Ralliautoilija Tommi Mäkinen jatkoi maanviljelijänä sukutilaansa: ”Tämä on elämäntapa, jokapäiväinen työ”

Ralliautoilija Tommi Mäkiselle on aina ollut selvää, että hän jatkaa isänsä ja isoisänsä jäljissä maanviljelijäksi.

Puuppolan tilan isäntä Tommi Mäkinen nauttii maanviljelystä. Metsätöitä tehdään silloin kun ei olla pellolla.

Ralliautoilija Tommi Mäkiselle on aina ollut selvää, että hän jatkaa isänsä ja isoisänsä jäljissä maanviljelijäksi.
Teksti: Elina Kirssi
Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nelinkertainen rallin maailmanmestari Tommi Mäkinen lähtee vuoden 2001 Jyväskylän suurajoihin ennakkosuosikkina. Ensimmäisenä ajetaan Valkolan erikoiskoe. Tommin lapsuudenkoti Puuppolan tila on lähes reitin varrella, ja Valkolan tie on tuttuakin tutumpi.

Tien tunteminen ei auta: pieni virhe on kohtalokas. Tommi oikaisee liikaa, etupyörä lähtee alta ja osuu tien vieressä olleeseen kantoon. Mitsubishi lentää ojaan. Matka jatkuu sadan metrin verran, mutta auto on hajalla. Tommi joutuu keskeyttämään.

Kartturi Risto Mannisenmäki jää valvomaan autoa, mutta Tommi ei halua jäädä keskeytyspaikalle. Hän saa katsojalta moottoripyöräkyydin kotiin Puuppolaan.

Kisa on vielä käynnissä, kun Tommi käynnistää leikkuupuimurin ja lähtee pellolle puimaan viljaa. Hän kuuntelee rallikisan etenemistä puimurin radiokuulokkeista ja katselee, kuinka vaalea vilja kaatuu korrelle.

Lopulta voittoon kaahaa Peugeotin Marcus Grönholm.

Tommin pettymys on valtava, mutta kaikkein helpottavimmalta tuntuu päästä purkamaan mieltä pellolle – sillä sielultaan ralliautoilija on ennen kaikkea maanviljelijä.

Tommi Mäkisen tilan pihapiiriin valmistui suuri kivikartano muutama vuosi sitten toimisto­rakennukseksi.

Suuri kivikartano valmistui muutama vuosi sitten toimisto­rakennukseksi. © Tommi Tuomi

Tilanhoitaja apuna

Koivukujan päässä mäen päällä on keltainen kivikartano. 900 neliön kartano on ollut toimisto jopa sadalle työntekijälle siihen aikaan, kun isäntä oli aktiivisesti mukana rallibisneksessä.

Toisella puolella pihaa on punainen viljakuivuri ja halli, jossa on rakennettu Toyotan autoja. Nytkin hallissa on useita autoja. Pihan perällä oleva savusauna on rakennettu vanhan kotitalon hirrestä.

Rakennusten ympärillä riittää peltoa. Puuppolan tilaan kuuluu nykyään lähes sata hehtaaria peltoa, metsää on vähän enemmän. Kevät on myöhässä ja peltoja peittää lumi siellä täällä, joten kylvötyöt päästään aloittamaan vasta toukokuun puolivälissä. Silloin pelloille kylvetään siemenviljaa.

”Kun ajoin rallia, peltotyöt jäivät enemmän isän harteille. Tilanhoitaja meillä on ollut jo vuosikaudet kaverina”, Tommi Mäkinen, 57, kertoo.

Toyotan tallipomovuosina matkapäiviä tuli niin paljon, että Tommi ehti vain harvoin pellolle. Pari vuotta sitten hän jättäytyi tallipäällikön tehtävistä ja nykyään on enemmän aikaa tilan hoitoon: viime vuonna Tommi oli mukana kylvössä ja syystöissä. Haastattelupäivänäkin hän aikoo käydä metsähakkuilla seuraamassa töiden edistymistä.

Tommi ryhtyi päätoimiseksi maatalousyrittäjäksi vuonna 2004, vuosi sen jälkeen, kun hän oli lopettanut aktiiviuransa rallikuskina. Maanviljelijän arkeen hän kasvoi jo lapsena.

Nykyään Tommilla on enemmän aikaa piipahtaa seuraamassa esimerkiksi metsätöiden edistymistä.

Nykyään Tommilla on enemmän aikaa piipahtaa seuraamassa esimerkiksi metsätöiden edistymistä. © Tommi Tuomi

Tommi Mäkinen

© Tommi Tuomi

Mukana jo pikkupoikana

Mäkisen suku on isännöinyt Puuppolan tilaa yli sata vuotta. Tilalla on ollut joskus myös lypsylehmiä ja jossain vaiheessa viljan lisäksi kasvatettiin viinimarjoja, mutta jo vuosikymmenien ajan tulo on tullut siemenviljasta ja metsästä.

1900-luvun alussa tila oli vielä pientila. Vuosien varrella ensin Tommin pappa ja sitten myös Tommin isä ovat hankkineet ympäriltä tiloja ja pinta-ala on kasvanut. Myöhemmin maan arvo on noussut nopeasti.

Tuuriakin on ollut matkassa.

”Kerran isoisä meni pakkohuutokauppaan huutamaan naapurin tilan kaverilleen, joka ei päässyt paikalle. Kaveri ei lunastanutkaan tilaa, ja pappa joutui tosi vaikeaan tilanteeseen. Jotenkin hän onnistui selviämään ja tila kasvoi.”

Tommin isä osti Puuppolan maatilan omalta isältään, Tommin papalta, Tommin syntymävuonna 1964. Tommi on ollut maatilan töissä mukana pikkupojasta pitäen. Koneet ja autot kiinnostivat häntä, ja hän ajoi traktoria ensimmäisiä kertoja niin pienenä ettei jaksanut itse painaa kytkintä saadakseen vaihteen päälle.

Myöhemmin isä opetti Tommia kyntämään ja tämä osallistui kyntökilpailuihin voittaen kynnön nuorten Suomen mestaruuden. Maatilan työt Tommi on oppinut käytännön kautta: Maatalousopinnot jäivät kesken ralliuran lähtiessä nousuun. Sekin oli ollut haaveena pikkupojasta lähtien.

Ralliurasta huolimatta jalat ovat pysyneet tukevasti Puuppolassa. Tommille suvun perinnön jatkaminen on ollut sydämen asia.

”Minulla on kolme veljeä, mutta heidän kaikkien kiinnostus suuntautui muualle. Oli alusta lähtien selvää, että jatkan tilalla. Olin koko ajan mukana tilan töissä ja sain oppia pikkupojasta lähtien. Se oli aika luonnollinen asia. Tämä on elämäntapa, jokapäiväinen työ.”

”Vuosien varrella koneet ovat kehittyneet ja automaatti­ohjaukset ovat mahdollistaneet täsmäviljelyn. Lajikkeiden kasvuaika on hivenen jatkunut, satomäärät vaihtelevat vuodesta toiseen ja ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet”, maanviljelijä, entinen ralliautoilija Tommi Mäkinen kertoo.

”Vuosien varrella koneet ovat kehittyneet ja automaatti­ohjaukset ovat mahdollistaneet täsmäviljelyn. Lajikkeiden kasvuaika on hivenen jatkunut, satomäärät vaihtelevat vuodesta toiseen ja ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet”, maanviljelijä, entinen ralliautoilija Tommi Mäkinen kertoo. © Tommi Tuomi

Aina ajan hermoilla

Maanviljelijän arki toi vastapainoa rallivuosien aikana. Tilan työt olivat mielessä silloinkin, kun urheilu vei maailmalle.

Kun puintiaika alkoi syksyllä, Puuppolan tilalla järjestettiin renkipäiviä. Kerran tapahtuma sattui sorsastuskauden alkuun, ja Tommi komensi heti aamusta enduron maailmanmestari Kari Tiaisen maiden vieressä kulkevan joen rantaan haulikon kanssa.

”Sanoin, että hae meille lounasta. Kari tuli muutaman tunnin päästä takaisin kädet täynnä sorsia. Yhtenä vuonna hirviä jäi paljon auton alle, ja metsästysseuran miehet saivat lopetettua hirven peräpellollamme. Sinä vuonna renkipäiviin kuului siis myös hirvenmetsästystä.”

Tommilla oli jo pitkään ennen ralliuransa lopettamista suunnitelmana, että hän jatkaa isänsä jälkeen Puuppolan tilan pyörittämistä. Sukupolvenvaihdos tehtiin 2004, ja viljelyn lisäksi hän alkoi vastata satosuunnitelmista, työnjaosta ja uusista investoinneista. Tommin aikana Puuppolassa on viljelty vain omilla pelloilla.

Tilalla oli 1970-luvulta lähtien pakkaamoluvat, mutta siemenpakkaamo on sittemmin jätetty pois. Tänä vuonna tilalle rakennetaan hakelämpölaitos, joka liitetään kuivuriin. Sillä pyritään pienentämään öljynkulutusta ja lämmityskuluja.

”Välillä oli kaipuuta ajamaan rallia, mutta aika aikansa. Olin päättänyt, että se maailma sai riittää. Kun kaikki tuli omille harteille, olen pitänyt huolta, että pidämme tilan elinvoimaisena. Maatalousalalla on oltava koko ajan muutoksen ja ajan hermoilla. Tekniikka kehittyy jatkuvasti.”

Sota nosti arvostusta

Maanviljelijät ovat säiden armoilla. Kaksi edellistä kesää olivat kuivia ja helteisiä, ja sato jäi tavallista kehnommaksi. Viime keväänä kylvöjen jälkeen Puuppolassa satoi vettä niin, että pellot lainehtivat ja orastunut vilja kärsi. Toisaalta timotei kesti viljaa paremmin kuivuuden.

Monen maanviljelijän tapaan myös Puuppolan tilalla metsästä saadut tuotot ovat korvanneet peltojen tuottoja. Pelloista saaduilla tuotoilla on pystytty kattamaan viljelyyn liittyvät kustannukset, ja palkat on maksettu EU-tuista. Peltojen pinta-alan ja eläinten määrän on oltava mahdollisimman suuri, jotta tilan pitäminen olisi kannattavaa. Työtunteja ei lasketa.

”Tukien ulkopuolista peltoa ei ole ollut käytännössä järkeä viljellä. Monille pientiloille viljely on enemmänkin elämäntapa. Maanviljelyssä ei ole helppoa lähteä kasvattamaan tuotantoa ja palkkaamaan lisää ihmisiä töihin. Elintarviketuotanto määrää hinnat ja tulotason. Tarkkana on oltava koko ajan, ja toimeentulon saa vain kovalla työnteolla”, Tommi Mäkinen sanoo.

Tommi Mäkinen

Ukrainan sota on vaikuttanut voimakkaasti elintarvikkeiden hintoihin, ja myös viljan hinta on noussut. Tommi ei muista, että hinnat olisivat nousseet yhtä dramaattisesti koskaan aiemmin. Maanviljelijän tilipussissa tämä ei kuitenkaan näy, sillä samaan aikaan muutkin kustannukset, esimerkiksi lannoitteiden ja polttoaineiden kulut ovat nousseet.

Suomalaisen ruoan tuotannon merkitys on silti nyt tärkeämpää kuin aiemmin. Ukrainan sota lisäsi omavaraisuuden arvostusta. Aiemmin maataloutta on arvosteltu esimerkiksi vesistön rehevöitymisestä ja EU-tuista.

”Olen joskus pohtinut, onko tässä mitään järkeä ja teemmekö turhaa työtä. Ukrainan sota on ehkä muuttanut ihmisten ajatuksia omavaraisuudesta. Jos olisimme ruoantuotannossa täysin riippuvaisia tuonnista monien muiden maiden tapaan ja Euroopan vilja-aittojen ovet menisivät kiinni, ei olisi kovin mukava tilanne.”

”Työ ei minun tapauksessani tunnu liian raskaalta. Kesäaikana olemme pelloilla sen, mitä olemme. Yhdessä saamme tehtyä työt aika tehokkaasti.”

”Työ ei minun tapauksessani tunnu liian raskaalta. Kesäaikana olemme pelloilla sen, mitä olemme. Yhdessä saamme tehtyä työt aika tehokkaasti.” © Tommi Tuomi

Onnistuminen palkitsee

Omista pojista ei ole tulossa jatkajaa, mutta Tommi Mäkinen toivoo tilan säilyvän suvussa. Tommin serkun nuorempi poika on innokas maanviljelijä, ja Tommi tekee serkkunsa kanssa tiivistä yhteistyötä.

Serkku on investoinut siemenpuoleen, ja nykyään Puuppolan viljat kuivataan omassa kuivaamossa ja siirretään sitten serkulle jatkokäsittelyyn. Serkukset ovat myös ostaneet yhdessä esimerkiksi viljelykoneita ja ruiskuja ja tekevät peltotöitä yhdessä isommalla porukalla.

Tällä hetkellä Tommi on sopimusviljelijä serkulleen, ja töitä on nyt vähemmän kuin pakkaamoaikoina. Toimeentulon takia hänen ei enää tarvitsisi huhkia pellolla, mutta motivaatiota riittää yhä.

”Se on iso osa elämää. Olen mieluusti maatilalla. Siellä näkee, miten kesä kehittyy, ja näkee työn jäljen heti. Kun kylvää pellot ja ne alkavat pikkuhiljaa kasvaa, näkee, kuinka huolellista työtä on tehnyt. Onnistumisesta tulee hyvä olo”, Tommi Mäkinen sanoo.

Tommi Mäkinen, maanviljelijä ja entinen rallikuski.

© Tommi Tuomi

X