(Päivitetty: )
Teksti:
Juha Vuorinen

Jos reilut sata vuotta sitten jokaisella olisi ollut kännykkä, joka olisi sylkenyt jatkuvaa uutispuuroa pandemiasta, niin olisiko espanjantauti-niminen viikate ollut paljon tylsempi? Yhdessä kategoriassa se olisi varmasti lisännyt kuolemia. Itsemurhien määrässä, sillä ainakin minä ja moni ystäväni alamme olla piripintaan täynnä hysteerisiä koronaotsikoita.

Mutta on näistä nykyajan vempeleistä ollut näinä aikoina iloakin. En ole koskaan saanut luuriini niin paljon koomista materiaalia kuin viimeisten karanteeniviikkojen aikana. Parhaat palat olen ilman minkäänlaista maskia työntänyt omiin sosiaalisen median kanaviini. Aluksi kaikki eteni lystikkäästi ja sain paljon kannustavaa palautetta, kuinka ihanaa on että joku jaksaa kaivella parhaita huumorikuvia jaettaviksi, mutta mitä pidemmälle karanteeni on edennyt, sitä kummallisempia kommentteja olen vastaanottanut. Ehkä eristys ja ahdistava koronauutisointi ovat aiheuttaneet joillekin samanlaisen olotilan, jonka muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttinen karjaisi yhteen WhatsApp-viestiinsä: ”Nyt mult meni niin pata jumiin ku vittu voi vaan olla.” Minulle nimittäin kerrottiin, etten osaa tuottaa muuta viihdettä kuin lainata muiden kuvia, enkä edes ole merkinnyt niihin alkuperäisiä tekijöitä.

Jos saan WhatsAppiini kuvan kaveriltani, joka on puolestaan saanut sen kaveriltaan, niin paha siinä on lähteä puhelimen johtolankoja pitkin etsimään, että mistähän helvetistä tämä kuva on ensimmäisen kerran kopioitu. Löysin onneksi yhden oikean huumorikuvien tekijän, joka sivisti minua näin: ”Paras tapa tekijälle on piirtää krediitit kuvan sisään. Toisaalta osa matskuista on sellaista mihin tekijä ei nimeään halua.” Ymmärrän toki heitäkin, jotka huutelevat somessa huumorikuvien tekijänoikeuksien puolesta, mutta haluan samalla paljastaa yhden asian. Jos Juoppohullun päiväkirjan netistä kopioitua versiota ei olisi jaeltu 90-luvun lopussa niin ahkerasti, urani kirjoittajana olisi tyssännyt siihen. Eikä niissä kopioissa mainittu sanallakaan, kuka oli tekstin todellinen kirjoittaja.

Jos jotkut huumorikuvien tekijät haluavat pysyä anonyymeinä vaikeisiin aiheisiin iskevissä kuvissaan, niin samaa piilottelua on havaittavissa nyt myös muutamien lentoyhtiöiden toiminnassa. Meidän piti palata pääsiäisloman jälkeen takaisin Espanjaan jatkamaan koulua, mutta ymmärrettävistä syistä koko kevätlukukausi vedellään todennäköisesti Suomessa sijaitsevasta etäpulpetista. Jo muutama viikko sitten aloin saada Norwegianilta viestejä, että voisin halutessani vaihtaa paluulentoni veloituksetta muuhun ajankohtaan tai muuttaa sen CashPoint-pisteiksi, mutta niissä ei vihjattu sanallakaan, että minulle palautettaisiin lentolipun hinta jos koko lento perutaan.

Norskin sivuilta selvisi että lentoni oli muutenkin jo peruttu, mistä minulle ei ole tähän päivään mennessä ilmoitettu millään viestimellä. Sivuilla oli kuitenkin tarjolla kaksi vaihtoehtoa. Muuta lähtöä tai Peruuta lähtö. Peruutusnappia painettuani ruutuun ilmestyi pienellä teksti: ”Huomaathan, ettei lipusta saa hyvitystä jos peruutat varauksen.” Tämä sai minut näkemään Norwegianin nokan punaista, sillä voin vain kuvitella, kuinka moni Aurinkorannikolla talvehtiva eläkeläinen erehtyy painamaan tuota nappia, ja plumpsis, menettää rahansa. Minä, joka osaan pujotella varsin taitavasti nettiviidakossa, jouduin tekemään melkoisen työn ennen kuin löysin sivun, josta saatoin pyytää palautusta peruuntuneista lennoista. Lähetin viestin, johon kukaan Norwegianilta ei ole vastannut. Todennäköisesti saan rahani takaisin vasta luottokorttiyhtiön kautta. On tosin myönnettävä, että tyttäreni SAS:n lentolippujen kanssa on ilmassa hieman samanlaista venkoilua, mutta heihin sentään saa yhteyden.

Miksi sitten otin lävistysseipääni nokkaan nämä kaksi lentoyhtiötä? Koska minulla oli varattuna myös muutama Finnairin lento, ja sieltä tuli asianmukaisesti ilmoitus, että nämä lennot on peruttu ja tarjolla oli useita vaihtoehtoja. Myös se, että lipun hinta korvataan kokonaisuudessaan. Kukin voi mielessään miettiä, mikä tulee jatkossa olemaan ensisijainen lentoyhtiövalintani. Myös siinä tapauksessa että nämä kaikki kolme lentoyhtiötä ovat kriisin jälkeen pystyssä.

Monet kaatuvat yritykset tulevat aikanaan vierittämään syyn koronan niskaan, mutta jos oikein tarkkaan katsotaan raunioihin, niin saattaa sieltä löytyä muutakin korjattavaa kuin vain perseellään oleva kriisinhallinta.

MAINOS Nyt se on ilmestynyt! Juha Vuorisen uutuuspokkari Marpellan miljartööri-iskä, johon saat Vuorisen omilla pienillä kätösillä rustaamaan omistuskirjoituksen. Tilaa tästä!

X