Teksti:
Juha Vuorinen

Anna ihmiselle valtaa, vaurautta tai julkisuutta, ja hän tulee tarkoittamattaan paljastaneeksi, millainen hän oikeasti on. Monet pomothan ovat paljastuneet mulkuiksi vasta, kun ovat saaneet tukevan otteen vallankahvasta. Vielä simppelimpi testi on lorauttaa ihmiselle tuju annos viinaa, ja mulkku paljastuu kuin käärme, joka juomalla alkaa luoda todellista esinahkaansa.

Päädyin pohdiskelemaan mulkkua sen kaikissa suomen kielen merkityksissä, kun Karjalan lennoston entistä komentajaa Markus Päiviötä tentattiin käräjillä sidosryhmätilaisuudeksi kutsutusta harjoituksesta, joka pidettiin Ilmavoimien Lapinmajalla Lemmenjoella syyskuussa 2017. Oikeudenkäyntiä seurattiin reaaliaikaisesti eri medioissa, ja tuntuikin kuin olisi katsellut jotain Pekka ja pätkä mulkunvartta -rillumareikohellusta. Kas tässä muutama makupala:

Vaikka ylin esimies olikin päissään kuin ankka, niin ainakin majalla oli yritetty leikkiä sotaa, sillä yhtä natsaa vaille prikaatikenraali Päiviö oli seisottanut leiriläisiä jyrkän rinteen äärellä ja karjunut näille ”Taakse poistu!” -komentoja. Jos kyseessä olisi ollut esimiestään kunnioittava lammaslauma, koko rivi olisi poistunut jyrkänteen takana virtaavaan Lemmenjokeen. Kiistämättä herkullinen kohtaus johonkin hölmöläiskomediaan, mutta Päiviölle siitä tuli vituiksi mennyt kenraaliharjoitus, sillä kentsuksi häntä ei tulla koskaan nimittämään.

Päiviöltä itseltään nimittely kyllä luontuu, sillä hän oli keksinyt osallistujille erilaisia haukkumanimiä. Yhtä osallistujaa hän oli kutsunut tyhmäksi nahkapääksi. Oikeudessa hän kertoi, että he käyttivät toisistaan värikkäitä kutsumanimiä ja että tämä oli hänen mukaansa ”molemminpuolista, tasa-arvoista ja tilanteeseen sopivaa”. Minua voisi ihan aiheesta kutsua tyhmäksi nahkapääksi, mutta silti kukaan ei ole koskaan tehnyt sitä naamatusten. Netissä ja nimimerkin suojista on kyllä roiskittu räkäpäisiä kommentteja, mutta tällaista muiden edessä solvaamista en ole kokenut. En, vaikka minun tapauksessani se olisi vain tosiasioiden toteamista.

Kirjoitan parhaillaan käsikirjoitusta kirjasarjaani pohjautuvaan tv-sarjaan, ja sen myötä olen joutunut opettelemaan uuden taidon. Kynäilemään kokonaan auki, miltä kohtaukset ihan oikeasti näyttävät, enkä voi tuttuun tapaan manipuloida lukijaa näkemään mielessään tilanteen hulluutta tai koomisuutta. Vaikka en ainuttakaan valvontakameran kuvaa Lemmenjoelta olekaan nähnyt, kykenin silti näkemään HD-kuvan tarkasti tilanteen, jossa eversti Päiviö oli yöllä mennyt avaamaan kahden leiriläisen miehittämän huoneen oven ja todennut: ”Täällähän ne homopojat nukkuvat.” Ehkä Päiviö oli kuvitellut, että kun kerran Lemmenjoella ollaan, niin kertayöpyminen siellä ja huoneen jakaminen toisen miehen kanssa tekee homoksi.

Homottelua jatkui koko leirin ajan. Pöytäkirjojen perusteella voisi kuvitella, että Ilmavoimien Lapinmajalla olisi järjestetty pride-kulkue, sillä Päiviön vakiosanavarastosta kajahtivat yhtenään sellaiset kannustushuudot kuin homomulkut, homorunkkarit ja jo mainittu homopojat.

Entisenä puliukkona pystyn samaistumaan Päiviön pelti kiinni -kompurointiin, mutta en hänen tyhjäkäyntilässytykseensä. Kun parikymmentä vuotta sitten menin katkaisemaan omaa pitkäksi syljeksi venähtänyttä ryyppyputkeani, juoppoihin erikoistunut tohtori katsoi kolviani ja sanoi: ”Sulla taisi olla kova kiire päästä katkolle, kun olet joutunut jarruttamaan nenällä.” Nyökkäsin alistuneesti, vaikka oikeasti nokkanahkani jäivät meidän parvekkeenovemme sälekaihtimiin. Päiviö taas alkoi onneton sepustaa, että hänen kompurointinsa ei millään tavalla liittynyt ryyppäämiseen, vaan syynä kaatumiseen olivat vääränkokoiset jalkineet ja fyysisesti raskas harjoitus. Ryhdyin Päiviön puolustusasianajajaksi ja kirjoitin Twitter-tililleni hänelle puolustuspuheen. ”Päiviön palveluspopot oli hankittu Bratislavasta toukokuussa 2011.”

MAINOS Kaikkien verkkokirjakauppojen MILF, eli Diktaattori.fi tarjoaa tämän kolumnin lukijoille mahdolisuuden ennakkotilata Vuorisen kevään uutuspokkarin, After Sun – sinun perääsi. Kompuroi TÄNNE ja tilaa ennen muita itsellesi kesän uutuspokkari!

X