Teksti:
Juha Vuorinen

Tarinat käyvät kaupaksi paremmin kuin koskaan aiemmin, mutta niiden annostelussa on tapahtunut suuri muutos. Kirjat kuunnellaan ja tv-sarjat katsotaan yhteen pötköön suoratoistopalveluista.

Oman kokemukseni mukaan niin lapsi- kuin aikuisyleisöön uppoavat parhaiten jonkinlaiset selviytymistarinat, joissa joko päädytään ryysyistä rikkauksiin tai esimerkiksi tosi-teeveen muuttumisleikissä sohvaranskalaisesta atleetiksi ja läskistä luurangoksi. Suomessa päättyi juuri julkkiksille räätälöity Suurin pudottaja -sarja, jonka voittaja, Niina Mikkonen, tipautti painostaan 17 kiloa. Tulos ei ollut mitenkään järisyttävä verrattuna kolmannen kauden tavisvoittajan, Kaisu Romppaisen, saavutukseen. Häneltä läskiä lähti peräti 52 kiloa. Kopeloidessani ohjelman historiaa huomasin, että sarjaa on Suomessakin tiristelty jo viiden kauden verran ja että edellisen kauden emännöi Miss Universum -kisassa kolmanneksi tullut Lola Odusoga.

Vuoden 1996 Miss Suomen Suurin pudottaja -juontajapestistä on kulunut aikaa jo viisi vuotta, mutta aihe näyttää pyörivän edelleen Odusogan elämässä. Hän nimittäin kertoi närkästyneensä, kun häneltä tivattiin sosiaalisessa mediassa, paljonko paino on missiajoista noussut. Wikipedian mukaan hän painoi missivuotenaan 54 kiloa. Niistä ajoista on hurahtanut 23 vuotta, ja kun on tullut puserrettua pari lastakin, on päivänselvää, ettei paino ole ainakaan pudonnut. Odusoga on kirjoittanut paljonkin ulkonäköön ja painoon liittyvistä asioista ja paljastanut saaneensa lukuisia pyyntöjä ohjelmiin, joissa askarrellaan elämäntapamuutosten ja laihduttamisen parissa – mikä on suoraan sanottuna vituttanut Odusogaa, sillä hänellä ei ole omien sanojensa mukaan ongelmaa sen enempää itsensä kuin vartalonsakaan kanssa.

Olen yhdessä asiassa Odusogan kanssa samoilla jalanjäljillä. Oman vartalonsa visuaalinen hyväksyminen on paikallaan, mutta joskus senkin esittäminen voi mennä yli, kuten kävi muutama vuosi sitten uutisiinkin hypänneellä trampoliinimiehellä. Omakotitaloalueella asusteleva ukko oli aiheuttanut pahennusta pomppimalla toistuvasti munasillaan trampoliinilla. En osaa sanoa, kumpi on syntisempää katseltavaa, ylös alas pomppivat naisen riipputissit vai vanhankansan vitjamunat, mutta jälkimmäisestä pomputtelusta napsahti 20 päiväsakon kakku. Toinen vartalonsa kanssa sinunkaupat tehnyt ukkeli oli puolestaan veistellyt kämppänsä ikkunan eteen oikein esiintymislavan, jolla karkeloi naapureiden iloksi ainoana asunaan hikikarpalot. Sekin esitys oli sakon arvoinen. Missä sitten kulkevat oman kehon esittelemisen rusketusrajat? Siihen otti kantaa rikosoikeuden professori Matti Tolvanen muistuttaessaan, ettei pelkkä alastomana kekkaloiminen omassa kodissa ole sinänsä lainvastainen teko. Itseään saa rajattomasti ruskistaa omalla pihallaankin, kunhan tarkoitus ei ole tehdä siitä performanssia muille. Eli munasillaan tai pimperoisillaan toistuva tanssiminen vaikka omalla pihalla on tuomittavaa. Myös rikosoikeudellisesti.

Joulukuussa Suomessa alkoi toinenkin suomalaisin julkkisvoimin pyörivä tervehdyttämisohjelma. Olet mitä syöt -sarjaa vetää hyvinvointilääkäri Pippa Laukka. Sen yksi vakio-osioista on ruokapöytä, jolle kootaan viikon aikana syötävät ruuat. Tällä kaudella kaikenlaista nähnyt lääkärikään ei voinut olla hätkähtämättä yhden pöydän kohdalla, sillä siltä ei löytynyt murenaakaan muonaa, vaan ainoastaan alkoholia. Esittelyssä olivat mediapersoona Wallu Valpion viikon eväät.

Televisiossa pyörii sellainenkin ohjelma kuin Dieetit vaihtoon! Toistaiseksi vain brittiversiona nähtävän sarjan ideana on seurata kahta painoltaan ääripäitä edustavaa henkilöä ja vaihtaa päikseen näiden dieetit. Yleensä siis joku lähes luurangoksi itsensä riuduttanut joutuu ahmimaan pari kertaa päivässä jonkun ylipainoisen rekkamiehen noutopöydän tyhjäksi, kun taas rekkamies päätyy imeskelemään jotain heinänkortta ja miettimään, onko tässä mitään itua. Harmi ettei ohjelmasta ole vielä Suomi-versiota, sillä jakso jostain pelinörtistä selviytymässä muutaman viikon pelkillä Wallu Valpion viinaksilla, olisi todellista viihdettä pitkäksi venähtäneellä veellä.

Suurin pudottaja -kisasta vielä sen verran, että siinähän tapahtui oikeusmurha. Juhani ”Tami” Tamminen olisi pitänyt kruunata koko kisan voittajaksi, sillä hänestä hävisi hurjat 114,5 kiloa. Finaalilähetyksessä häntä ei näkynyt lainkaan.

MAINOS Nyt saat ilmaisen tutustumiskuukauden Storytelin palveluun, jossa on tarjolla ensimmäinen kausi Storytel Original -sarjasta Vuorisen vieraana sekä uutuutena koko Kristian-sarja äänikirjoina! Palveluun pääset tästä.

X