Vaimo veti pidemmän korren! Moninkertainen voittaja Marcus Grönholm jättää MM-rallin Jyväskylässä väliin: ”Minun piti valita matka tai ralli”

Suomen MM-rallissa on juhlavuosi. Rallin seitsemän kertaa voittaneelta Marcus Grönholmilta Jyväskylän juhlaralli jää kuitenkin väliin, sillä vaimon varaama matka vie voiton.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Marcus Grönholm viihtyy yhä ralliuransa jälkeen Inkoossa: paikka on rauhallinen, ja kaikki palvelut ovat lähellä.

Suomen MM-rallissa on juhlavuosi. Rallin seitsemän kertaa voittaneelta Marcus Grönholmilta Jyväskylän juhlaralli jää kuitenkin väliin, sillä vaimon varaama matka vie voiton.
Teksti:
Jukka Hiiro

Suomen MM-rallin 70-vuotisjuhlakilpailu ajetaan Jyväskylässä lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna koronarajoitusten aiheuttaman siirron vuoksi. Rallipolut kuljettajana jo jättänyt kaksinkertainen rallin maailmanmestari ja Jyväskylän seitsenkertainen voittaja Marcus Grönholm ei usko syksyyn siirtämisellä olevan vaikutusta muuhun kuin siihen, ettei hän itse Jyväskylän juhlaralliin ehdi mahdollisesti lainkaan paikalle.

Suomen MM-rallin ajankohta on nyt tavallista syksyisempi, miten uskot sen vaikuttavan?

”Jos on tällainen sää kuin nyt, että on lämmintä ja suhteellisen kuivaa, ei se vaikuta ajamiseen varmaan mitenkään. Yleisömäärään ja siihen fiilikseen siellä se voi vaikuttaa, kun ei ole t-paitakeli.”

Mikä Jyväskylän rallista tekee erityisen?

”Aikanaan sitä pidettiin semmoisena ralliautoilun kuninkuuskisana. Jos siellä pärjäsi, sitten olivat tallipäälliköt ja muutkin innoissaan. Ei se enää ihan niin ole, mutta legendaarinen ja kova kisa kuitenkin.”

Näin syksymmällä myös hirvieläimet liikkuvat enemmän, uskotko niiden aiheuttavan vaaraa?

”En usko, että hirvet sinne tulee. On siellä ihmisiä ja ääntä sen verran, että kyllä ne pysyttelee varmasti kaukana, mutta saa nähdä.”

Onko Jyväskylän rallista jäänyt mieleen jotain erityisiä muistoja?

”Aikanaan 1990-luvulla, kun sain (Toyota) Corollan alle, bensa loppui silloin kolmossijalla viimeisenä päivänä ihan ennen loppua. Bensa oikeasti loppui ja minä jäin sitten siihen. Ja olihan siellä 1990-luvulla kaikennäköistä kommellusta ja vaikeuksia, kun ajoin privaattikuskina ennen kuin pääsin sille tasolle, että saatiin se tallipaikka.”

Minkälaisia vinkkejä antaisit suomalaiskuskeille, että miten voitto tuodaan kotiin?

”Miten voitto tuodaan kotiin? Jaa-a, hyvä kysymys. Tietysti pitää ajaa joka pätkällä kovaa ja läpi koko rallin. Aamusta iltaan. Ei saa tulla haavereita. Nykyään on niin tiukat nuo erot, että ei siellä voi söhlätä yhtään.”

Mikä on oma erikoiskoesuosikkisi Jyväskylässä?

”Mulla oli vähän semmoinen tyyli, että yritin, ettei mulla olisi yhtään suosikkia, että kaikki olisi hemmetin hyviä ja mukavia, vaikkei ne olleetkaan. Silloin tulee hyviä aikoja. Näin minä sen silloin ajattelin.”

Koska olet viimeksi päässyt ajamaan oikeasti kovaa?

”No olenhan minä pojan rallicross-autoja testaillut jonkun verran. Rallia ajoin vuonna 2019, kun itse hankin 50-vuotislahjaksi itselleni sen, että menen ajamaan Ruotsin rallin.

Sen piti olla hauska juttu, mutta saatana kun siellä kohelsi niin paljon eikä älynnyt, että olisi vaan ajanut nätisti, niin olisi saanut ihan hyvän sijoituksen.”

Miten ja missä aiot seurata rallia?

”Nyt on niin, että vaimoni oli tilannut matkan jo ajat sitten. Sitten rallia siirrettiin ja minun piti valita matka tai ralli. Olen nyt sitten valitettavasti poissa. Sunnuntaina minulla on ehkä vielä mahdollisuus käydä kuskien ja tallipäälliköiden juttusilla.”

Lue myös: Ralliautoilija Jari-Matti Latvala on hyväksynyt sen, ettei hänestä ehkä ikinä tule ralliautoilun maailmanmestaria

X