Teksti:
Juha Vuorinen

Juhannuksena Yle Areenassa ja Yle Teemalla alkoi pyöriä kolmeosainen dokumenttisarja Operaatio Playa, joka kertoo kaikkien aikojen suurimmasta huumerikosvyyhdistä. Sen alkamisesta kirjoitettiin ahkerasti mediassa, ja nopeasti vilkaistuna olisi voinut kuvitella, että jopas on ollut ripeää toimintaa, sillä vastahan se Niko Ranta-aho vapautettiin, mutta tässä dokumentissa puidaankin Ruotsin suurinta huumerikosvyyhtiä. Somessa levisi Ranta-ahon Instagramista vohkittu kuva, jossa hänkin katsoo kyseistä sarjaa, ja miksei katsoisi, sillä molemmilla tarinoilla on kovin saman tyyppiset juuret. Näiden varakkaiden perheiden poikien ei olisi rahan takia tarvinnut alkaa säätää mitään rikollista.

Ranta-ahon vapautuminen viime viikon keskiviikkona oli melkoinen mediatapaus. Kameroiden eteen marssi itsevarma mies, jonka olisi voinut liimata minkä tahansa mallikatalogin kanteen. Ei siis mikään kivitalon kokoinen tatuoitu järkäle, joka vilkaisee peräreiän kokoiseksi kiristetystä hupparinaukosta murhaavasti jokaista, joka ajatteleekin ottavansa hänestä kuvan, vaan pikemminkin kuin minkä tahansa suuren yrityksen johtaja, joka esittelee yhtiönsä kolmannen kvartaalin tulosta.

Ranta-aho sanoi olevansa ”liikemies, kenellä on nyt vaan huumeet myös olleet portfoliossa”. Se sai minut pohtimaan, olemmeko oikeasti ajautuneet arvomaailmaan, jossa huumeiden kaupustelu on jollain tavalla ihailtavaa ja tavoittelemisen arvoista. Maailmaan, jossa kylvetään viikatemiehelle lisää ennenaikaista niitettävää. Samalla logiikalla ajateltuna liikemies Jeffrey Epsteinin portfoliossa nyt vaan sattui olemaan myös alaikäisten tyttöjen hyväksikäyttö ja seksikauppa. Ranta-aho ei myöskään kokenut olevansa vastuussa siitä, kenelle maahantuotuja huumeita on päätynyt ja kuinka monta elämää niillä oli tuhottu. Hän totesi vain ykskantaan, että jos hän ei olisi niitä huumeita tuonut, niin joku muu olisi. Asia on varmasti noinkin, mutta jos kaikki ajattelisivat tuolla tavalla, niin minäkin voisin marssia aamuruuhkaiseen metrovaunuun, alkaa mäiskiä matkustajia ja lopulta vain todeta, että joku ne olisi kuitenkin hakannut.

Radio Rockin Korporaatio-ohjelma tenttasi juhannuksen aatonaattona vastavapautunutta Ranta-ahoa, joka oli nauttimassa Esplanadilla aamiaista. Kim Sainio ihmetteli edellispäivän mediatilaisuuden antia ja varsinkin sitä, ettei Ranta-aho vaikuttanut millään tavalla katuvan tekemisiään. Sainio kysyikin, että eikö tuollaisesta synny mielikuva ylimielisestä kusipäästä, joka on pikemminkin ylpeä tekosistaan. Ranta-aho kiisti olevansa ylpeä rikoksistaan, mutta katsoi jo sovittaneensa hintaa tekemisistään istumalla 338 vuorokautta eristyksissä tutkintavankeudessa. Hän kertoi että vaikeimpia olivat ensimmäiset kolmea viikkoa, jolloin hänellä ei ollut käytössään televisiota. Se oli ollut kuulemma poliisin yritys hajottaa hänet. Tämän kuultuani ihmettelin, miksei minun äidistäni tullut kokaiinikartellin kuningatarta, vaikka hän eli elämänsä ensimmäiset 35 vuotta ilman televisiota. Hajoamatta.

Niko Ranta-ahosta on tulossa syksyllä oma true crime -dokumenttisarjansa nimeltä Katiska. Sitä odotellessa aion katsoa loppuun ruotsalaisesta Jonas Falkista kertovan Operaatio Playan, jossa on paljon yhtäläisyyksiä Katiska-vyyhtiin. Falk on operoinut Espanjassa kovin koreissa kulisseissa aivan kuten Ranta-ahokin. Myös Falk on sotkenut sukulaisensa bisneksiinsä, ja esimerkiksi hänen tätinsä Harriette Bromanin epäillään pesseen useammin siskonpoikansa rahoja kuin omia alusvaatteitaan. Ranta-ahon sisko puolestaan on ollut pidätettynä törkeästä rahanpesurikoksesta epäiltynä.

En ihan hirveästi odota, että tulevassa Katiska-sarjassa sen paremmin kuin Jonas Falkin 1,4 tonnin kokaiinilastista kertovassa dokumentissa puhuttaisiin niistä kärsimyksistä, joita huumeiden välittämisestä seuraa niin yksittäisille huumeidenkäyttäjille kuin heidän läheisilleen. Sen sijaan niissä näytetään loistohuvilaa ja arvoautoja, koska se myy paremmin kuin karu arki. On sitä sitten tarjolla eristyssellissä tai kotisohvalla.

MAINOS Nyt se on ilmestynyt! Juha Vuorisen uutuuspokkari Marpellan miljartööri-iskä, johon saat Vuorisen omilla pienillä kätösillä rustaamaan omistuskirjoituksen. Tilaa tästä!

X