Teksti:
Juha Vuorinen

Joulun korvilla media kertoi suuren optikkoalan yrityksen hengennostatustilaisuudesta, jossa oli harrastettu eräänlaista hyvät, pahat ja rumat -leikkiä jakamalla henkilökunta kolmeen eriarvoiseen karsinaan. Uutisen villitsemänä kansa ryntäsi kommenttipalstoille hutkimaan tilaisuutta isännöinyttä kakkulakeisaria. Itsekin tavasin lukulasit huurussa nettituomioita, joista osa oli täysvartista viihdettä. En nimittäin oikein nähnyt mitään järkeä siinä, miksi sellainen ihminen, jolla ei ole näössään mitään korjattavaa, julistaa sosiaalisessa mediassa siirtyvänsä kilpailevan silmälasiliikkeen asiakkaaksi. Sama jos minä ilmoittaisin, että tästä päivästä alkaen perseeseeni ei työnnetä ainuttakaan Tampaxia, vaan jatkossa sullon sinne vain o.b.-merkkisiä sellumassatappeja. Kommentteja lukiessa aloin haaveilla sellaisesta someaikalukosta, joka aukeaisi vasta, kun on laskenut 86 tuhanteen ja neljäänsataan. Niin monta sekuntia mahtuu vuorokauteen, ja siinä ajassa ehtisi hyvin miettiä, mitä sitä oikein miettii.

Mielipidevääntö on aina vähintään kahden kauppa. Minä en esimerkiksi jaksa vängätä sellaisista asioista, joista minulla on aukoton omakohtainen kokemus. Asia ei muuksi muutu, vaikka vastapuoli jankkaisi leukansa sijoiltaan. Sen sijaan muissa mielipiteitä jakavissa asioissa olen yrittänyt opetella paremmaksi ihmiseksi. Kuulemma paras harjoitus siihen on asettua edes hetkeksi toisen asemaan. Sullon siis tässä ja nyt opetusmielessä hetkeksi itseni optikkoketjun pomon nahkoihin ja yritän kaivella hänen tavastaan toimia jotain hyvää.

Yrityksen johto oli nimennyt tilaisuuden roadshowksi, ja sen aiheena oli ”Tulevaisuus ja roolini siinä”. Työntekijät oli siis ennalta jaettu kolmeen kastiin. Vihreisiin, keltaisiin ja punaisiin. Vihreät olivat tunnollista väkeä, ja keltaiset puolestaan sellaista harmitonta, ei täysin toivotonta perusmassaa, jolla kuitenkin oli työssään ja asenteessaan vielä parannettavaa. Jokainen voi jo tältä pohjalta päätellä, millaisiksi punaiset oli luokiteltu.

Jossain kommentissa yrityksen toimintaa verrattiin juutalaisten kohteluun natsi-Saksassa. Tällainen rinnastus kertoo paljon kirjoittajan sivistyksestä. Kovin usein toivon, että jos ihmisellä ei ole kykyä lukea mitään valistavaa, häneltä katoaisi myös kirjoitustaito. Vaikka asettuisin mille tahansa puolelle, niin en sentään laittaisi jonkin rilliliikkeen koulutustilaisuutta samalle viivalle yhden ihmiskunnan suurimman ihmisoikeusrikoksen kanssa. Mutta kansa on älähtänyt, mikä säikäytti myös muutosta kaivanneen pomon, ja hän alkoikin kiireesti perua mahtipontisia puheitaan.

Koska päätin tässä testissä pitää valitun puoleni, jatkan edelleen sen hyvän esiin kaivamista ja keskityn vain kepin nokkaan nostettuun punaiseen ryhmään, sillä se aiheutti eniten porua. Mutta jos pomon sanoihin on luottaminen, punaiseen ryhmään oli päätynyt myös sellaisia henkilöitä, jotka olivat kunnostautuneet työpaikkakiusaamisessa. Tämä väite jäi hiertämään mieltäni, sillä olen ollut yli 35 vuotta työelämässä ja nähnyt monenlaista kiusaajaa. Yhteistä heille on kuitenkin ollut se, että heidän asemansa on mahdollistanut muiden piinaamisen. Joko he ovat olleet nokkimisjärjestyksessä turvallisen ylhäällä kiusattavaan nähden, tai sitten he ovat muista syistä nauttineet sikariportaalla sauhuavien suojelusta. Ravintolamaailmassa ja laivalla työskennellessäni tällaisia sotkuja soviteltiin toisinaan illanistujaisissa. Katsottiin, miten nyrkki istuu nenänvarteen ja että voisiko veren mukana tirahtaa ehkä vähän parempia käytöstapoja. Tällainen ratkaisumalli ei ehkä oikein istu optikkoliikkeeseen, vaikka työetuna saatavat jättisuuret aurinkolasit turvonneella nenällä myös sisätiloissa istuisivatkin.

Nakkaan ilmaan kiusallisen mielikuvapallon. Jos sinun työpaikallasi olisi kestokiusaaja, kokisitko vastenmielisenä, jos häntä kävelytettäisiin kuin mallia catwalkilla koko henkilökunnan edessä, että katsokaa, tässä se kusipää nyt on? Ja samalla paljastettaisiin salaisuus, josta kaikki puhuvat hänen selkänsä takana mutta eivät koskaan hänen kuullensa. Houkuttelevaa, eikö.

MAINOS Nyt saat ilmaisen tutustumiskuukauden Storytelin palveluun, jossa on tarjolla ensimmäinen kausi Storytel Original -sarjasta Vuorisen vieraana sekä uutuutena koko Kristian-sarja äänikirjoina plus kaksi muuta uutuutta! Palveluun pääset tästä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lue myös

Mainos

Mainos

Kommentointi

vuorisen kannattaa keskittyä siihen alapäähuumoriinsa ja jättää yhteiskunnalliset asiat älykkäimmille.

Virke aloitetaan aina isolla alkukirjaimella.

Hyvä teksti

Juha Vuorinen, jos kuka, on oikea ihminen saarnaamaan valistuneisuudesta. Juhan mielestä nöyryyttäminen on ok ja jopa hauskaa. Kuten esim. aikoinaan Radio Suomipopissa soitetussa pilapuhelussa, jossa nöyryytettiin miestä, joka oli joskus esiintynyt pornolehden jutussa (löytyy youtubesta haulla ”Radio Suomipop soittaa pilapuhelun”). Miehen äänestä jo kuulee hänen häpeänsä. Soittajilla oli hauskaa. Viis siitä vaikka pilan kohde saattoi ahdistua ja masentua. Juha Vuorisen mielestä vain hänen kaltaisillaan valistuneilla ihmisillä pitäisi olla oikeus kirjoittaa mielipiteensä ja saada äänensä kuuluviin radiossa.

Olen myös soittanut ruokakauppaan ja kysynyt, että onko sellaisessa purkissa, jonka kyljessä on kultaisennoutajan pää ja teksti, ”Koiran liha-ateria”, koiran lihaa.

Ja entä ne kaikki muut, jotka eivät olleet kiusaajia, ja joita nöyryytettiin muiden edessä? Ei taida löytyä myötätuntoa heille?

Yleensä pidän Vuorisen teksteistä, mutta tämä oli käsittämätön aivopieru…

Lue Puupää se teksti uudestaan. ”Nakkaan ilmaan kiusallisen mielikuvapallon. Jos sinun työpaikallasi olisi kestokiusaaja, kokisitko vastenmielisenä…” En ihan oikeasti aina tajua teitä kommentoijia, jotka vielä ammutte nimimerkin suojista, kun ette joko halua tai ette ymmärrä lukemaanne tekstiä. Mutta mielipide tulee kuin konetuliaseen suusta.

Hyvää pohdittavaa itse kullekin, omassa kuplassaan rypevälle kaikkitietävälle pikku m***ulle. Kolikossa on aina kaksi puolta.

Luin käskystä tekstin uudestaan. Ei kyllä edelleenkään aukea mitä tekstilläsi haluat sanoa, ainakaan positiivisessa mielessä.

Haluaisit siis löytää työpaikkakiusaamisesta jotain positiivista?

Niinkö luulet?

Mielestäni on typerää nöyryyttää ihmisiä sillä perusteella, että joukossa on työpaikkakiusaajia.

Ja pakkohan tuon pomon oli jokin perustelu antaa muiden nöyryyttämiselle. Kukin uskokoon ken haluaa että sillä puututtiin mukamas siihen.

Joillain ihmisillä on äärimmäisen pitkälle kehittynyt taito loukkaantua henkilökohtaisesti jostain sellaisesta asiasta tai mielipiteestä, joka ei kuitenkaan liity/kohdistu suoraan heihin millään tavalla. Loukkaantumiseen riittää jos joku muu on asiasta eri mieltä kuin hän. Sillä onko toinen mielipide enemmän oikea vai väärä, ei loppujen lopuksi ole väliä.
Tässäkin tapauksessa sinä Pekka Puupää vaikutat olevan hyvin loukkaantunut jonkin muun mielipiteestä? Pekka et kaiken lisäksi ole ilmeisesti kovin hyvä luetun ymmärtämisessä? Tosin en ihmettele, ettet ihan kaikkea enää ymmärrä kaikkien näiden vuosien jälkeen, mitä rakas vaimosi Justiina sinulle on tehnyt kaulimen kanssa.

Rakas Pätkä/Juha,

olet siis sitä mieltä, että on oikein nöyryyttää tavallisia työntekijöitä sillä perusteella, että joukossa saattaa olla työpaikkakiusaajia (huom! Pomon väitteen mukaan, mitä epäilen vahvasti)?

Olisitko ystävällinen, kun selvästi olet minua niin paljon älykkäämpi ja luetun ymmärtämisesi on ylivertainen, että kertoiset mikä kyseisen artikkelin punainen lanka on? Puupää kun olen, niin en sitä löytänyt.

Paras Puupää, otan toisen esimerkin ihan tämän päivän uutisista. Olisiko sinun mielestä ok, että nuoria muodostelmaluistelijoita rääkännyt ja nolannut valmentaja jäi kiinni ja joutuu nyt vastuuseen teoistaan? Vai olisiko hänen pitänyt saada jatkaa samalla kiduttavalla radalla? Tekstissäni ei ole missään kohtaa, että olisi oikein nostaa kepin nokkaan muita kuin kiusaajia enkä ole edes viitannut, että se koskisi vain Instrua. Koska osaat ilmiselvästi kirjoittaa, osaat todennäköisesti myös lukea. Tämän enempää en nyt jaksa tätä samaa väkisin väärinkäsittämistä yrittää oikoa. Ja jatkossa, kommentoi omalla nimelläsi ja oikealla sähköpostiosoitteella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X