Kobe Bryantin Amerikka
Tyydytin itseäni sunnuntai-iltana selailemalla Instagramin tarinoita, kun silmiini lävähti synkkä päivitys. #24 ja perässä kolme kirjainta. RIP. Ei mitään muuta. Hyökkäys uutissivuille räjäytti eteeni latinankielisen Requiescat in pace -lyhenteen käytön syyn. Yksi kaikkien aikojen suosituimmista koripallolegendoista oli kuollut helikopterionnettomuudessa. Jos viestissä olisi ollut myös #8, olisin henkeen ja vereen koripalloihmisenä heti tiennyt, kenestä oli kyse. Kobe Bryant oli ainoa seuraamani urheilija, jolta on vedetty saman hallin ja seuran kattoon paidat kahdella eri pelinumerolla.
Bryantin kuolemasta seurasi sosiaalisessa mediassa kollektiivinen suru. Jotta ymmärtäisi hänen kurssinsa urheilun supertähtenä, niin pitää tietää, että 2000-luvulla pelanneista vain Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo palloilevat samassa sarjassa järjettömien fanituotemäärien kanssa. Kaikkien aikojen myydyimpien koripallofanipaitojen määrässä Bryantin paidat ovat maailman toiseksi myydyimpiä. Uskoakseni Bryantin kuoleman myötä 80- ja 90-luvuilla loistanut Chicago Bulls -legenda Michael ”Air” Jordan joutuu väistymään piikkipaikalta. Se on sikäli erikoista, että hyvin harvoissa koripallon kuninkuuslistoissa Bryant on edes kymmenen parhaan joukossa. Siitä huolimatta Bryant olisi ollut jo ennen kuolemaansa maailman kolmen tunnetuimman koripalloilijan joukossa, olisipa asiaa kysynyt melkein keneltä tahansa. Minun arvioni mukaan yhdessä Jordanin ja Lebron Jamesin kanssa. Vanhemman liiton korisihmisiltä olisi toki tullut kokonaan toisenlainen lista. Siellä olisi keikkunut itsestään selvän Jordanin lisäksi sellaisia sen ensimmäisen Dream Teamin jäseniä kuin Magic Johnson ja Larry Bird, joita jonnet eivät muista.
Atlanta Hawksia NBA:ssa edustanut Hanno Möttölä on ainoa suomalaiskoripalloilija, joka on pelannut Kobe Bryantin kanssa samoissa otteluissa. Möttölän mukaan Bryant oli eräänlainen vieroitushoitaja, kun NBA:ssa yritettiin toipua Michael Jordanin jättämästä valtavasta aukosta. Vaikka Bryant ei ollut samanlainen multilahjakkuus kuin Jordan, hän oli kuitenkin ainoa, joka pääsi pelisuorituksillaan ja ennen kaikkea yleisömagneettina samaan sarjaan Jordanin kanssa. Hän teki urheilusta sitä, mitä se on suurelle yleisölle. Intohimoista viihdettä.
Jätän nyt hohdokkaat meriitit sikseen ja palaan someajan kaksipiippuiseen suruaikavellontaan. Yhdysvaltain presidenttikin sieppasi oman palansa urheilusankarin kuolemasta omalle Twitter-tililleen, mutta sitä hänen ei olisi kannattanut tehdä, sillä hetkessä se oli mustanaan kommentteja, että miten sinä vitun rasisti, jota Kobe Bryant vielä halveksi, kehtaat tulla tanssimaan hänen haudalleen. Trumpin Twitter oli samalla mainosseinä siitä, miten kahtiajakautunut yhteiskunta Yhdysvallat on tänä päivänä, sillä saatuaan kunnon paskamyrskyn niskaansa joku Trumpin kannattaja kirjoitti, että Bryant oli raiskaaja. Minäkin panin pari Bryantin kuvaa omille somekanavilleni, ja kas kummaa, pian sinnekin ehti joku trumppilainen veisaamaan tätä samaa virttä. Minulta tällainen häpeätahra oli mennyt niin totaalisesti ohi Bryantin urheilusuoritusvirrassa, että jouduin kaivamaan moiselle väitteelle pohjaa.
Selvisi, että vuonna 2003 yhdeksäntoistavuotias hotellityöntekijä syytti raiskauksesta Bryantia, joka oli kyllä myöntänyt seksin, mutta kertonut sen olleen vapaaehtoista. Väitteelle ei koskaan saatu lopullista selkoa, koska Bryantia syyttänyt nainen ei halunnutkaan todistaa eikä muutenkaan osallistua oikeudenkäyntiin, minkä seurauksena syyttäjä lopetti raiskaussyytteen ajamisen. Kohun toinen osapuoli kuoli 26. tammikuuta 2020.
Minua jäi askarruttamaan tässä yksi asia. Miksi niin moni haluaa pukea ylleen kaksi kertaa finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi valitun, viisi mestaruutta voittaneen, kerran NBA:n arvokkaimman pelaajan palkinnon saaneen, 18 tähdistöottelussa pelanneen ja kaksi olympiakultaa voittaneen koripalloilijan fanipaidan, jos sen varsinaisen paidan kantaja oli kumminkin tuomiotta jäänyt raiskaaja? Ja miksei se hotellityöntekijä passittanut Bryantia loppuelämäkseen vankilaan, vaan otti mieluummin vastaan kaksi ja puoli miljoonaa dollaria? Koska kaikelle on hintansa. Ainakin Amerikassa.
MAINOS Jos vaan maistuu, niin kaikki äänikirjani sekä podcast-sarjani ovat nyt kuunneltavissa täältä. Kuukauden ilmainen maistelusessio, olkaa hyvät!