Teksti:
Juha Vuorinen

Yle Areenassa pyörivä huippusuosittu M/S Romantic -sarja teki sen, mitä oli jo pitkään odotettu. Näytti, että huolella ja rohkeasti kirjoitetulle tv-viihteelle on olemassa iso tilaus. Toivon mukaan se toimii piristysruiskeena myös muille kanaville ja tekijöille.

Minulle sarja kolahti kuin jäälohkare autolautan kokkaan, sillä olen ollut töissä kolmella risteilyaluksella vielä siihen aikaan, kun toleranssi henkilökunnan alkoholinkäyttöön ei ollut potkut perseessä kajahtava nolla. Jos Jani Volanen ja Tommi Korpela eivät innostu kirjoittamaan jatko-osaa sarjalle, niin ehkä rustaan omista kokemuksistani kirjan. Sarjan nähtyäni nimittäin tajusin, että laivan karu arki näyttäytyy mielipuolisen hauskana sellaisille ihmisille, jotka käyvät laivalla vain joko viihtymässä tai tietämättään viihdyttämässä muita – kuten juuri laivan henkilökuntaa, joka kuvittelee jo nähneensä kaiken.

Neil Hardwick pohti sarjan suosiota ja arveli sen johtuvan siitä, että pilkka ja iva loistavat siinä poissaolollaan. Vaikka Santeri Kinnusen roolihahmo hylkää lapsen dokaamisensa tieltä, hän ei tee sitä pahuuttaan, ellei viinaan retkullaan olemista lasketa pahuudeksi. Minusta Kinnunen näyttelee sydäntä repivän kauniisti, mitä heikkous vahvimmillaan on.

Hannu-Pekka Björkmanin näyttelemä risteilyisäntä Jocke nauratti minua todennäköisesti aivan eri syystä kuin suurinta osaa muista katsojista. Satuin nimittäin työskentelemään jonkin aikaa samanlaisen laivan yleisviihdemiehen kanssa, joka oli valmis hahmo mustaa huumoria pulppuavaan teokseen. Tuohon aikaan laivan tiskijukat esiintyivät omissa asuissaan, mutta tämä epeli kävi vinkumassa itselleen perinteisen laivahenkilökunnan asun, koska tarpeeksi humalaisen kohteen löydettyään niilläkin tinanapeilla ilman ainuttakaan nauhaa hihansuussa saattoi myydä itseään vaikka laivan kapteenina. Ja niin hän myös teki. Se sekoilu meni vielä kokemattoman sihtini läpi, ja jotenkin muistan vain ajatelleeni, että ehkä elämä laivalla on vaan tällaista.

Tämä samainen #fakecaptain pyysi minua myös ajamaan autonsa autokannelta ulos, koska väitti olevansa ajokunnoton. Vasta parkkipaikalla paljastui todellinen syy. Takakontissa oli 40 litraa laivan henkilökuntamyymälästä hankittua viskiä. 80-luvun puolivälissä kirkkaita sai tuoda ulkomailta enintään litran, ja ikää piti olla 20 vuotta. Minä olin 18-vuotias ja hurautin tietämättäni maihin 40-kertaisen satsin kanssa. Kiinni jäädessäni olisin välittömästi saanut kenkää ja karmeat sakot.

Vasta aloittaneena en myöskään ymmärtänyt rimpuilla vastaan, kun minulle ilmoitettiin, etten olisi vain tiskijukka, vaan toinen tehtäväni oli käydä kuuluttamassa illan mittaan kaikki esiintyjät päälavalle. Nyökkäsin ymmärtäneeni asian ja ajattelin, että eihän se ole kuin mikkiin puhumista, kunnes tuli se pieni lisäys. Neljällä kielellä. Kysyin kansainvälinen pala kurkussa, mistä kielistä mahtoi olla kyse. Suomi, ruotsi, englanti ja saksa. Kolmesta ensimmäisestä uskoin jotenkuten selviäväni, mutta saksan suoltaminen oli jäänyt pornokaseteilta opittujen korahdusten tasolle. Onneksi kerroin esimiehelleni avoimesti puutteistani ja sain neljä paperia ulko-opeteltaviksi.
Homma toimikin loistavasti, kunnes tuli se ensimmäinen poikkeava ilta. Laivan intendentti tuli kuiskaamaan korvaani ohjelmanmuutoksesta. Kapteenin 60-vuotispäivän kunniaksi varustamo tarjoaisi kaikille salissa oleville lasin kuohuviiniä, ja minun piti onnitella paikalla olevaa kapteenia. Neljällä kielellä.

Muistan tuon illan ikuisesti. En siksi, että nolasin kapteenin lisäksi totaalisesti myös itseni, vaan koska työvuoron päätteeksi hyttiini päätyi viehättävä nainen, joka hetken hurmailun jälkeen yhtäkkiä kampesi ylös, puki päälleen ja sanoi: ”Mun pitäis varmaan mennä omaan hyttiin. Ettei mun aviomies suutu.”

Sellainen oli minun nuoruuteni M/S Romantic. Ja ihan vähän Temptation Island Suomi.

MAINOS Kaikkien verkkokirjakauppojen MILF, eli Diktaattori.fi tarjoaa tämän kolumnin lukijoille 25 % alennuksen koko Juha Vuorisen tuotantoon. Kompuroi TÄNNE ja kirjoita koodikenttään sana SEURA. Ja luukkuusi alkaa kolista tavaraa ilman toimituskuluja.

X