Teksti:
Juha Vuorinen

Edellisessä kolumnissani tunnustin seuranneeni Maisa Torpan ja Jari-Matti Latvalan parisuhteen ruotimista vauva.fi-sivustolla, jonka ylläpitäjä oli tehnyt viisaan päätöksen estäessään uusien kommenttien naputtelun yöaikaan, sillä ihan kirkkaassa päivänvalossakin keskustelijoilta näytti syntyvän sangen pimeää tekstiä. Terävintä kieltä ei suinkaan käytetty pettäjänviitan harteilleen saaneen Torpan viipalointiin, vaan törkeimmät kommentit räiskähtivät häntä puolustavilta naisilta. Niissä Torppaa arvostelleita mammoja kuvailtiin muun muassa riipputissisiksi, ylipainoisiksi, huonoilla hampailla varustelluiksi kateellisiksi ja persaukisiksi lehmiksi. Eli vaikka väitetäänkin, ettei kukaan osaa ottaa mieheltä niin hyvin suihin kuin toinen mies, koska vain mies tietää, miten se kuuluu tehdä, niin kyllä ne naisetkin osaavat. Osataan lyödä sinne, missä kipu on.

Keskelle kiivainta sanasotaa ilmestyi yhtäkkiä vihan sokaisemia silmiä avaava linkki otsikolla ”Seitsemän strategiaa, joiden avulla käännät pois negatiiviset ajatukset”. Joko se oli rauhannobeltason vittuilua someräyhääjille, tai sitten jollakulla ihan oikeasti sydän hakkaa rumputulella vilpitöntä halua muuttaa maailmaa palsta kerrallaan suvaitsemaisemmaksi ja vähemmän vihaiseksi.

Linkin takaa ei paljastunut maailmaa yhdellä klikkauksella paremmaksi paikaksi muuttavaa aarrearkkua, sillä jo ensimmäiset sanat kirvelivät silmissä. ”Negatiivisista ajatuksista eroon pääseminen ei aina ole helppoa. Sen sijaan on helppo pudota negatiivisen ajattelun syövereihin, ja tämä pätee erityisesti silloin, kun negatiiviset ajatukset ovat ehtineet jo kasaantua ja olemme antaneet tiedon käsittelyyn käyttämiemme suodattimien veltostua.” Kun kyse on kuitenkin palstasta, jolla käy enimmäkseen synnyttäneitä äitejä, niin olisin ehkä valinnut suodattimien veltostumisen tilalle jonkin toisen ilmaisun, mutta muuten teksti tursui pelkkää asiaa.

Olemme vankeina omissa energioissamme, mutta onneksi vanginvartija on tuttu tyyppi. Se katsoo meitä takaisin, kun katsomme peiliin. Vaikka pyörittelisimme rukousnauhaa räpläämällä itsellemme nivelrikon, niin ympärillämme on jatkuvasti valtava määrä kaikenlaista kuonaa. Täyspäisenä pysyäkseen on opittava olemaan ravitsematta kielteisiä tunteita. Ymmärrän päivä päivältä yhä paremmin, miksi niin monet ovat lopettaneet esimerkiksi Twitterin seuraamisen. Se on verrattavissa oivallukseen, että kun välttää sellaisten ihmisten seuraa, jotka aina levittävät ympärilleen pelkästään huonoa ilmapiiriä, voi itse paremmin. Joskus oman hyvinvoinnin kunnossapito voi vaatia läheisimpienkin ihmisten ulkoistamista.

Mutta ei se seitsemän oivalluksen tie onnellisempaan elämään ollut tuon sivuston hämmentävin helmi, vaan sen kyljessä oli vieläkin sokeeraavampi otsikko: ”Miksi susi Punahilkassa ei ole paha?”

Satu Punahilkasta lienee tuttu jokaiselle meistä – monelle vieläpä kahdessa eri roolissa. Ensin lapsena kuuntelijana ja myöhemmin omille lapsille sen lukijana. Silti väite suden kiltteydestä mietitytti minua vähintään yhtä paljon kuin ison pahan suden ruoansulatus, kun tämän keisarinleikatusta vatsasta rämpivät ulos sulamattomat Punahilkka ja isoäiti. En keksi muuta selitystä kuin että suden on täytynyt nauttia ennen kahta satuolentoa monta tassullista väkeviä happosalpaajia.

Myös tarinassa kolmesta pienestä porsaasta susi on kuvattu isoksi ja pahaksi, mutta sekin on pelkkää huuhaata, sillä mistä tahansa selvin päin kirjoitetusta luontokirjasta tai luontodokkarista voi tarkistaa, että suden perusruokaa ovat suurikokoiset sorkka- ja kavioeläimet, kuten hirvi, mutta sudet syövät myös karjaa, haaskoja ja jätteitä. Eiköhän tähän ketogeeniseen ruokavalioon mahdu myös kolme kimpaletta kassleria – sekä tuoretta ja vähemmän tuoretta ihmislihaa. Eli eivät ne satujen sudet pahoja ole, ne ovat vain aivan helvetin nälkäisiä.

Tämän tajuttuani mieleeni pulpahti kaamea ajatus. Onko mahdollista, että myös muita mulkusti kohteleville ihmisille herkästi annettu narsistileima onkin täysin metsämökkiin mennyt luonnehdinta? Entä jos ne ovatkin ihan vaan pahoja ihmisiä?

MAINOS Nyt saat ilmaisen tutustumiskuukauden Storytelin palveluun, jossa on tarjolla ensimmäinen kausi Storytel Original -sarjasta Vuorisen vieraana sekä uutuutena Kristianin nuoruusvuodet sekä Kristianin teinivuodet äänikirjana! Palveluun pääset tästä.

X