Teksti:
Juha Vuorinen

En kyennyt kuin pyyhkimään kyyneleitä nännieni päistä, kun näin uutisen espanjalaisen elokuvaohjaajan Pedro Almodóvarin uutuuselokuvan Parallel Mothers aiheuttamasta somekohusta. Ohjaaja oli ladannut Instagramiin elokuvansa mainoskuvan, jossa on ikään kuin silmän keskellä nänni, josta tihkuu tippa maitoa. Instagramin algoritmit poistivat kuvan mainosjulisteesta kuvapalvelustaan ripeästi, koska se rikkoi palvelun alastomuuden yhteisösääntöjä.

Ennen kuin imen enempää tästä uutisesta, haluan kertoa lähes samaan aikaan kokemastani vastaavanlaisesta somejätin toimenpiteestä.

Olemme tehneet kirjailijakollegani Tuomas Kyrön kanssa Kaunokirjallisuuden karvakuonot -nimistä podcastsarjaa vuodesta 2015. Meidän läpimurtoaiheemme oli top-5 diktaattorit, johon itseoikeutetusti kuuluivat Idi Amin, Fidel Castro, Nicolae Ceaușescu, Mao Zedong ja Adolf Hitler. Seuraavalla kaudella kävimme vallankumousten yhteydessä läpi sellaisia nappisilmiä kuin Augusto Pinochet ja Saddam Hussein. Kolmannen kauden alaotsikon, top-5 muumiot, alla sorkimme kahta väkivaltaista vahanukkea, Vladimir Leniniä ja Josif Stalinia. Neljännen kauden top-5 partanaamojen joukosta suimme esiin Osama bin Ladenin ja Espanjaa käsitelleessä jaksossa omaa kansaansa teurastaneen Francisco Francon. Kauden 5 huumepomojen seassa komeili panamalainen siloposki nimeltä Manuel Noriega. Kahdeksannella kaudella puolestaan panimme nippuun top-3 Lähi-idän diktaattorit ja retuutimme palkintopallille Recep Erdoğanin, Muammar Gaddafin ja Bašar al-Assadin.

Olemme siis käsitelleet viittätoista hirmuhallitsijaksi ja täysin pidäkkeettömäksi kusipääksi luokiteltavaa tyrannia, ja olen mainostanut näitä kaikkia jaksoja omissa somekanavissani. Nyt uunituoreella kymmenennellä kaudella yhtenä aiheenamme on Benito Mussolini. Jaoin jakson kuvan äänikirjapalvelu Suplan Instagramista omille sivuilleni, ja hetken kuluttua sain sekä Facebookista että Instagramista tulikivenkatkuisen uhkauksen, että yksikin tällainen postaus vielä, ja viemme kaikki sometilisi saunan taakse ja lopetamme ne. Tarkennuksena kuvailen vielä kuvan sisällön. Siinä olemme sekä minä että Tuomas ja sen alla teksti: ”Kausi 10, Benito Mussolini.” Siteeraan nyt omaa DikDek-sarjaani. ”Ensiks mä olin et ei vittu, mut sit mä olinkin, et ei saatana.”

Pyyhkäistään vielä siihen Pedron kuvaselkkaukseen. Almodóvarin elokuvien ystävät hyökkäsivät joukolla Facebookin kimppuun, joka muuten hallinnoi myös Instagramia, minkä seurauksena kuvat palautettiin niille kuuluville paikoilleen. Ohjaaja kirjoitti seuraajilleen kovin kauniisti, että olette onnistuneet herättämään koneiden takaa mielet, jotka päättävät, mikä on tai ei ole säädytöntä ja loukkaavaa, ja saaneet julisteen jälleen vapaaseen kiertoon. On aivan sama, kuinka paljon algoritmilla on tietoa, sillä siltä puuttuu terve järki. Facebookista puolustauduttiin, että kuva oli poistettu, koska algoritmit eivät tunnista kontekstia.

Näin hetki sitten Facebookissa erään tunnetun suomalaisen seinällä keskustelun rokotteista, ja siellä yksi omalla nimellään esiintyvä kommentoija lupasi sisällissodan syttyessä ampua ensimmäisenä päivityksen kirjoittajan. Tällä kommentoijalla on edelleen somejätin antamat vapaat kädet naputella ihan mitä sylki piippuun tuo. Jostain syystä tässäkään tapauksessa algoritmit eivät ole tunnistaneet kontekstia.

Palataan vielä siihen Mussolinista kertovaan Karvakuono-jaksoon. En koe villinneeni ketään fasistiksi varsinkaan, kun paljastin häntäheikkinä heiluneen Beniton sairastaneen peräti viisitoista vuotta kuppaa. Sen sijaan ihmettelen, miksi sanonta kuuluu, että lähti kuin kuppa Töölöstä eikä lähti kuin kuppa Roomasta. Tällä algoritmimenolla voidaan jonain päivänä myös sanoa, että lähti kuin Vuorinen somesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lue myös

Mainos

Mainos

Kommentointi

Algoritmit eivät kykene suoltamaan kaikkea ja eikä niiden pitäisi puuttuakaan mihinkään. Suomessa mietitään, että voisiko tekoälystä valjastaa tekemään päätöksiä esim. ihmisten toimeentuloista, työmarkkinatuista, yms.

Se on vaarallista pohdiskelua, sillä ihmisen aivojen voittamiseen menee pitkälti yli 200 vuotta tulla siihen pisteeseen. Itseoppiva prosessori nykyään on banaanikärpäsen kokoinen, jonka ihminen on genomitutkimuksissa saanut mallinnettua kokonaan.

On tässä ollut algoritmien poistamaa kuten jonkun naisen kylpyhetkistä, jonka kyynärpää sopivassa kuvakulmassa muistutti erehdyttävästi sitä tissiä kera nännin. Eräs journalisti kirjoitti Vietnamin sodasta ja liitti siihen kuuluisan valokuvan, jossa oli itkeskelevä alaston tyttö. Artikkeli palautettiin kokonaisuudessaan, kun siihen liittyi valtava joukko vihaisia ihmisiä kyselemään poiston syytä.

Se tässä on ongelmana, että viranomaisten ja lain päättäjien pitää ymmärtää se tärkein, että jokainen on vastuussa sanomisistaan, kirjoituksistaan eikä se ole kenellekään ylläpitäjille mikään vastuu vahdata kaikkia sisältöjä vaan ainoastaan niille, ketkä tuovat häiritseviä sisältöjä. Jos joku loukkaantuu, niin tehköön rikosilmoitus, niin eiköhän aikanaan sisällön tuottaja joudu oikeudessa käymään?

Tuota periaatetta olen aina noudattanut jo hemmetin monta vuotta. Se tässä pitäisi ymmärtää ja jos tulee pulmia, voisivat kysellä nettiveteraaneilta, että miten ongelma korjataan?

Keskustelufoorumit alkoivat siinä 80-luvun loppupuolella IRC-kanavat, purkkiyhteydet, yms.

Nettiveteraanit ovat kehitelleet keskustelufoorumeita ja hyvin ovat toimineet tähän asti nimettöminä ja siivoillaan aina tarpeettomia keskusteluita. Jos viranomainen kuten poliisi pyytää keskustelufoorumilta tietoja sisällöistä, niin virallisen kirjallisen pyynnön jälkeen toimitetaan IP-osoitteet ja sisällöt, muutoin annetaan käyttäjien olla rauhassa höpisemässä mitä tahansa sisältöä.

En halua, että ryhdytään vahtimaan ihan kaikkien ihmisten tekemisiä, se ei heille kuulu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X