(Päivitetty: )
Teksti:
Juha Vuorinen

Monen vuoden tauon jälkeen maltoin tehdä ensiluokkaista seuraa vaimolleni ja katsoa hänen kanssaan muutamaa kusitaukoa lukuun ottamatta melkein koko itsenäisyyspäivän vastaanoton. Lapsuudessani 70-luvulla Linnan juhlista ei näytetty kuin pieniä pätkiä jälkilähetyksenä, ja nekin näin vain mustavalkoisina, mikä ei toki miesvieraiden osalta ole vuosien saatossa muuttunut. Mauno Koiviston astuttua valtaan alkoi kansan villitseminen suorilla lähetyksillä, ja nykyäänhän ne ovat tiukkaan iltapukuun sullottua täysvartista viihdettä. Viihteellisyyttä perustelen vertaamalla niitä toisiin pukujuhliin. Esimerkiksi Ison-Britannian kuninkaalliset häät alkavat nekin olla pikemminkin parodian kuin hevosvetoisen paraatin paikka. Mielikuva kuninkaallisesta serkuksesta, jonka kutreilla keikkuva hattu muistuttaa enemmän ampumahiihtostadionille viritettyä maalitaulua kuin ihmiselle kuuluvaa päähinettä, on komediaa kantapäästä päälakeen.

Kuninkaallisten kemut ovat muutenkin ihan oma lukunsa, sillä niissä pyörii pikkuisen liian piiri pieni. Sanonta ”mitä serkumpi, sen herkumpi” on toisinaan siitetty maaliin asti. Sen sijaan Suomessa on kansan syvienkin rivien annettu talsia Presidentinlinnaan ja valomerkin välähdettyä hoiperrella uloskin. Joillekuille on joskus täytynyt antaa vähän vauhtiakin, kuten tänä vuonna Panimoliiton tulevan pomon Riikka Pakarisen miehelle, joka kävi kraiveleista kiinni vihreiden menevää puheenjohtajaa Touko Aaltoa. Välikohtauksesta luettuani aloin tehdä aaltoja Aallolle, sillä hänellä olisi ollut tuhansien potkujen paikka naulata Pakarisen mies kaikkien aikojen top kymppiin Linnan persona non grata -listalla, mutta hän lausuikin tapahtuneesta näin: ”Kukaan ei voi tietää, mitä mies oli kokenut ja mitä siinä taustalla oli. En tästä mitään kaunaa kanna, mutta kyllä tämmöinen nakkikioskijuttu enemmänkin hämmensi kuin suututti.” En tiedä mitä Sauli Niinistö tykkää, kun Suomen tasavallan presidentin edustusasuntoa kutsutaan nakkikioskiksi, mutta Aallon sanat eivät muutenkaan olleet sitä ihan tyypillistä suomalaismiehen puhetta. Mutta eipä Aalto olekaan ihan tyypillinen suomalaismies.

Ehkä perinteisistä suomalaismiehistä pyrkivät erottumaan aikanaan myös Juice Leskinen, joka kietaisi itsenäisyyspäivän juhlissa kravatin päähänsä hikinauhaksi, Linnan paskahuusissa pilveä röyhytellyt runoilija Arto Melleri ja erikoisilla asuvalinnoillaan ja käsisuudelmillaan erottunut läänintaiteilija Veltto Virtanen. En tiedä mitä kaikkea kuninkaallisten kinkereissä tapahtuu, mutta ainakaan tuon sortin sekoilua ei kuningaskunnissa levitellä lehtien palstoilla. Ne jäävät lehtien maksumuurejakin jykevämpien muurien suojiin.

Kun ajattelen suloisenkarheaa suomalaista perusluonnetta, näen jotain samaa frakkiin sullotussa metsäläisessä kuin mitä jouduin näkemään vieraillessani Fuengirolan eläintarhassa. Lasteni koulutehtävänä oli käydä kuvaamassa villieläimiä ja sen jälkeen piirtää niistä kuva. En tiedä omistaako tehtävän sanellut taideopettaja tuon eläintarhan osakkeita, mutta pidin vaatimusta älyttömänä. Meillä kun on käytössä sellainen kotiviidakko kuin internet, josta löytyy sekä tähtösiä että elukoita villeissä oloissa ja vieläpä HD-laatuisina. Osa tähtösistä myös jopa AD.

Linnanjuhlien eräänlainen, ”tuo ei oikein sovi tuonne” -koomisuus pelmahti mieleeni, kun näin krokotiilien tarhassa tepastelevat linnut ja kahluualtaassa molskivat pulskat kalat. Sehän on sama asia kuin työntäisi Juha Miedon mämmitehtaan portista sisään ja sanoisi, pidä hauskaa. Tiikereitä taas ympäröi muutaman metrin lutakko jota kiersi polven korkeudelle yltävä riu’uista tehty viritys, mitä ilmeisesti pidettiin riittävän turvallisena esteenä. Sen mitä minä olen luontodokumentteja nähnyt, niin tiikerit voisivat koska tahansa loikata yleisön sekaan kuin Michael Monroe, ellei niiltä ole katkottu akillesjänteitä. Ja sitten onkin aika katsastaa, millainen juhlapöytä on katettuna tällä kertaa.

MAINOS Tämän kolumnin lukijat saavat koodilla VIHDOINKINPUHDASVUORINEN 15 % alennuksen Puhdistamon Kollageeni Beauty & Kollageeni Sport -tuotteista, jotka ovat oikeita ihmeaineita iholle, hiuksille sekä kynsille (beauty) ja lihaksille, luustolle sekä palautumiseen (sport). Tästä kauppaan!

X