Teksti:
Juha Vuorinen

Se ei muuten ole mitään lööperiä, että kaikkeen lopulta kyllästyy. Parisuhteeseen, jos se ei päivity tasaisin väliajoin, lempiruokiin ja varsinkin viikosta toiseen samoina toistuviin uutisotsikoihin. Todennäköisesti britit äänestivät brexitin voimaan juuri siksi, että eivät enää jaksaneet sitä jatkuvaa ramppaamista ala- ja ylähuoneen välillä. Donald Trumpinkin pitäisi tehdä oikeasti jotain todella järisyttävää, että se enää hetkauttaisi maailmaa suuntaan taikka toiseen, eikä Putininkaan masinoima pääministerin vaihto jaksanut kiinnostaa kuin päivän pari. Alamme olla ähkyjä.

Sain jo pitempään minua vaivanneeseen ilmastovoohotusähkyyn lääkitystä Petteri Taalakselta, YK:n Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeriltä ja meteorologiasta väitelleeltä filosofian tohtorilta, kun hän kirjoitti kolumnin otsikolla Ilmastonmuutos on kiistaton fakta, mutta paniikki maailmanlopusta turhaa. Se tuli sopivaan saumaan, sillä etenkin kuopuksessani ilmennyt toivottomuus on saanut minutkin kipuilemaan. Hän on nimittäin ahkeraan lukenut kaikenlaisten kauhukuvamaalareiden postauksia netistä ja alkanut ottaa niistä osumia pieneen sieluunsa. Se on ollut sydäntäsärkevää seurattavaa, ja olen joutunut käyttämään kaikki puhujanlahjani selittääkseni, että moni kirjoittajista vain ruokkii omaa kuplaansa kunnon moraaliposeeraamisella, vaikka heidänkin pitäisi hetkeksi hiljentyä faktojen äärelle. Tämä ei koske suinkaan vain meidän perhettämme, vaan nuorten mielenterveysongelmat ovat hurjassa kasvussa juuri ilmastoahdistuksen vuoksi. En enää epäile, etteikö ilmastoväkivalta tulisi olemaan pian arkipäivää, kuten on ennustettu. Kuonoonsa saavat molemmat ääripäät, mutta jos sen tuloksena maapallo alkaa voida paremmin, niin pirstoutunut kärsä tai umpeen muurautuneet silmät ovat siitä siedettävä hinta.

Petteri Taalas nosti esiin muutaman rauhoittavan seikan. Kun asioita tirkistellään hieman isommasta aukosta kuin Linnatuulen kahvion akkunasta, niin tulee ymmärtäneeksi, että vaikka upottaisimme koko Suomen hiilinieluun ja söisimme siellä vain härkistä, maapallo jatkaisi edelleen lämpenemistään. Eri tietolähteistä ahmimalla olen oppinut, että nopeita mutta koko maapallon kannalta pysyviä tuloksia saadaan luopumalla kivihiilestä, öljystä ja maakaasusta ja korvaamalla ne uusiutuvilla energioilla ja ydinvoimalla. Se lienee jo rutikuivassa puukirkossa kuulutettu, että maapallolla tullaan kiihtyvällä vauhdilla siirtymään polttomoottoriautoista yhä hybridisempiin menopeleihin, ja ymmärtääkseni monien kaupunkien keskustoissa ei pian enää liikuta kuin ihmisvoimalla tai sähköllä kulkevilla kaksipyöräisillä. Jopa täällä Espanjassa, jota olen pitänyt hieman takapajuisena, on herätty käyttämään takan sijaan ilmalämpöpumppuja. Ja mitä tulee jätteiden lajitteluun, siinä ainakin ne neljä taloyhtiötä, joissa olen täällä asunut, ovat monta askelta Suomea edellä.

Minä vannon tutun nyrkkeilyopin nimeen. Ei voi ikinä oppia nekkailemaan, ellei ensin saa kerran kunnolla turpaansa. Parasta mitä maapallolle voi tapahtua ovat Australian palojen kaltaiset tragediat. Kun konkreettinen hätä alkaa korventaa kaikkien poskia, alkaa tapahtua. En ole huolissani tulevaisuudesta, sillä maapallo on pelastettavissa, mutta se vaatii seuraavan sukupolven astumista remmiin. Sellaisen porukan, joka ei enää äänestä valtaan ääliöitä vaan päättäjiä, jotka uskaltavat sanoa ääneen missä mennään eivätkä juoksuta helppouskoista huutokuoroaan metsään, joka on jo ilmiliekeissä.

St1-energiayhtiön pääomistaja Mika Anttonen sanoi osuvasti Autoliiton 100-vuotisjuhlaseminaarissa, että nyt pitäisi lopettaa se ilmastopaniikin lietsominen. Hän kertoi osuvan esimerkin vapaapalokunta-ajoiltaan. Palopaikalle mentäessä kukaan ei alkanut kirkua, että talo palaa, vaan sitä alettiin sammuttaa.

Mutta miten sitten tunnistaa tällaisen turhaan kirkuvan ilmastoaktivistin? Äänestä.

MAINOS Nyt saat ilmaisen tutustumiskuukauden Storytelin palveluun, jossa on tarjolla kaksi ensimmäistä kautta Storytel Original -sarjasta Vuorisen vieraana sekä uutuutena koko Kristian-sarja äänikirjoina plus kaksi muuta uutuutta! Palveluun pääset tästä.

X