(Päivitetty: )
Teksti:
Juha Vuorinen

Viime viikon lopulla Turkki rynnäköi Pohjois-Syyriaan, ja hyökkäyshuumassaan Turkin presidentti Recep Erdoğan tuli ilmoittaneeksi, että jos yksikin EU-maa alkaa nälviä hänen tavalleen rakentaa rauhaa, hän häätää Turkinmaalta 3,6 miljoonaa pakolaista Eurooppaan. Siinä olisi luullut olevan oikea klikkiotsikoiden klikkiotsikko, mutta ei – se jäi samoihin jalkoihin kuin potentiaaliset rauhannobelistit ja Janne Naccin piilotuksetkin. Kansa hakkasi sormenpäät savuten auki linkkejä Maisa Torppaa kopeloiviin uutisiin.

Koska päivätyöni on kirjoittaa suurta kansaa koukuttavaa tekstiä, hyppäsin mukaan tähän samaan poukkoilevaan rallikelkkaan ja yritin pysyä mukana kaikissa käänteissä. Ja kohtalokkaita kurveja tältä kelkkaradalta löytyikin, vaikka lähes kaikesta tiedotuksesta vastasikin yksin Torppa mediassa ja somekanavissa antamillaan lausunnoilla.

Koko sotku lähti laukalle jo viikkoa aiemmin, kun Torppa ilmoitti joutuneensa stressin vuoksi sairaalaan. Prässin syy paljastui seuraavana torstaina ilmestyneestä juorukatalogista, jossa kerrottiin Torpan olleen jo puoli vuotta kahden miehen loukussa. Rallirattia työkseen vääntävän kihlattunsa Jari-Matti Latvalan sekä ison it-firman myyntimiehen. Tätä kirjoittaessani minäkään en tiedä, ovatko Latvala ja it-mies ainoastaan napalankoja, vai kuten Torppa väitti, hyviä kavereita keskenään. Jopa niin hyviä, että mies olisi ollut tulossa heidän häihinsä. Mutta vaikka Torpan ja Latvalan häät olisivatkin toteutuneet, niin tuskin it-miehestä ainakaan Latvalan bestmania olisi leivottu. Turpaan ehkä.

Aluksi näytti vahvasti siltä, että Suomen tunnetuin juorulehti olisi haukannut ison kimpaleen paskaa ja että kyseessä olisi oikeasti ollut vain vilpitön miehen ja naisen välinen ystävyyssuhde, mutta mitä pidemmälle näytelmä eteni, sitä merkillisempiä piirteitä se alkoi saada. Lopulta pujotin hiirisormeni syvälle kaikkien juorujen äitiin, vauva.fi-sivustolle, ja löysin yli 11 000 mielipidettä ja paljastusta Maisa Torpasta sekä hänen kauas karkaavasta kihlatustaan. Surffailin siellä useaan otteeseen, ja uskoakseni kirjoittajien joukossa oli myös sisäpiiriläisiä, sillä osa oli tietoineen muutaman askeleen mediaa edellä. Löysin kuvan sellaisestakin ihmeestä kuin kalsareihin tungettavasta Maisan pepputyynystä. En edes tiennyt sellaisia olevan olemassa. Olin kuvitellut siivottomassa mielessäni, mistä on pienet palapelitytöt tehty. Sokerisista somekuvista, silikonista ja botoksista. Ei irtoperseistä.

Mammapalstalla vilahteli solvausten lomassa myös hyväsydämisiä kommentteja, jotka olivat kuin suoraan minkä tahansa kriisiviestintään erikoistuneen yrityksen ohjeista. Torppa olisi tarvinnut jonkun luotetun, joka olisi katsonut asiaa ulkopuolisen silmin ja ollut tulppana kaikkein pöljimmille päivityksille. Torppa kuitenkin seurusteli maailmanluokan autourheilutähden kanssa, hän on esiintynyt lukuisissa tosi-tv-ohjelmissa, ja hänellä on kymmeniä tuhansia seuraajia somessa. Hänet olisi pitänyt marssittaa kriisiammattilaisen puheille eikä suoraan sairaalan sängystä viettämään polttareita Dubaihin kahdestaan anopin kanssa.

Minun silmissäni Torpan tarina näyttää tällä hetkellä vain huonosti käsikirjoitetulta realityhömpältä. Ruudussa näytetään vanhoja pusukuvia ja tunnelmapaloja yhteiseksi mainostetusta Monacon-kodista, vaikka todellisuudessa postailun aikaan Maisa majaili yksin hotellissa. Jälkikäteenhän selvisi, että Latvala oli jo aiemmin tehnyt selväksi, että hänen karttansa nuottien mukaan tässä kohtaa näyttäisi erkaantuvan kaksi polkua toisistaan. Kohun aikana julkaistut kuvat ja niihin liitetyt ”mahtavat vibat” -tekstit näyttivät roikkuvan Maisalle kuin jotkin viidakon tähtösen viattomuuteen linkoavat liaanit, mutta pian paljastui että nekin olivat lionneet koko yön liukuvoidepurkissa.

Ellun kanat on luultavasti Suomen paras kriisiviestintäyritys, ja heilläkin on yksi neuvo ylitse muiden. Pyydä heti anteeksi ja ole pahoillasi. Siinä on vaan yksi kauhea miina. Usein muut haistavat jo kauas, mikä on sydämestä lähtevä ja mikä tarkoitushakuinen ja vain omaa etua ajava anteeksipyyntö.

Torpan suunnasta ei ole paljon mitään pyydelty, ei edes niin että hajulle pääsisi. Mutta annettu on senkin edestä.

MAINOS Nyt olisi tyrkyllä kuukauden maksuton tutustuminen Supla+ palveluun, josta löytyy yksinoikeudella mm. V- ja W-tyylillä kaikki viisi kautta! Käytä koodia vuorinen2020 täällä

X