Vaikka Peter Nygård välttyisikin oikeustuomioilta, jo nyt tiedetään että olemme antaneet viihdemediassa hänen elämästään liian kaunistellun kuvan.

(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Suomalaissyntyinen muotivaatetehtailja Peter Nygård (79) on nyt joutunut Yhdysvalloissa syytteisiin pitkään jatkuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja ihmiskaupasta, oikeammin sanottuna rajusta eritasoisesta ruumiillisesta ja henkisestä väkivallasta tyttöjä ja naisia kohtaan. Seurauksena voi olla jopa elinkautinen vankeustuomio.

Aiemmin häntä vastaan on jo siviilioikeudessa nostettu ryhmäkanne vastaavanlaisista teoista, jotka olisivat jatkuneet 1990-luvun puolivälistä viime vuosiin saakka.

Monimiljonääri Nygård on edustajiensa välityksellä kiistänyt kaikki epäilyt sekä syytteet. Hän on pidätettynä Winnipegissä sen aikaa, että Kanadan viranomaiset pohtivat voidaanko hänet luovuttaa käräjille Yhdysvaltoihin. Muotiyhtiönsä hän haki konkurssiin keväällä.

Ulkomainen media on koko ajan puhunut miehestä tietysti kanadalaisena, kuten oikein onkin. Sinnehän Nygård lapsena vuonna 1952 vanhempiensa mukana muutti, ja aikanaan sieltä hän kansalaisuutensa hankki.

Yhdysvaltain oikeusviranomaisten tällä viikolla julkistaman syytekirjelmän 24 sivua ovat vastenmielistä luettavaa.

Niissä kerrotaan ihmiskaupasta, tyttöjen hankkimisesta Nygårdin liikemiesvieraiden ökyjuhliin, eriasteisesta hyväksikäytöstä, huumeiden avulla seksiin pakottamisesta ja kaikesta mahdollisesta fyysisestä ja henkisestä törkeilystä, joita upporikas mies voi vähävaraisille naisille mielestään vapaasti tehdä.

Peter Nygård kiistää rikokset: pahantahtoisia ja kilpailijoiden juoruja

Aiemmin Nygårdin puolustus on antanut ymmärtää, että vastaavat väitteet ovat vain pahantahtoisia juoruja ja kilpailijoiden tekemää mustamaalausta. Oikeusviranomaisten mielestä heillä on kuitenkin nyt kasassa riittävästi todisteita järkyttävien syytteiden taakse.

Se nähdään aikanaan oikeudessa. Siihen asti hän on ainoastaan epäilty.

Joka tapauksessa syyttäjäviraston dokumenteista saa vahvan mielikuvan: Nygårdin elämäntyyli ja etenkin bilekäyttäytyminen ovat olleet 2020-luvun ihmisen näkökulmasta jo pitkään hyvin vastenmielistä, halveksittavaa irstailua.

Mutta miksi suomalaiset lehdet, Seura muiden mukana, ovat antaneet hänen luksuselämästään vuosikausien ajan ihan toisenlaisen kuvan?

Syötimme lukijoille kuvaa ihailtavasta jetset-elämästä

Suomalaislehdet veivät 1990-luvulta alkaen säännöllisesti Nygårdin luo kyläilemään uusia malleja ja missikisojen tähtiä, ja näistä vierailuista saatiin näyttäviä lehtijuttuja.

Mitä matkoilla tapahtui, sitä emme tiedä koska muutamaa poikkeusta lukuunottamatta useimmat osallistujat eivät ole halunneet näistä jälkeenpäin puhua.

Kaikilla kerroilla toimittaja ei ollut edes mukana reissuilla todistamassa tapahtumia, mutta jutut kirjoitettiin siitä huolimatta siten, että tällainen vaikutelma lukijalle jäi. Tolkun Henkilö löysi vuoden 1997 Seurasta yhden tällaisen esimerkin.

Tällaisia juttuja Seurakin teki usein: Linda Lampenius jenkkijulkkisten parissa Nygårdin omissa Oscar-juhlissa. © Seuran arkisto

Viulisti Linda Lampenius oli siinä vieraana Los Angelesissa Nygårdin omissa varjo-Oscar-juhlissa eri näyttelijöiden keskellä loisteliaassa miljöössä. Missään ei mainita selvästi, etteivät jutussa kerrotut asiat ole toimittajan itse näkemiä tai vahvistamia.

Tällaista viihdejournalismia ei vuonna 2020 toivottavasti enää tehdä missään suomalaisessa julkaisussa. Vastuu näistä kuuluu ilman muuta julkaisijoille, lehtien pomoille, jotka tällaisia juttuja tilasivat ja tällaisia työtapoja hyväksyivät.

Peter Nygård ei ole median luomus, hän olisi oma itsensä meistä huolimatta

Tietysti on huomattava, että Peter Nygård olisi käyttäytynyt ja elänyt täsmälleen samalla tavalla, vaikka suomalaismedia ei olisi toimittanut hänelle uusia julkkisvieraita pohjolan perukoilta. Hänen luonaan vieraili varmasti vuosien mittaan satoja, ellei tuhansia ihmisiä eri syistä.

Mutta tuon ajan toimintatavoistamme meidän pitäisi mediassa puhua enemmän ja avoimemmin.

(Seuran erilaisista tempuista esimerkiksi 1980-luvun Matti Nykänen -jutuissa olemme kertoneet häveliäästi tässä jutussa.)

Nygård teki vapaana ollessaan runsaasti hyväntekeväisyyttä. Tässä hän on Ammanissa. © Kuvakaappaus Nygårdin twitter-tililtä.

Nygård-juttuja tehtiin Seuraan eniten 1990-luvun lopulla. Sen jälkeen toimituskunnassamme ei ilmeisesti ole ollut ketään, joka tuntisi Peter Nygårdin henkilökohtaisesti niin hyvin, että olisi päässyt järjestämään hänen luokseen tuollaisia VIP-vierailuita.

Onneksi ei.
Nimittäin amerikkalaissyyttäjät väittävät, että Peter Nygårdin apurit, tuttavat ja siipeilijät toimittivat parinkymmenen vuoden ajan hänen saaliikseen runsaasti nuoria naisia eri puolilta maailmaa.

Se tapa, jolla me suomalaiset lehdentekijät Nygårdin ja monen muun julkkiksen kanssa aikoinaan toimimme, on jyrkimmän amerikkalaisen tulkinnan mukaan myös samaa: eräänlaista parittamista.

Vaikka tekijät eivät tietoisesti mieltäisi tekevänsä niin.

Parittaminen kuulostaa rumalta, jopa vähän kohtuuttomalta termiltä. Silti meillä on tässä jupakassa itsekritiikin paikka:

Anteeksi, haastateltavamme, että osallistuimme 1990-luvulla esimerkiksi Peter Nygårdin kaltaisten ihmisten imagon pönkittämiseen.

Anteeksi, takavuosiemme lukijat, että annoimme luksuselämästä ja julkkisten toiminnasta liian kaunistellun kuvan – otamme tästä opiksemme.

X