(Päivitetty: )
Teksti:
Juha Vuorinen

Tarkoitukseni oli kirjoittaa ilmaston lämpenemisestä, mutta jotten toistaisi itseäni, tarkistin ensin, mitä olen mahtanut kirjoittaa aiheesta aiemmin. Ilmastonmuutos-hakusanalla löysin koneeltani vanhan tekstin, jota en ollut kuitenkaan koskaan julkaissut. En tiedä mikä oli sensuurini aiheuttanut, koska luonnos hohkasi mielestäni pelkkää asiaa. Ainakin näin jälkikäteen luettuna. Kirjoitusajankohdaksi paljastui aprillipäivä vuonna 2010, ja tarina kulki näin:

”Luin Hesarista pysäyttävän artikkelin maailman sietämättömäksi sikiävästä väkiluvusta. Jos emme pian turvaudu pelkkään kuusysiin, niin maapallon väkiluku puhkaisee maagisen 6,9 miljardin rajan. Nopeasti nielaistuna luku kuulostaa viattomalta, mutta ilmastonmuutoksen kannalta siinä on mahdottoman härski määrä saastuttajia. Maapalloparan kannalta ei ole kuitenkaan yhdentekevää, missä päin maailmaa makaa ilman ehkäisyä, sillä artikkelin mukaan 10 miljoonaa brittiä saastuttaa palloamme yhtä paljon kuin 220 miljoonaa malawilaista. Brittipiirakkaan ei siis tulisi sipaista enää yhtään munavoita, jos halutaan jatkossakin elää ihmisiksi.

20-luvun lopulla syntynyt äitini tapaa usein sanoa, että kyllä luonto itse säätelee kuluttajiensa määrää. Tämä on painavasti sanottu ihmiseltä, jonka syntyessä maapallon väkiluku oli hieman yli kaksi miljardia. Tästäköhän syystä Kööpenhaminan paljon puhutussa ilmastokokouksessa keskityttiin vain jäätäviin faktoihin päästöistä ja luisteltiin nätisti väestönkasvun ohi?

Luonto on jo saattanut aloittaa sisäisen puhdistuksensa Turusta, jossa terveyskeskukset ovat ratketa ripuloivista ja oksentelevista ilmastonsaastuttajista. Tilanne on äitynyt niin pahaksi, että viranomaiset kehottavat ihmisiä norottelemaan päästönsä omiin huusseihinsa, sillä hoitajien kaikki aika menee kuulemma pelkkiin vaipanvaihtoihin. Myös omiensa.

Olikohan turkulainen runoilija ja kirjailija Jarkko Laine aikaansa edellä, kun hän 70-luvulla sanoitti Rauli ”Badding” Somerjoelle kappaleen Hymyile Miss Universum, jonka kertosäe kuuluu:

Sillä maailma hukkuu paskaan
me vain luemme lehtiä
Kohta pitäis laulaa rastaan
jos se meinaa ehtiä.”

Kevään 2010 jälkeen on tapahtunut kaikenlaista. Äitini on päästelty krematorion piipusta taivaaseen ja maapallon väkiluku on noussut 800 miljoonalla. Ihmiset eivät juurikaan lue lehtiä, mutta edelleen järjestetään ilmastokokouksia, joiden tuloksia ei noudateta sen enempää kirjaimellisesti kuin numerollisestikaan. Ja minä asun lentomatkan päässä Suomesta.

Monissa tutkimuksissa lentäminen tuomitaan yhdeksi pahimmista ilmastonmuutoksen aiheuttajista. Asia ei ole enää ehkä ihan yhtä sinivalkoinen kuin Finnairin koneiden väritys, mutta tarpeettomasta lentämisestä sietäisikin saada kunnon sivalluksen selkäänsä. Jossain joku ehdotti, että alle 600 kilometrin matkat tulisi taittaa junalla. Jyskytän ajatusta suurella ilolla, kunhan se juna kulkee sellaisella energialla, joka lämmittää enemmän mieltä kuin ilmastoa.

Olen potenut suurta syyllisyyttä tekemisistäni, sillä pelkästään tänä vuonna olen lentänyt kilometrimäärän, joka vastaa yhtä kiepausta maapallon ympäri ja siihen päälle vielä menolentoa Helsingistä Kapkaupunkiin. Vikkelästi laskettuna olen istunut vuonna 2018 taivaalla hikinen perse penkkiin köytettynä yhteensä kolme vuorokautta, mutta kaikista tämän vuoden lennoistani vain kaksi tunnin lentoa on liittynyt lomamatkailuun.

Sahaan siis työni takia Málagan ja Helsingin väliä. Syyllisyydentuskissani aloin tutkia, kuinka kauan kestäisi matkata kyseistä väliä muilla kulkuneuvoilla. Málagasta Tukholmaan kolistelisi junalla kaksi vuorokautta, ja sen jälkeen pitäisi vielä tyrskytellä 18 tuntia autolautan kyydissä. Tutkittuani laivojen aiheuttamia päästöjä suhteessa lentämiseen en keksinyt kuin yhden positiivisen asian vaihtoehtoisesta matkustustavasta. Merenpinnan noustua pääsen vielä jonain päivänä lipumaan autolautalla Tukholmasta suoraan Tuusulaan.

MAINOS Tämän kolumnin lukijat saavat koodilla VIHDOINKINPUHDASVUORINEN 15 % alennuksen Puhdistamon Energiasmoothiesta, joka posauttaa energiatasosi sellaisiin lukemiin, että voit vaikka hölkätä läpi Euroopan. Tästä kauppaan!

X