Teksti:
Juha Vuorinen

Luin kloorintuoksuiset naurunkyyneleet silmissä uutista salolaisesta naisuimarista, joka yritti nostattaa syytösmyrskyn viereisellä radalla lepattanutta perhosuimaria kohtaan. Näin uintiharrastajana sekä entisenä vesiralliohjaajana tämä kaupunginvaltuutetun veto tuntui minusta aluksi vitsiltä. Sitä se ei kuitenkaan ollut. Hän otti pärskyttelyn yhtä tosissaan kuin minä aikanaan harjoitellessani vapaauintia.

Leveämmillä radoilla on kirjoittamaton sääntö, että siellä loiskutellaan aivan kuten liikenteessä, eli pysytään omalla oikealla kaistalla. Kerran minä kauhoin vauhtia yli satakiloiseen ja vartalorasvaltaan hyljettä muistuttavaan ruhooni, kun yhtäkkiä vastassani oli seinä. Ei kaakelinen vaan uimalakillinen. Jos olisin ollut salolainen kaupunginvaltuutettu, olisin kiljunut päänahka kirsikanpunaisena, että etkö sä jumalauta tiedä miten päin täällä pyöritään, mutta sen sijaan aloinkin välittömästi hoivata puolipökerryksissä olevaa naista ja tentata, olihan hänellä kaikki kunnossa. Ei tainnut olla, sillä altaasta noustuaan hän lähti hoipertelemaan kohti sitä päätä uimahallista, jossa sijaitsivat miesten pukuhuoneet.

Kumpikaan meistä ei vaatinut keneltäkään korvauksia, mutta minä pyysin anteeksi, vaikka syy ei suoranaisesti minun ollutkaan. Lähinnä pahoittelin kokoani sekä nuppini kovuutta. Mutta vastaavasti äskettäin sattuneessa tapauksessa salolainen psykologinainen vaati kaupungilta sekä uimahallimaksua takaisin, että 500 euron korvausta viereisen radan perhosuimarin roiskeiden aiheuttamasta mielipahasta, ja liikunnan ilon katoamisesta. Harmi etten minä molskinut samoissa vesissä, sillä silloin hän olisi voinut vaatia korvausta myös suuntavaiston menetyksestä. Salon sivistyspalvelujohtaja ja vapaa-aikalautakunta luonnollisesti hylkäsivät hakemuksen, joten naisen ainoa valitusreitti lähti valumaan kuin vesi hanhen selästä kohti hallinto-oikeutta.

Tämän naisuimarin olisi pitänyt syntyä Yhdysvaltoihin, jossa jaetaan vuosittain Stella Awards -palkinto. Sen saa typerimmästä kanteesta, ja se on saanut nimensä 79-vuotiaalta mummelilta nimeltä Stella Liebeck, joka oli vuonna 1994 läikyttänyt syliinsä kahvia McDonald’sissa. Nainen sai 2,9 miljoonan dollarin korvaukset, koska Mäkkärin tolvanat eivät olleet varoittaneet kahvin olevan kuumaa. Ei mummusta kertakaadolla sentään miljonääriä tullut, sillä oikeuden tuomari kohtuullisti korvauksen vaivaiseen 640 000 dollariin.

Se ei ole tavatonta, että koiran puremaksi joutunut ihminen voi saada korvauksia, mutta tässäkin asiassa Amerikassa hölkötellään aivan omilla oikeuslaitos- ja koirankusetuslenkeillä. Arkansasissa naapurin beagle oli purrut Jerry Williams -nimistä järjenjättiläistä perseeseen, mistä hän sai korvauksena 15 tuhatta dollaria. Korvaussummaa oli kohtuullistettu, koska oikeus katsoi Williamsin provosoineen koiraa ammuskelemalla tätä ilmakiväärillä. Onneksi Williams ei ole rajanaapurini, sillä silloin en istuisi kirjoittamassa tätä tekstiä työhuoneessani vaan sellissäni.

Susanne Päivärinta onnistui houkuttelemaan ohjelmaansa Sensuroimaton Päivärinta vieraaksi roiskuttelun kohteeksi joutuneen naisen, joka kertoi saaneensa tapauksen vuoksi kansalta painavaa palautetta. Sarjavalittajaksi tituleerattua naista kehotettiin jatkossa harrastamaan vain vesijuoksua painot jaloissaan. Päivärinta kertoi ohjelmassaan kahden nuoren alppioppaan yrityksestä painaa tälle hulluudelle piste lahjoittamalla vingutun viisisatasen seuraavin perusteluin: ”Tässä maailmantilanteessa monilla on oikeitakin ongelmia, ja asiat pitäisi laittaa oikeisiin mittasuhteisiin. Viranomaisilla ja virkamiehillä on varmasti parempaakin tekemistä.” Nainen ei tähänkään tarjoukseen tarttunut, mutta jatkoi, että mikäli sellainen tulisi joltain miljonääriltä, niin kiista olisi sillä kätelty. Päivärinta teki työtä pyydettyä ja kutsui monimiljonääri Kim Väisäsen apuun. Siihen loppui virka-ajan ja valtion rahojen hassaaminen. Psykologisesti tarkasteltuna se viisisataa euroa oli sittenkin se viimeinen pisara.

MAINOS Jos vaan maistuu, niin kaikki äänikirjani sekä podcast-sarjani ovat nyt kuunneltavissa täältä. Kuukauden ilmainen maistelusessio, olkaa hyvät!

X