Mitä jalkapalloilija voi oppia Shaolin-munkeilta? – Kungfu-mestari ja lääkäri Joonas Tolvanen kirjoitti elämäntaito-oppaan, jota kaikki voivat soveltaa

Lääkäri ja kungfu-mestari Joonas Tolvanen kehottaa hidastamaan niin työssä kuin elämässä muutenkin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Joonas Tolvanen elää niin kuin opettaa. Hän kertoo muun muassa luopuneensa 15 000 euron kuukausipalkasta, jotta voisi tehdä vähemmän töitä ja viettää enemmän aikaa lastensa kanssa.

Lääkäri ja kungfu-mestari Joonas Tolvanen kehottaa hidastamaan niin työssä kuin elämässä muutenkin.
Teksti:
Jukka Vuorio

Kirjailijana, lääkärinä ja kungfu-mestarina tunnettu Joonas Tolvanen (s. 1989) on opiskellut Shaolin-perinnettä Kiinassa.

Hänen uusin teoksensa Todellinen voimasi — 100 asiaa, jotka voit oppia Shaolin-munkeilta esittelee nimensä mukaisesti sata opetusta, jotka perustuvat Tolvasen omiin kokemuksiin ja oivalluksiin buddhalaisesta Shaolin-perinteestä ammentavan elämäntavan parissa.

Seuran mies soitti Tolvaselle kysyäkseen hänen suhteestaan shaoliniin.

Moi Joonas Tolvanen, miten päädyit Shaolin-kungfun pariin?

”Olin 17 vuotta sitten lukiossa ja kun kesäksi ei ollut töitä, halusin tehdä jotain erikoista ja mieleenpainuvaa. Olin todella innokas toimintaelokuvien ystävä, muun muassa tämmöinen leffa kuin The 36th Chamber of Shaolin, ja luin vanhoja Kung-Fu -lehtiä. Siinä alkoivat Shaolin-munkit kiinnostaa. Googlasin asiaa ja huomasin, että he opettavat Kiinassa lukuisissa kouluissa. No näiden koulujen sivuilla luki englanniksi yhteystiedot, joten laittelin heille sähköposteja ja kyselin, voisinko tulla treenaamaan sekä opetuksen sisällöstä ja hinnoista. Useampi koulu vastasi ja valitsin niistä sopivimman. 350 dollarilla sai kuukauden opetuksen, majoituksen sekä kolme ateriaa päivässä.”

Se oli aika halpaa.

”Kyllä se oli. Lennoista tietenkin tuli lisäkustannusta päälle, mutta kyllä kuukausi Suomessa – asuminen ja ruoat – maksaa aina enemmän kuin 350 dollaria.”

Joonas Tolvanen sai innoitusta muun muassa näistä vanhoista Kung-Fu-sarjakuvalehdistä.

Oliko sinulla mitään kamppailulajitaustaa, kun lähdit Kiinaan treenaamaan kungfua?

”Joo, kreikkalais-roomalaisesta painista sekä vähän kungfua, nyrkkeilyä ja thainyrkkeilyä.”

Jokainen voi soveltaa

No nämä uusimman kirjasi opetukset tai elämänohjeet ovat sovellettavissa hyvin monelle elämän osa-alueelle. Eikö aivan hyvin vaikka jalkapalloilijalle? Ajattelin näet tehdä tähän juttuun sellaisen sovelluksen opeistasi.

”Joo, se on ihan mielenkiintoinen ajatus. Ryhdyin kirjoittamaan sitä kirjaa vuonna 2023 ollessani taas Kiinassa treenaamassa. Aloin koota näitä erilaisia opetuksia, joita tuli parisataa. Kirjaan valikoitui sata. Kyllä teoksessa nimenomaan on ajatuksena, että jokainen voi niitä omaan elämäänsä soveltaa.”

Okei. Tuleeko sieltä buddhalaisuudesta tai Shaolin-perinteistä jotain, mitä voit soveltaa työssäsi lääkärinä?

”Olen kiinnittänyt huomiota siihen, että kiinalaisessa lääketieteessä hyvin keskeistä on läsnäolo ja kiireettömyys. Lääkäri todellakin kuuntelee potilasta ja keskustelee hänen kanssaan. Hitaasti ja keskittyen tekeminen on tärkeässä osassa myös Shaolin-munkeilla.”

Mistä siinä Shaolin kung-fussa on ennen kaikkea kysymys? Itsepuolustuksesta vai?

”Olen harjoitellut useampia erilaisia Shaolin-tyylisuuntia. Keskityn itsepuolustukseen ja pehmeisiin arvoihin. Tärkeintä on itsensä voittaminen, ja jos itsepuolustusta täytyy käyttää, vastustajan voittaminen. Wang-perheen tyylisuunta, joka on minulle tutuin, oleellisinta on tyhjyyden tavoittelu. Saada mieli, silmät ja keho niin sanotusti tyhjäksi, jolloin ei ole muuta kuin keskittyminen ja virtaava liike, täysin rentoutunut olotila, jossa ei ole mitään häiritsevää.”

Niin tähän tavallaan liittyy yksi teoksen opetuksista, eli on parempi olla soturi puutarhassa kuin puutarhuri sodassa.

”Nimenomaan. Vaikka harjoitellaan kamppailulajia, niiden fyysisten taitojen käyttäminen tulisi olla aivan viimeinen vaihtoehto. Varaudutaan ja valmistaudutaan, mutta pyritään välttämään konflikti.”

Mikä Shaolin kungfussa on se fyysisen harjoittelun ja mielenhallinnan suhde?

”Se on hyvin tiivis suhde. Kun harjoittelemme kamppailutaitoja liikesarjojen kautta, se on samalla aktiivista meditaatiota. Liikesarjat on tarkoitus tehdä sellaisella fiiliksellä, ettei mielessä ole yhtään mitään muuta. Siinä kiteytyy henkisen ja fyysisen yhteys.”

Selvä juttu, kiitos Joonas Tolvanen. Täytyypä tutustua omien junioreiden kanssa myös tekemiisi lastenkirjoihin.

Mitä futaaja voi oppia Shaolin-munkeilta?

Seuraan itse hyvin läheltä 7-8-vuotiaiden jalkapallojoukkuetta sekä hieman kauempaa muun muassa Suomen korkeinta sarjatasoa Veikkausliigaa. Tolvasen kirjaa ja sen elämänohjeita lukiessani mietin usein urheilijoita ja etenkin futareita. Ja nyt poimin tähän niistä viisi, olkaa hyvät:

1 Kaikki asiat ovat alussa vaikeita

Joonas Tolvanen: ”Elämänohjeen tarkoituksena on muistuttaa meitä siitä, että menestys ja taito eivät synny hetkessä, vaan ne vaativat aikaa, sitoutumista ja sinnikkyyttä. Se kannustaa meitä olemaan valmiita kohtaamaan haasteita ja pysymään määrätietoisina matkalla kohti tavoitteitamme.”

Seuran miehen tulkinta: Futaajan kannalta tämä painottaa harjoittelun merkitystä. Jalkapallon pelaaminen on yksi kokonaisuus, joka muodostuu lukemattoman monesta osasta. Jokaista osaa täytyy harjoitella, jotta niissä olisi riittävän hyvä. Jotkut osa-alueet täytyy osata niin hyvin, että pelaajalle on mahdollista antaa joukkueelleen jotain erikoisosaamista. Erilaisilla pelaajilla on erilaisia tavoitteita, mutta kaikissa niissä menestyminen vaatii pitkäjänteistä harjoittelua. Se puolestaan on mahdollista vain ilon ja sisäsyntyisen halun kautta.

2 Siedä epäoikeudenmukaisuutta

Joonas Tolvanen: ”Shaolin-munkkien filosofiaan kuuluu kestävyyden ja sisäisen voiman kehittäminen sekä haasteiden kohtaaminen. He opettavat harjoittelemaan mielenrauhaa ja kestävyyttä vaikeissa olosuhteissa. Epäoikeudenmukaisuuden sietäminen on yksi tällainen periaate. […] Elämänohje rohkaisee ihmisiä pysymään vahvoina ja jatkamaan eteenpäin, vaikka he kohtaisivatkin vastoinkäymisiä tai kohtuuttomuutta.”

Seuran miehen tulkinta: Jalkapallokentällä joutuu kohtaamaan epäoikeudenmukaisuutta lähes joka kerta. Tuomari viheltää väärin, vastustaja sikailee, yleisö haukkuu ja lehdistökin saattaa kirjoittaa jotain aivan puusilmäistä. Se on kestettävä, mikäli mielii lajissa eteenpäin. Futaajan on kyettävä tekemään vastoinkäymisistä voimaa. Jalkapallokenttä on ylipäätään fantastinen paikka kehittää kykyä kohdata epäoikeudenmukaisuutta maailmassa, sillä sitä tulee riittämään.

3 Paraskin juhla loppuu joskus

Joonas Tolvanen: ”Buddhalainen perinne opettaa, että kiinnittyminen ja riippuvuus hetkellisistä iloista tai nautinnoista voivat aiheuttaa kärsimystä, koska ne ovat väliaikaisia ja katoavaisia. Sanonta kannustaa meitä tiedostamaan tämän asioiden perustavanlaatuisen luonteen ja kehittämään hyväksyntää, tasapainoa ja tyyneyttä elämän vaihtelevissa tilanteissa.”

Seuran miehen tulkinta: Kun jalkapalloilija saavuttaa joukkueensa kanssa tärkeän voiton tai tekee pelissä hienon maalin, sitä voi ja kannattaakin fiilistellä ottelupäivän ajan. Saa tuntea iloa siitä, että määrätietoinen harjoittelu on tuonut onnistumisen ja vienyt polulla yhden askeleen eteenpäin. Seuraavana aamuna mielen tulee kuitenkin olla seuraavissa harjoituksissa. Eilen tullut maali tai voitto ei enää seuraavassa pelissä auta. Kannattaa ajatella koko jalkapallopolun olevan juhla, ei pelkästään se hetki kun saa kaulaansa mitalin.

4 Jos elämä kohtelee kaltoin, palaa perusasioihin: Nouda vettä, pilko puita

Joonas Tolvanen: ”Olen tullut johtopäätökseen, että elämän perusasioihin palaaminen opettaa meitä hyväksymään elämän vaikeudet ja vastoinkäymiset, mutta samalla keskittymään niihin asioihin, jotka ovat meidän hallinnassamme ja joista voimme saada voimaa ja tasapainoa. Se kannustaa meitä löytämään merkitystä ja tyytyväisyyttä yksinkertaisista ja arkipäiväisistä tehtävistä, vaikka ulkoiset olosuhteet olisivat haastavia tai vaikeita.”

Seuran miehen tulkinta: Vastoinkäymisiä tulee tasaisin väliajoin. Silloin ei pidä lamaantua eikä kuohua. Itse tykkään vastoinkäymisten hetkellä tiskata, pyykätä ja ajaa esimerkiksi nurmikkoa. Futaajan yksin tehtäviä perusasioita voivat olla niiden lisäksi erilaiset tekniikkaharjoitukset kuten pomputtelut tai jos siltä tuntuu, vaikkapa juoksulenkit. Joskus voi todella kirjaimellisesti vain pilkkoa puita. Se tuo hallinnan tunnetta elämään. Tuo asia meni pieleen, mutta kyllä silti osaan paljon. Konkreettinen tekeminen auttaa paitsi kyseisen hetken käsittelyyn ja siitä ylimenoon, mutta tukee myös harjoittelun polkua.

5 Valitse onni ennen menestystä

Joonas Tolvanen: Usein ihmiset ajattelevat, että menestys, kuten ura, varallisuus tai maine, tuo onnea. He asettavat tavoitteitaan ja ajattelevat, että saavuttaessaan ne he tulevat automaattisesti onnellisiksi. Kuitenkin monet menestyvät ihmiset voivat kertoa, että menestyksestä huolimatta he eivät ole täysin tyytyväisiä tai onnellisia.

Seuran miehen tulkinta: Kyllä ei näyttänyt Ronaldo, yksi maailman rikkaimmista urheilijoista, yhtään onnelliselta EM-kisoissa kesällä 2024. Hän on voittanut urallaan kaiken – paitsi maailmanmestaruuden, ja siitähän ei nyt pelattu – ja oli silti aivan naama rutussa alusta loppuun. Jalkapalloliljalla tulee olla intohimoa ja paloa voittamiseen, mutta tasapaino ja hyvä olo saavutetaan ymmärtämällä, että onni ei tule vielä yhdestä pokaalista tai tittelistä, vaan esimerkiksi yhteisestä ajasta perheen kanssa. Tai pelkästään siitä etuoikeudesta, että saa olla jalkapalloilija ja pelata tätä kaunista peliä yhdessä toisten kanssa.

Lue myös: Tuntuu, että futiksessa Saksa aina pilaa kaiken, vai mitä sanoo saksalaista futista rakastava filosofi Markus Pantsar?

Seuran mies Twitterissä / X:ssä

Seuran mies Instagramissa

Lue myös: Kaikki Seuran miehen kirjoitukset tästä linkistä

X