Teksti:
Juha Vuorinen

Muuttaessani kuusi vuotta sitten ulkomaille kukaan ei motkottanut lentämisilleni, mutta jos nyt levitän yhdenkin siipeilevän lentokonekuvan someen, niin aina sinne ehtii ainakin yksi, jolla on ilmastoa säästävä sanansa sanottavana. Se kertoo karua kieltään siitä, kuinka kuuroja ilmaston puolesta huutavat ovat omille huudoilleen. Mieleen tulee vähän aikaa sitten näkemäni pikkutyttö, jonka t-paidan rinnassa komeili: Don’t know, don’t care. Eli jos et tarkkaan tiedä, mistä nalkutat, älä myöskään kanna siitä huolta.

Jokainen, jolla on jotain muutakin kuin vain hiilenmusta jalanjälki korviensa välissä ymmärtää, että vaikka sotkisin Helsinki-Vantaan ja Málagan välisen työmatkani munamankelilla, niin minusta huolimatta sitä reittiä suihkisi joka vuosi noin 2 000 suoraa lentoa. Ymmärtäisin vittuilun, jos lentäminen olisi jokin paremman väen etuoikeus, mutta monesti lentolippuni on ollut halvempi kuin taksikyyti kentältä kämpille. Lentäminen on asia, jonka kanssa meidän on pakko oppia elämään ja luottaa, että niin lentobisneksessä kuin ihmisten omissa valinnoissakin löytyisi sellainen vihreämpi väylä, jota kautta kukin voisi lennellä niin omatunto kuin taivaskin puhtaampana.

Tämä kuulostaa kenties hiilenmustalta huumorilta, mutta katsoin lentokoneessa dokumentin nimeltä Forks Over Knives. Jo vuonna 2011 valmistunut Netflix-dokkari kertoo pysäyttävien esimerkkien voimalla, miten paljon ihminen voi vaikuttaa terveyteensä ja ilmastoon siirtymällä pihvinpureskelusta kasvisruokapatojen äärelle. Vaikka olen katsonut silmät kipeinä ohjelmia erilaisista dieeteistä, en ihan heti muista, milloin jokin toinen ohjelma olisi tehnyt minuun yhtä syvän vaikutuksen. Vastaavasti vaikkapa dokumentissa The Magic Pill: Ketogeeninen ruokavalio suositellaan syömään aamiaiseksi pekonia ja munia keltuaisineen ja vannotaan, että sillä se läski lähtee millä se on tullutkin. Näitä dokumentteja yhdistää ennen kaikkea se, että kaikkein kiihkeimmät ruokavalioiden puolesta puhujat ovat valmiita vaikka kuolemaan sepelvaltimotautiin ajaessaan omaa erinomaista elämäntapaansa.

Nyt kun olen alkanut mättää lisää kasvislohkoja ravintoympyrääni, olen miettinyt, kumpi oli suurempi vaikutin hitaasti kytevään elämäntapamuutokseeni: jonkinlainen entisille juopoille tyypillinen halu hyvittää pahat teot vai itsekäs hinku parantaa elämänlaatuani. Selvää ainakin on, että jos riski sairastua ylipainon seurauksena putkahteleviin elintasosairauksiin pienenee, niin se voi pelastaa koko elämäni häntäpään laadun.

Valintaani vaikuttaa varmasti sekin, että eläintuotanto on merkittävä hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja – paljon pahempi kuin koko lentoliikenne. WWF:n sivuilla asia sanotaan näin: ”Naudan ja muiden märehtijöiden liha sekä maitotuotteet kuormittavat ilmastoa eniten. Naudanlihan suuremmat ilmastopäästöt verrattuna sikaan ja broileriin johtuvat naudan ruoansulatuksen metaanipäästöistä ja huomattavan suuresta rehunkulutuksesta tuotettua lihakiloa kohti.” Piereskelevä ja röyhtäilevä lehmä ei kuitenkaan ole ainoa saastuttaja, vaan mukaan pitää laskea myös rehunviljelystä aiheutuva viljelymaiden lannoitus, josta aiheutuu dityppioksidipäästöjä. Jos pitäisi veikata, kummassa kahdesta ilmastopahasta tapahtuu seuraavan kymmenen vuoden aikana enemmän kehitystä, lehmissä vai lentokoneissa, niin kyllä matkalaukkuvaakani kallistuu enemmän ekologisemman lentämisen kuin pieruttoman lehmän puolelle, sillä jo kahden vuoden kuluttua Airbus alkaa tehdä testilentoja hybridikoneella.

Kommenttipalstoilla tai somessa viisastelun sijaan olen siis siirtynyt sanoista ilmastotekoihin. Olen esimerkiksi kieltäytynyt sellaisista työtarjouksista, jotka olisivat edellyttäneet jatkuvaa ilmasiltaa Espanjan ja Suomen välillä. Myös maata rasittava massani on keventynyt neljällä kilolla sen jälkeen kun aloin korvata eläinproteiinia enemmän kasviksilla.

Jos muuten jokainen Finnairin asiakas pudottaisi samat neljä kiloa painostaan kuin minä, niin vuodessa yhtiöltä jäisi polttamatta taivaan tuuliin lähes viisi miljoonaa kiloa lentopetrolia. Ei mikään pieni pieru Saharaan.

MAINOS Kaikkien verkkokirjakauppojen MILF, eli Diktaattori.fi tarjoaa tämän kolumnin lukijoille 25 % alennuksen koko Juha Vuorisen tuotantoon. Kompuroi TÄNNE ja kirjoita koodikenttään sana SEURA. Ja luukkuusi alkaa kolista tavaraa ilman toimituskuluja.

X