Teksti:
Juha Vuorinen

Netissä kiertää koulivainen video, joka kertoo nuoresta naapuristaan huhuja levittävästä vanhemmasta herrasta. Nuorukainen jopa pidätettiin hetkeksi, mutta tarkemmassa syynissä jolppi paljastui nuhteettomaksi miehenaluksi. Sen seurauksena vanhus päätyi perättömästä ilmiannosta kuulusteluihin, joissa hän vetosi huhuilunsa olleen vain kommentointia, jollainen ei voi vahingoittaa ketään.

Tuomari ei papparaisen sössötystä niellyt, vaan komensi vanhuksen kirjoittamaan uudestaan kaikki nuorukaisesta levittämänsä huhut paperille ja repimään ne sitten pieneksi silpuksi. Kotiin huristellessaan hänen piti nakata paperisilppu avoimesta auton akkunasta tuulen vietäväksi. Vanhuksen tultua muutaman päivän kuluttua kuulemaan kunniansa tuomari määräsi papan ensin keräämään kaikki taivaalle viskaamansa paperinpalat ja tuomaan ne hänen eteensä. Papparainen alkoi sopertaa, että millä helvetillä hän niitä enää löytäisi, kun tuuli oli jo riepotellut ne ympäriinsä. Tällä mielikuvataikatempulla tuomari takoi papan kusipäähän, kuinka helppoa on peruuttamattomasti tuhota jonkun maine vain roiskimalla tyhjiä sanoja ja kommentteja ilmaan kuin maajussi apulantaa pelloilleen.

Aiheeseen sopivasti silmiini osui tuore uutinen Maisa Torpasta. Hän jos kuka on saanut maistaa monenlaista julkista höykytystä. Pahin myrsky taisi riehua, kun hän kertoi olleensa Jari-Matti Latvalan äidin kanssa kahdestaan viettämässä polttareita Dubaissa. Siis hänen ja Jari-Matin häiden esijuhlaa, ei sen miehen, jonka kanssa hän vähän myöhemmin meni oikeasti naimisiin ja jonka piti olla tulossa vieraaksi myös niihin ensin sovittuihin ja sittemmin peruuntuneisiin häihin. Jos käytetään kiusata-sanaa, niin olihan tuon somettelun ympärille ihan oma-aloitteisestikin nosteltu kiusallisen paljon ilmapalloja alas ammuttavaksi.

On siis sanomattakin selvää, että Maisa on taatusti saanut kimppuunsa kaikenlaisia kaheleita, jotka ampuvat ilmapallojen lisäksi kaikkea mikä vähänkin liikahtaa hänen ympärillään. Uutisen mukaan hän oli vienyt jonkun hänestä perättömiä laukoneen tilille kirjoituksistaan, mikä oli johtanut sovittelun kautta rahalliseen korvaukseen, jonka Torppa on luvannut lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestön kautta vähävaraisille perheille. Lopuksi hän totesi viiltävän osuvasti, että nettikirjoittelu on 2000-luvun kiusaamisen rankka muoto.

Tiedetoimittaja ja viestinnäntutkija Ulla Järvikin sipaisi samaa aihetta Ylen sivuille kirjoittamassaan kolumnissa Saako terveysguru ilkeillä seuraajilleen. Hän käytti esimerkkinä lääkäri Antti Heikkilää, joka on Torpan tavoin saanut paljon paskaa niskaansa. Heikkilällä on oma iso ja uskollinen seuraajalaumansa, joka on luvannut pyhästi lopettaa aina sen median tilaamisen tai kuluttamisen, jossa heidän guruaan on arvosteltu. Nyt kumina oman temppelin kellossa on muuttunut, sillä Järven kirjoituksen mukaan Heikkilä on alkanut kohdella kovin trumpistisesti sellaisia seuraajiaan, jotka eivät ole olleet yhdessä kuorossa puhaltamassa gurunsa voitonparaativaunujen renkaisiin ilmaa. Järven poimimassa esimerkissä joku miesseuraaja oli uskaltautunut kyseenalaistamaan Heikkilän väitteitä salaliitosta koronapandemian takana ja arvellut luonnon nyt vain reagoivan liian suureen ihmismäärään maapallolla. Omassa vastauksessaan Heikkilä oli puolestaan viitannut Adolf Hitlerin kaasukammioihin ihmismäärän vähentämiseksi ja kehottanut arvostelevaa seuraajaansa aloittamaan kaasutuksen itsestään. En seuraa Heikkilän päivityksiä, joten en tiedä onko tämä totta vai piikikästä tarua, mutta kuuleman mukaan Heikkilä myös fanittaisi Donald Trumpia. Ainakin hän on kopioinut sosiaalisen median käytöstavat tältä itseään kaksi kuukautta nuoremmalta ikätoveriltaan.

Mutta ei Maisakaan ihan vielä elä kuten opettaa. Hän nimittäin sivalsi juuri tämän somekiusaamispostauksen alla olevassa ketjussa yhtä seuraajaansa, joka epäili Maisan saavan kiusaajia, koska tämä postaa jatkuvasti kaikenlaista kaupallista sisältöä. Siihen Maisa tokaisi: ”Juuri sinunlaisillesi ihmisille tämä päivitys oli tarkoitettu. Sääli ettei näyttänyt menevän ymmärryksen tasolle.” Maisan seuraajat riensivät kovasti tykkäämään tästä kommentista.

MAINOS Nyt se on ilmestynyt! Juha Vuorisen uutuuspokkari Marpellan miljartööri-iskä, johon saat Vuorisen omilla pienillä kätösillä rustaamaan omistuskirjoituksen. Tilaa tästä!

X