Teksti:
Juha Vuorinen

Tulin edellisessä, luksushuoria käsittelevässä kirjoituksessani paljastaneeksi suuren rakkauteni. Vaikken olekaan kaksinen kaksin- enkä nelinpelaaja, silti valvon kahdesti vuodessa yöt läpeensä nähdäkseni Australian ja Yhdysvaltain Grand Slam -turnaukset suorana. Tämä ei ole mikään tuore hurmaantuminen. Teininä onnistuin jopa keplottelemaan itseni kesätöihin ihan oikeaan tenniskeskukseen, jossa tosin sain syöttää vain nurmea paskaan ruohonleikkuriin.

Nuoruudessani oli kolme tennistähteä ylitse muiden. Björn Borg, John McEnroe ja Martina Navrátilová. Jotain lajin suuruudesta kertoo, että vielä nykyäänkin monella tennistä vähemmänkin seuraavalla pärähtävät hälytyskellot soimaan nuo nimet kuullessaan. Kaikkein tiukimmin iholle näistä kolmesta tennistähdestä on uransa jälkeen päässyt Björn Borg, jonka alusvaatemallisto hiertää kymmeniä miljoonia vuodessa maailmankuululle ruotsalaiselle jäävuorelle.

Innostuin tenniksestä uudelleen, kun aloimme muutama vuosi sitten poikieni kanssa mäiskiä palloa verkon yli. Silloin oli jo alkanut kaikkien aikojen kolmen tennismuskettisoturin valtakausi. Tätä kirjoittaessani vanhin sotureista, 38-vuotias Sveitsin Roger Federer, on juuri johdattanut Laver Cupissa Euroopan joukkueen jo kolmannen kerran peräkkäin voittoon maailman joukkueesta. Kaksi muuta soturia ovat Manacorin häräksi kutsuttu Espanjan Rafael Nadal ja Serbian vinttikoiramainen Novak Djokovic. Herrojen yhteenlaskettujen Grand Slam -voittojen määrä on 55 kappaletta. Viimeisen kuudentoista vuoden aikana kuudestakymmenestäneljästä Grand Slamista vain kymmenen on mennyt jollekulle muulle kuin tuolle kolmikolle. Jos kolme pelaajaa vie 16 vuoden aikana 85 prosenttia arvostetuimmista turnausvoitoista, niin ei heitä suotta kutsuta nimellä The Big Three.

Suomessa tennis ei ole niin suosittu laji kuin maailmalla. Jarkko Niemisen lopetettua uransa suomalaisten mielenkiinto on luonnollisesti hieman hiipunut, mutta uutta kotimaista ruutia on jo pallotykissä. 20-vuotias Emil Ruusuvuori voitti Davis Cupissa maailmanlistan vitosen Itävallan Dominic Thiemin. Urallaan palkintorahoja vasta 72 000 dollaria tienannut nuorukainen naulasi 18,5 miljoonaa tienanneen tähden suoraan kahdessa erässä nippuun. Se on urheilullisestikin paljon kovempi suoritus kuin mitä suomalainen lehdistö antoi ymmärtää.

Tennistä kutsutaan herrasmieslajiksi. Se näkyy myös maailman eniten tienaavien urheilijoiden listalla. Maailman viidentoista eniten sponsorituloja saavan urheilijan joukossa on viisi tennispelaajaa – kiistattomana ykkösenä lajin keulakuva Federer, jonka rahapusseja vuosittaiset mainossopimukset pursuttavat Forbesin arvion mukaan 86 miljoonalla. Näitä urheilijoita pidetään poikkeuksellisen salonkikelpoisina, sillä heidät voi heittää minkä tahansa sponsorin tilaisuuteen pelkäämättä, että saa hävetä sijoituskohteensa takia silmät päästään. Federer puhuu kahdeksaa kieltä, joista neljää kuin äidinkieltään suussaan kieputtaisi.

Samoihin aikoihin kun Yhdysvaltain tuleva presidentti lanseerasi uudet normaalit käytöstavat, myös tennismaailmaan syttyi uusi pimeä tähti. Australian Nick Kyrgios on pelaaja, joka voi hyvänä päivänään voittaa kenet tahansa vastustajan, mistä todistuksena hän on voittanut jokaisen The Big Three -kolmikosta ainakin kerran. Kyrgios astui tennistä seuraavan yleisön tietoisuuteen kuitenkin muilla kuin pelillisillä ansioillaan. Hänen harmikseen kentän laidalla olleet mikrofonit lähettivät miljoonille tv-katsojille hänen Stan Wavrinkalle tarkoittamansa solvauksen, jossa hän kertoi pelikaverinsa Thanasi Kokkinakisin harrastaneen seksiä Wavrinkan tyttöystävän kanssa. Kyrgios on myös lyönyt tahallaan palloa päin vastapelaajaa ja nimitellyt ala-arvoisesti sekä Djokovickia että varsinkin Nadalia unohtamatta tämän perhettä. Pelkästään Cincinnatin turnauksessa hän sai yli 100 000 euron sakot sikailuistaan. Jos Kyrgios pelaisi jääkiekkoa, omakin joukkue olisi jo hakannut hänen suunsa kiinni.

Kaikkein traagisinta koko tarinassa on, että Kyrgios on toilailuillaan pelannut itsensä samaan pussiin, jossa ovat jo kaikki muutkin toisia solvaavat, lahjattomat kusipäät. Halutessaan hän voisi olla vielä maailman kymmenen menestyneimmän tennispelaajan joukossa, muttei enää koskaan kymmenen parhaimman.

MAINOS Nyt saat ilmaisen tutustumiskuukauden Storytelin palveluun, jossa on tarjolla ensimmäinen kausi Storytel Original -sarjasta Vuorisen vieraana sekä uutuutena Kristianin nuoruusvuodet äänikirjana! Palveluun pääset tästä.

X