Näin Mänttä-Vilppula kiitti mediaa Osanna-bisnespaljastuksista: haukkuu valehtelusta, vihjaa oikeustoimista ja kovistelee valtuutettuja

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaupungin päättäjät vakuuttavat paikallislehdessä uskoaan hankkeeseen, ja leimaavat muun muassa Seuran ja Ylen jutut epäluotettaviksi.

(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Kerroimme Seuran verkkosivuilla 5. helmikuuta, millainen bisnesmies on Mänttä-Vilppulan suunnitteleman 250 miljoonan euron Lakeside Airpark -ilmailuyrityspuiston yhteistyökumppani, italialainen Francesco Osanna.

Toimittaja Outi Salovaaran tekemän Seuran jutun voit lukea tästä linkistä.

Mänttä-Vilppula esitteli Osannan kuntalaisille kansainvälisenä suurliikemiehenä ja kokeneena investoijana, mutta hänestä löytyi hyvin vähän faktaa ja hyvin paljon epämääräistä tietoa.

Useimmat hänen yhtiöistään ovat pöytälaatikkofirmoja eli olemassa vain paperilla, ja miehen laajaksi mainostettu yhteistyöverkostokin näyttää koostuvan paljolti hänen itsensä perustamista yrityksistä.

Ainuttakaan Lakeside Airparkin kaltaista konkreettista ja kumppaneille miljoonia tuottanutta yrityskylähanketta hän ei vielä näytä saaneen maaliin asti.

Samoihin tuloksiin päätyi myös Yleisradio, jonka kokeneet tutkivat toimittajat penkoivat Osannan yrityskuvioita laajasti tässä jutussa, otsikolla Rutiköyhiä ja olemattomia yhtiöitä.

Seuran jutussa ei käsitelty itse Lakeside Airpark -hanketta, ainoastaan kerrottiin mitä tarkistettua tietoa hankkeen päätoimijasta on saatavilla.

Tämän luulisi kiinnostavan myös kuntaa, joka on valmis sijoittamaan yrityspuistoon miljoonia euroja veronmaksajiensa rahoja.

Sen sijaan että kaupunki olisi kiitellyt mediaa lisätietojen hankkimisesta, Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtaja Markus Auvinen valitsi toisen tien.

Kaupunki alkoi puolustaa italialaista liikemiestä – ei siis kaupungin omaa hanketta vaan  yksityistä yritysvaikuttajaa Francesco Osannaa – kaikin voimin.

Haukkumista ja valehtelusyytöksiä – joita kaupunki ei uskalla toistaa

Seuran tietojen mukaan kaupunginjohtaja lähetti Mänttä-Vilppulan valtuutetuille heti juttumme ilmestymisen jälkeen sähköpostin, jossa hän luonnehtii lehteämme halventavilla nimityksillä, ja ilmoittaa kaupungin lakimiesten valmistelevan toimia lehteä vastaan.

Seura pyysi julkisuuslain perusteella tätä kirjettä nähtäväkseen: meitä kiinnostaa tällaisissa harvinaisissa tapauksissa kuulla, jos virkavastuulla toimiva kaupungin johto tarkoituksellisesti aiheuttaa lehdellemme mainehaittaa perusteettomilla väitteillä.

Kaupungin johto kieltäytyi.

”Kyseinen viesti koskee lähetettyä kirjettä luottamushenkilöille, eikä se siten ole viranomaisen asiakirja…. Kaupunkiorganisaation sisäiset viestit eivät ole julkisia viranomaisen asiakirjoja, ellei julkisuuslain § 6:ssa todetut ehdot täyty. Tässä tapauksessa ehdot eivät täyty”, kaupunginjohtaja Markus Auvinen vastasi Seuralle sähköpostitse.

Kirje oli lähetetty valtuutetuille siksi, että he kuntapäättäjän roolissa joutuvat ratkaisemaan Lakeside Airparkin tulevia kohtaloita.

Valtuutetuille on kerrottu, että mediassa liikkuvat Osanna-jutut eivät kaupungin johdon mielestä perustu faktoihin.

Valtuutetuille on myös korostettu, ettei hankkeen yksityiskohtia saa nyt paljastaa medialle: kaupungin johdon mukaan salassapitomääräysten rikkomisesta seuraa rangaistus.

Kun kysyimme Auviselta suoraan, syyttääkö hän Seuraa ja uutisointiamme valehtelemisesta, kaupunginjohtaja vaikeni.

Kaupunki siivosi sosiaalista mediaansa

Myös Mänttä-Vilppulan viestintäyksikkö kertoi sosiaalisessa mediassa näistä tiedotusvälineitä vastaan valmisteltavista oikeustoimista. Samoja lausuntoja jakoivat myös monet valtuutetut.

Kun Seura otti yhteyttä kaupungin johtoon, aiemmat päivitykset alkoivat mystisesti kadota kaupungin sosiaalisen median sivuilta.

Maininnat oikeustoimista hävisivät teksteistä, ja päivityksistä poistettiin kommentointimahdollisuus hetkeksi.

Kaupungin viestintä pahoitteli FB-kommenttien poistamista. © Mänttä-Vilppulan FB-sivut

Myöhemmin kaupungin viestintä perusteli sosiaalisen median ja kotisivujensa siivoamista näin:

”Lehdillä on sananvapaus ja juttujen taustoja voi kukin selvitellä saatavilla olevan tiedon valossa. Toivomme toki eettistä pelisilmää ja alkuperäinen kommentti liittyi puhtaasti valheellisen tiedon levittämiseen.”

Tähän päivään mennessä kaupunki ei ole kuitenkaan halunnut osoittaa, mitkä muun muassa Seuran ja Yleisradion julkaisemista jutuista tai juttujemme faktoista olisivat ”valheellisia”.

Kaupunki on luvannut pitää kuntalaisille koko hankkeesta keskustelutilaisuuden, kunhan yrityspuistohanke etenee seuraavaan vaiheeseen. Koska hanketta vetää kaupungin kehitysyhtiö, siinä saadaan kaupungin mielestä toimia eri tavalla kuin tavanomaisissa kunnallisissa hankkeissa.
Esimerkiksi Lakeside Airparkin rakennusurakoita ei tarvitse kilpailuttaa julkisen hankintalain mukaisesti, kaupungin johto sanoo paikallislehti KMV’lle.

 

Yrityspuiston mainoskuvissa oman lentokoneen saa parkkiin kodin viereen. © Lakeside Airpark-sivusto

X