutta kovasti ne yrittivät näyttää virallisilta toimijoilta.

Yhteistä näille kaikille on ollut se, että ne jakavat aluksi hyvin paljon viranomaisten tietoa, ikäänkuin ratsastavat oikeiden toimijoiden maineella. Vasta kun heille riittävä seuraajamäärä on täyttynyt, tilit alkavat mennä sisällöltään tai painotuksiltaan levottomiksi, ja sylttytehdas paljastuu.

Vaalitileihin haksahtivat aikoinaan jopa monet kansanedustajat, ja viranomaisilla oli suuria vaikeuksia saada jopa ilmiselviä valesivustoja kuriin.

Näiden takia jopa aidot ja hyvin aikein perustetut neuvontatilit joutuvat tekemään paljon töitä uskottavuutensa varmistamiseksi.

Esimerkiksi maaliskuussa perustettu Virusvinkki -tili ei siinä ole toistaiseksi täysin vakuuttavasti onnistunut. Tili jakaa paljon virallisten lähteiden tietoa ja tiedotusvälineiden uutisia epidemiasta, mutta kiukustuu kovasti jos sen taustoista yrittää kysellä.

Esittelytekstin mukaan ylläpitäjät ovat tavallisia kansalaisia,  ja korostavat etteivät he anna hoitosuosituksia.

Tili kertoo jakavansa tietoa koronaa vastaan ”luotettaviin lähteisiin perustuen yhteiskunnan tueksi”, ja yksi näistä jaettavista lähteistä on ollut muun muassa edellämainittu Nomad Paramedic. Kun Virusvinkki perustettiin, se alkoi seurata alkuvaiheessa presidentin ja THL:n lisäksi niin oikeistoajatuspajoja kuin perussuomalaisia poliitikkojakin.

Tilin ylläpitäjien mukaan he haluavat pysytellä anonyymeinä muun muassa työnantajiensa takia. En tiedä, tarkoittavatko he tällä sitä että työnantaja ei tykkäisi virallisen tiedon levittämisestä, vai että yleisö suhtautuisi heihin epäluuloisemmin jos he kertoisivat missä ovat töissä.

© Twitter

Tolkun Henkilö pyysi jo maaliskuussa ja viimeksi nyt maanantaina tilin edustajia kertomaan taustoistaan vaikka työmeilin kautta, lähdesuoja taattuna. Tämä on tärkeää siksi, että voisimme osaltamme kertoa yleisölle, ettei kyseessä ole mikään salakavalin aikein syntynyt trollitehtailutuote.

Toistaiseksi vastausta ei ole kuulunut.

Sen sijaan tili on lähestynyt eri alojen ammattilaisia Twitterissä yksityisviestein ja moitiskellut, miten minun ja muiden toimittajien epäluulo haittaa heidän työtään.

Anonyyminä esiintyminen on somessa usein hyvin perusteltua ja järkevää, se suotakoon ihmisille.

Kansallisen kriisin ja epidemian aikana siinä on silti omat varjopuolensa: emme voi mitenkään tietää, kuka meille sieltä somen maskikuvan takaa puhuu, millä motiiveilla hän tietoa jakaa – tai aikooko hän jossain vaiheessa matkan varrella vaihtaa agendaansa. Tämän päivän koronatilistä tulee helposti huomenna vaikutuskanava jollekin muulle aiheelle.

X