(Päivitetty: )
Teksti:
Juha Vuorinen

Teemme André Wickströmin kanssa suoratoistopalvelu Suplaan V ja W-tyylillä -podcastsarjaa, jonka jokaiselle tuotantokaudelle olemme halunneet valita yhden aiheen, joka on kaukana leipätyöstämme – humorististen makupalojen leipomisesta. Ensimmäisellä kaudella se oli katkaisuhoito, toisella koulukiusaaminen ja nyt kolmannella kaudella ilmastonmuutos.

Lähdemateriaaliin tutustuessani haaveilin löytäväni koko ihmiskunnan yhteen kietovan elämänlangan pään, mutta törmäsinkin vähän samanlaiseen riehumiseen, jollaista aiheutti aikanaan karppaaminen. Oltiin suu verivaahdossa joko puolesta tai vastaan. Edes yhden Cream Crackerin ohutta välimallia ei ollut. Pahimmassa tapauksessa joko mussutettiin kerralla kapallinen perunoita ja imettiin ruokajuomakin ranskanleivän läpi tai vedettiin kookosöljyssä keitettyjä pekoniviipaleita ja julistettiin, että sillä se lähtee mitä se onkin. Eli että rasva sulaa sitä syömällä. Joulun alla raivo palasi taas tapetille, kun Antti Heikkilän Lääkkeetön elämä -kirja sai viralliselta taholta sellaisen kuorman kuraa niskaansa, että hänen uskolliset opetuslapsensa kaivavat vieläkin guruaan sen alta esiin.

Heikkilä tuprahti mieleeni ilmastonmuutosta vastustavasta Donald Trumpista. Miehet ovat syntyneet samana vuonna, ja molemmat ovat onnistuneet haalimaan itselleen hysteerisen sokeasti jumalaansa palvovan kannattajajoukon, joka on valmis työntämään vaikka palavan nuijan perseeseensä, jos suuren johtajan päässä sellainenkin ajatus leimahtaisi. Tavallaan he ovat myös ilmastonmuutoksesta samoilla hiilijalanjäljillä. Trumpin mielestähän koko ilmastonmuutos on kiinalaisten kapinoima juttu, kun taas Heikkilä suosittelee karsimaan hiilihydraatit pois lautaselta ja hotkimaan niiden sijaan eläinproteiinia ja rasvaa. Sillä tavalla lähtevät kuulemma diabetes, sydän- ja verisuonitaudit ja syöpä – ja jos oikein kovasti uskoo, niin varmaan kuppakin Töölöstä.

Minua harmittaa Heikkilän puolesta, että hänellä on paljon ihan asiaakin toisin kuin sillä Atlantin takana höyryävällä höppänällä. Ilman mihinkään maksulliseen syö läskiä oikein -klubiin kuulumista olen muuttanut elämäntapani niin lääkkeettömäksi kuin se suinkin on mahdollista, ja hiilihydraatteja ja rasvaa syön niin hyvälaatuisina kuin vain voin. Siitä on seurannut elämääni ainoastaan hyvää. Mutta kun guruksi itsensä julistanut, on hän sitten tosi–tv-tähti tai ortopedi, jää kiinni paskanjauhamisesta ja keksityistä tuloksista, niin enää ei uskalla uskoa mihinkään oikeastikaan hyvään, vaan herää epäilys, että tässä on nyt jokin myöhemmin maksettavaksi tuleva koiran pilleripurkki haudattuna.

Räyhääminen on vienyt terää myös hiilidioksidipäästöjen leikkaamiselta. Luin Maaseudun tulevaisuudesta, kuinka syvältä suolesta lentoliikenne ja sen päästöt ovat. Sitten piipahdin ilmailuaiheisella sivuostolla, jossa puolestaan syvimpään lietelantasäiliöön tönittiin maanviljelyksen ja karjan suolistosta valuvat päästöt. Taas kerran kukin osapuoli katsoi asiaa vain omasta itsekkäästä kehänurkkauksestaan.
Samalla tajusin, että vuosia sitten olin todistamassa todellista ilmastokatastrofia. Olimme tulossa Teneriffalta lennolla, jossa oli myös kanarialaisilla sikajuhlilla itsensä kaasupalloksi ylensyönyt ja -juonut mamma, joka prutkutti kuin perämoottori kohti loskaa ja paskaa lentävällä tuolillaan. Lopulta yksi isä menetti malttinsa ja karjaisi humaltuneelle naiselle: ”Lopeta nyt saatanan lehmä se piereminen!” Siinä lyötiin kahta paskakärpästä yhdellä lujaa lentävällä iskulla.

Nyt pitäisikin keksiä jokin katala juoni, jolla tuollaiset julkisuuden grillivartaan nokassa käristyvät kansankiihottajat saataisiin kääntämään katseensa pois omasta rasvaisesta navastaan ja käyttämään massahurmaajan lahjojaan maapallon pelastamiseksi. Jospa Trump luopuisi Make America Great Again -mantrastaan ja Heikkilä Make Fat Great Again -lahkonsa rahastamisesta, ja he alkaisivat pohtia, miten saisivat luotua vähemmän kuumat oltavat omille lapsenlapsilleen.

Sanotaan, että suolisto on ihmisen toiset aivot ja että on kahdenlaisia ihmisiä. Niitä, joiden pitää harjoitella mielenhallintaa, ja niitä, joiden pitää harjoitella suolenhallintaa. Mutta kun runsashiilihydraattiset puurot ja vähärasvaiset vellit menevät kunnolla sekaisin, niin loppu on itsetuotetuilla sormiväreillä piirreltyä historiaa.

MAINOS Nyt saat ilmaisen tutustumiskuukauden Storytelin palveluun, jossa on tarjolla ensimmäinen kausi Storytel Original -sarjasta Vuorisen vieraana sekä uutuutena koko Kristian-sarja äänikirjoina plus kaksi muuta uutuutta! Palveluun pääset tästä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lue myös

Mainos

Mainos

Kommentointi

Juha, luitko lainkaan sitä kirjaa? Arvostelet kirjan paskaksi ilman, että tiedät sen sisältöä? Kirjasta ei nimittäin löydy noita väitteitä, koita julkisuudessa toimittajat väittävät siitä löytyvän. Olen itsekin ollut tuolla ruokavaliolla vuodesta 2002, vaikkakaan en Heikkilän kirjoja lukeneena enkä hänen ohjeillaan. Ruokavalio on silti sama vhh. Olen parantunut ärtyvästä suolesta, mutta myös muista pikku jutuista, jotka rasittivat terveyttäni. Kaikki kolesteriarvojs myöten erinomaiset ja olen viisikymppinen. Heikkilän kirjan sisältö keskittyy ruokavalioon, joka oikeasti toimii. Lue VirtaHealt juttuja, jos englanti sujuu vähänkin.

Dear Leena, aina kun joku hurahtaa johonkin lahkoon, se on kiinnostavaa, koska silloin alkaa hämärtyä myöskin luetun tekstin ymmärtäminen ja ihmiset alkavat löytää teksteistä myös sellaista, mitä niissä ei lue, vaan mitä niissä toivotaan tai nähdään lukevan. Heikkilän Facebook-sivu ei eroa Trumpin somesta kuin yhdessä asiassa. Trump ei ehdi siivota sieltä itseään kritisoivaa tekstiä toisin kuin Heikkilä, joka tekee sitä näppäimistö sauhuten. Melkoisia velikultia molemmat. Niin, ja se englantikin sujuu. I love you Leena.

Itse olen ollut ketoruokavaliolla 6kk ja laihtunut 21kg. Heikkilän ketoa en käyttäisi koskaan enkä tekisi pelkän ruokavalion pohjalta linjanvetoa sairauksien remissioon. Laihtua voi monella tavalla ja jo se tunnetusti vähentää tiettyjen sairauksien riskiä. Vaikuttaa väitteiden pohjalta koko kirja höttöiseltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X