(Päivitetty: )
Teksti:
Juha Vuorinen

Kun selailee läpi pääuutisia, niin ilman minkäänlaista kuvanmuokkaustakin törmää koomisiin johtohahmoihin. Boris Johnson näyttää kaverilta, jota on juuri ennen putkasta potkaisemista kunnolla tukistettu, ja hänen esikuvansa Donald Trump puolestaan möhkäleeltä, jonka suun kohdalle on tökätty peräaukkoa muistuttava pyöreä reikä ja jonka pään päälle on lätkäisty muutama siivu edamjuustoa. Vähemmän karismaattisesta ulkonäöstään huolimatta heillä uskotaan olevan valtaa vaikuttaa koko maapallon hyvin-, mutta myös pahoinvointiin.

Näiden kahden takkutukan villitsemänä pyysin muutamaa tuttua naista kertomaan, keiden valtionpäämiesten ulkonäössä ja esiintymisessä on heidän mielestään kosteusmitattavaa karismaa.

Heittämällä kärkeen kapusivat jenkkipressat John F. Kennedy, Bill Clinton ja Barack Obama. Tällä hetkellä vallassa olevista päämiehistä charmia löytyy kuulemma myös Ranskan presidentistä Emmanuel Macronista sekä Kanadan pääministeristä Justin Trudeausta – eikä meidän oma Saulikaan naisten silmissä mikään ihmisen irvikuva ole. Itse asiassa vuoden 2012 presidentinvaalit olivat ensimmäiset, joissa muistan äänestäjien keskustelleen julkisesti presidentin ulkoisesta arvosta. Joku perussuomalainen kirjoitti osuvasti, että vaikka Niinistö ei poliittisesti edustakaan hänen arvomaailmaansa, niin mieluummin hän lähettää maailmalle huolitellun Niinistön kuin suviseurateltan kokoisen ja näköisen Timo Soinin. Kuten Soinin oppi-isä Veikko Vennamo tapasi sanoa: kyllä kansa tietää.

Kaljuna miehenä minua luonnollisesti kiinnosti, eikö Kekkonen muka ollut millään tavalla karismaattinen. Oli, mutta ei kuulemma niin ihana kuin nuori Mauno Koivisto. Koska kirjani kustantaa Diktaattori-niminen yhtiö, kaivoin esille myös muutaman despootin kuvan kokeillakseni, saako hirmuhallitseminen naisraatilaisissani aikaan muita kuin pelonväreitä.

Ensimmäisenä tarjoilin Valko-Venäjän kuulapäätä Aljaksandr Lukašenkaa. Ei sävähdystä. Nuoremmassa Vladimir Putinissa sen sijaan oli kuulemma sitä jotain, mutta nykyinen botoxin pyöristämä pää lyhyen varren nokassa herätti lähinnä äidin vaistoja. Ukko kun näyttää enemmän vauvan helistimeltä kuin pelottavalta entiseltä KGB-agentilta.

Täytyy kuitenkin muistaa, että moni myös sekoittaa henkilöpalvonnan ja karisman herkästi keskenään. Karmeimmasta päästä esiin tunkee kaksi viiksivallua: Adolf Hitler ja Josif Stalin. He ovat malliesimerkkejä hahmoista, jotka onnistuivat haalimaan taakseen suuren joukon kannattajia, jotka vailla kyseenalaistamisen häivääkään huusivat suuren johtajansa nimeä. Ja ne jotka eivät huutaneet, saivat maistaa isänmaata muutaman metrin syvyydessä. Onneksi meno Euroopassa on noista historian kauhuista rauhoittunut, mutta jos Twitterissä voisi ampua, niin yksikään Trumpin kannattaja ei olisi enää hengissä – mutta ei myöskään yksikään vastustaja.

Nykyvalluista juuri Trumpissa onkin jotain ihon alle menevää. Esimerkiksi Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un onkin kutsunut Trumpia muun muassa seuraavilla lempinimillä: mielenvikainen amerikkalaishöppänä, raivotautinen koira, huru-ukko, seniili höperö ja imbesilli.

Trumpille jo heti heidän ensikohtaamisestaan jäi kuitenkin aivan eri kuva.
”Me rakastuimme. Oikeasti, hän kirjoitti minulle kauniita kirjeitä. Ne olivat upeita kirjeitä. Ja sitten me rakastuimme toisiimme.”

Näin herkisteli amerikkalaishyyppä piilokoroissaan tytisevästä silavakasasta, joka vei Diili-ohjelmasta tutun ”You’re fired!” -hokeman käytännön tasolle ampumalla omaa puolustusministeriään ilmatorjuntatykillä.

Säästinkin koelaumalleni kuin keltaisen kakkukirsikan viimeiseksi testiksi videon, jossa lauma kuvankauniita korealaisnaisia itkee onnesta, kun he näkevät edessään märän päiväunensa: Loistavan toverin, Suuren seuraajan ja Kansan, armeijan ja puolueen kiistattoman johtajan. Video aiheutti raatilaisissa ainoastaan epäuskoista päänpyörittelyä, mutta oli siitä jotain hyötyäkin. Sain kuulla tarinan tästä 2000-luvun korealaisesta Isä Auringosta, joka oli mahtaillut Pohjois-Korean olevan ensimmäinen maa, joka on lähettää miehitetyn aluksen Aurinkoon. Toimittaja oli varovasti kysynyt Kimiltä, eikö häntä huoleta yhtään että avaruuslentäjät käristyvät hengiltä. Ei, koska sinne lennettäisiin yöllä.

Karismaa kuvaillaan myös lahjaksi, jolla joku erottautuu muista yksilöistä. Näillä spekseillä Kim Jong-un on kiistattomasti karismaattinen henkilö.

MAINOS Nyt voit tilata ennakkoon Juha Vuorisen uutuuspokkarin Marpellan miljartööri-iskä ja saat siihen samalla Vuorisen omilla pienillä kätösillä rustaamaan omistuskirjoituksen. Ennakkotilaajat saavat kirjansa jo huhtikuussa! Tilaa tästä!

X