Teksti:
Juha Vuorinen

Iän karttuessa sitä kummasti kiinnostuu kuihtuvan terveyden kohentamiseen liittyvistä teksteistä. Yllättäen törmäsin sellaiseen autourheilun kuninkuusluokkaa käsittelevien uutisten seassa, ja siinä käsiteltiin surkuhupaisan Belgian Span osakilpailun formula ykkösten kirkkaimman tähden Lewis Hamiltonin vessakäyntiä. Tragikoomisen osakilpailusta teki kaksi asiaa. Koko kilpailupäivän tuli vettä taivaalta kuin siitä kuuluisasta naisihmisen perseestä – ja osakilpailun nimi on Spa, joka on toki Belgiassa Liègen maakunnassa sijaitseva kunta, mutta myös kansainväliseksi vakiintunut nimi kylpylöille. Esterin lisäksi Spassa kusetti myös Formula 1 -sarjan seitsenkertaista maailmanmestaria, joka oli avautunut käymäläkäynnistään F1-toimittaja Adam Cooperille.

Hamilton oli pihkatappi kurkussa kertonut löytäneensä pytystä sellaisen tornin paskaa, että se tulee kummittelemaan kuljettajan mielessä koko hänen loppuelämänsä. Olen 18 vuotta brittitähteä vanhempi ja mielestäni nähnyt lopulta yllättävän vähän muiden ihmisten sontaa livenä, mutta jokainen niistä on jollain tavalla liittynyt massiivisen ulostemassan tukkimaan yleiseen vessaan. Sellaisesta tässäkin tapauksessa oli kysymys, sillä kakkakasan tuottajaksi oli paljastunut ranskalainen tv-kuvaaja.

Olen viettänyt suhteellisen pitkiäkin toveja ympäri Ranskaa, niin Pariisin ytimessä kuin syvällä maaseudulla, ja törmännyt joka paikassa samaan ihastuttavalta tuoksuvaan näkyyn. Aina jonkun vastaantulijan kainalosta tai kassista on sojottanut patongin pää kuin pohjoiskorealaisen raketinheittimen piippu. Baguette, kuten ranskalaiset vehnäsauvaansa kutsuvat, tuntuu toden totta olevan sikäläinen kansallisruoka, sillä sitä tungetaan kurkkuun kuin metrilakua suomalaisilla torimarkkinoilla. Mutta miten ranskalaisen tv-kuvaajan vääntämä jättiläistorttu ja Ranskassa silmissäni vilisseet patonkitangot liittyvät toisiinsa? Salaisuus piilee patonkitaikinassa, jossa on kaksi rikollisen paljastavaa pääraaka-ainetta: vehnäjauho, ja hyvänä kakkosena lotisee vesi, tuo vanhin voitehista. Näistä kun leipoo reilun puolimetrisen hiilarisarven ja pujottaa sellaisia päivästä toiseen kitusiinsa, niin eivät ne kyllä lihasmassaksi muutu, vaan suurin osa näistä hiilaripommeista pyrkii mahdollisimman pian ruokaputkiston alapäähän räjäyttämään persettä.

Vaikka ihmiset ovat nykyään terveystietoisempia kuin koskaan ihmiskunnan historian aikana, uskon silti rankalaisen tv-kuvaajan valinneen patongikseen pikemminkin perinteisen, pelkästä valkoisesta jauhosta vaivatun puikulan kuin terveellisemmän version, jossa aineksina olisi ollut täysjyväjauhoa sekä joitain liukenevia kuituja, jotka sitovat itseensä nestettä ja muodostavat suolen pinnalle voitelevan kerroksen, minkä seurauksena kakkapökäle suorastaan solahtaa suolesta tuottaen lähes orgastisen nautinnon. Viljavalmisteet ovat puolestaan pääasiassa liukenemattomia kuituja, jotka kasvattavat ulostemassaa ja nopeuttavat ruskean metron kulkemista tunnelissa, mikä viittaa belgialaisen varikkoalueen vessanpöntön olleen liian ahdas päätepysäkki ranskalaisen kuitujunalle.

Lewis Hamilton on ollut vegaani vuodesta 2017, ja hän on aiemminkin jakanut julkisesti hyviin elämäntapoihin liittyvää tietoa. Siksi ymmärrän täysin formulakuskin järkytyksen. Hän jos kuka tietää, että terveellistä ravintoa nauttivan henkilön uloste on banaanimainen pötkylä, joka on pinnaltaan kostea, yhtenäinen ja pehmeä ja tulee helposti ulos. Siis rakenteeltaan vähän kuin patonki hetkeä ennen kuin se työnnetään leivinuuniin. Hamiltonilla on siis vielä paljon käännytystyötä tehtävänään. Enkä tarkoita vain häntä itseään belgialaisen ratavarikon vessan ovella.

X