(Päivitetty: )
Teksti:
Juha Vuorinen

Olen kirjoittanut kolumneja katkeamattomana nauhana 80-luvulta saakka, ja aiheikseni on sopivan raon löydettyäni päätynyt myös suhdekohuja ja salarakkaita. Koko salarakas-termi taisi tulla yleiseen käyttöön vasta vuonna 2004, kun kusenkeltainen lehdistö valutteli julki Marika Fingerroosin ja kyläkauppias Vesa Keskisen salasuhteen. Samana vuonna tupsahti julkisuuteen toinenkin ja nykyään kaikkien tuntema salarakastaja raju Martina Aitolehti, joka puolestaan piiloheilasteli jalkapalloilija Alexei Eremenkon kanssa.

Mikä sitten saa uhkeat neitoset kietomaan varakkaat, varatut miehet koukuttavan sormensa ympärille? Yhdenlainen vastaus taisi lipsahtaa Aitolehden omilta huulilta, kun hän kuvaili salasuhdettaan Ilta-Sanomille näin: ”Ajattelin, että ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön. Alekseikin puhui koko ajan, että meistä tulee Suomen David ja Victoria Beckham.”

Vaikka Fingerroos ja Aitolehti levyttivät vuonna 2005 camp-klassikoksi nousseen albumin Salarakkaat, jonka kansikuva kädessä on monessa poikamiesboksissa vatkattu monta litraa tahroja talouspaperille, niin se kaikkien salarakkaitten äiti pullahti julkisuuteen kuitenkin vasta vuonna 2008. Kaikista Ilkka Kanervan kosiskelukohteista jostain syystä juuri Johanna Tukiainen jämähti vuosikausiksi lehtien kestoaiheeksi. Onneksi suurin osa medioista on jättänyt hänet nyttemmin hienotunteisesti rauhaan.

Salarakkaana liitely klikkiotsikoiden viidakossa ei ole mikään ongelmaton tie. Muutamalla muullakin kuin vain Tukiaisella elämä on mennyt kunnolla metsään. Nähtävästi korkokenkä kopsahtaa kovimpaan kompastuskiveen siinä vaiheessa, kun yrittää päihteillä tasoittaa todellisuuden ja unelmien välissä olevaa kynnystä. Sitä saakin sitten hioskella joko pullo huulilla tai pilli nokassa.

Viime viikot julkkisjuorujen ilmatilaa on hallinnut salarakkaiden Grand Old Mama Martina Aitolehti, ja täytyy tunnustaa että hän hallitsee mestarillisesti draaman rakentamisen aikana, jona suuri osa mediasisällöstä on poimittu julkkisten sometileiltä. Käytän eräänlaisena esipuheena Aitolehden ensimmäisen aviomiehen Esko Eerikäisen kirjaa Esko – stripparin tarina, jossa hän kertoo heidän liittonsa natisseen moneen otteeseen Martinan jatkettua salarakkaan rooliaan. Kirjan mukaan lopullisen eron syynä oli Martinan ihastuminen hänen nykyiseen ex-mieheensä Stefan Thermaniin. Joku voisi sanoa, että nyt maistellaan omaa medisiiniä, mikäli väitteet Sofia Belórfin ja Martinan tuoreimman ex-miehen suhteesta pitävät paikkansa.

Siinä missä vuonna 2004 otettiin käyttöön salarakas-termi, niin viime vuosien uudissana on ollut maalittaminen. Aitolehti kokeili osumatarkkuuttaan pohdiskelemalla Instagramissa yli sadalletuhannelle seuraajalleen tällaista: ”Minkälainen nainen nauttii hengailla toisen rakentamassa kodissa? Minun ja lasten tuoksuissa ja omaisuuden keskellä? Missä moraali ja missä empatia?” Voisi myös kysyä, missä on minun moraalini ja empatiani näitä parisuhdekuohujen keskellä ajelehtivia ihmisiä kohtaan kun olen päätynyt kirjoittamaan heistä. Se on ihan samassa paikassa missä heidänkin niin kauan kuin he ruokkivat kansaa syöttämällä somekanaviinsa omaa kaunista ja rohkeaa draamaansa.

Todellisen liveherkkupalan Aitolehti syötti seuraajilleen viime torstaina, kun hän sometti entréensä hänen ja Thermanin entiseen asuntoon. Ovella olikin vastassa Sofian koira Bambi, jolta Martina kysyi hunajaisen äidillisellä äänellä: ”Oot sä muuttanu mun kotiin?” Maalitusvideo numero kakkosella näkyivät myös tuoreimman salarakkaan laukku sekä merkkiaurinkolasit. Kun taustalta kuului vielä suihkussa lotraamista, myönnän miettineeni, mahdanko lukea seuraavasta käänteestä Alibi-lehdestä, mikäli Martina syöksyy taas riepottamaan Belórfia kuten tapahtui kolme vuotta sitten Weekend Festival -tapahtumassa.

Tätä kirjoittaessani kaikki draaman kolme osapuolta elävät ja voivat hyvin. Ainakin jos on uskominen heidän Instagram-päivityksiään. Mutta mahtavatko he ymmärtää itsekään, että mitä komeampi seuraajaluku oman sometilin nurkassa komeilee, niin ne eivät ole samanlaisia kuin ne Jeesuksen vaatimattomat kaksitoista seuraajaa. Siellä joukossa saattaa nimittäin lymyillä useampi Juudas.

MAINOS Nyt se on ilmestynyt! Juha Vuorisen uutuuspokkari Marpellan miljartööri-iskä, johon saat Vuorisen omilla pienillä kätösillä rustaamaan omistuskirjoituksen. Tilaa tästä!

X