(Päivitetty: )
Teksti:
Juha Vuorinen

Yhdysvalloissa syntynyt, mutta perimältään umpi-intialainen koomikko Aziz Ansari lensi vuosi sitten elämänsä pyörremyrskyyn, kun häntä epäiltiin seksuaalisesta ahdistelusta. Vaikka koomikko kyseessä onkin, niin kohun aiheuttaneilta treffeiltä oli komiikka kaukana.

Pari oli tutustunut toisiinsa jo aiemmin, mutta viralliset ensitreffit imaistiin New Yorkissa osteri-illallisella, jolta ne jatkuivat yhtä jalkaa astuen Ansarin asunnolle. Siellä kumpikin riisuutui ilkosilleen, ja Ansari aloitti vieraansa osterin vimmaisen lipittämisen. Huolimatta molempien vapaaehtoisesta alastomuudesta ja pimpin luvallisesta lipomisesta asiat olivat naisen mielestä edenneet liian ripeästi. Hän oli kuitenkin myös osoittanut vastarakkautta ottamalla Ansarilta kahdesti poskeen. Tämän syvemmälle seksisuhde ei näillä treffeillä edennyt.

Somekohuksi tämä kaikki purskahti kuin intialainen suuhun sillä sekunnilla, kun nainen oli antanut babe.net -julkaisulle haastattelun otsikolla: ”Menin treffeille Aziz Ansarin kanssa, ja siitä seurasi elämäni kamalin yö”. Kertomansa mukaan nainen oli suuseksin jälkeen yrittänyt elehtiä, ettei hän hirveästi nauttinut hänen vartalollaan vaeltelevista koomikon kosketuksista ja että ehkä fiksuin tapa potkaista suhde seuraavalle ja varsinaista sukupuoliyhteyttä lupaavalle tasolle olisi mennä uusille treffeille.

Kuten tavallista, kohun kommentoijat jakautuivat kahteen leiriin. Toisten mielestä Ansarin olisi pitänyt ymmärtää, että vaikka kuinka kekkaloidaan yhteisen ravintolaillallisen jälkeen nakupelleinä ja kaksi kertaa imaistaan vielä pippelikin tyhjäksi, niin se ei vielä tarkoita minkäänlaista lupausta aktista. Toisella laidalla remusi puolestaan se kansanosa, joka tuomitsi naisen kelvottomaksi onnenonkijaksi ja #metoo-aktivistiksi, joka onnistui pyydystämään taas yhden uuden Ansarin ansaan.

Katsoinkin suurella uteliaisuudella Ansarin äläkän jälkeen taltioiman Netflix-spesiaalin Right Now, jonka alussa hän kertoi tästä kohusta ja sen seurauksista seuraavin sanoin: ”Ajoittain minua pelotti. Välillä tunsin oloni nöyryytetyksi. Ennen kaikkea tunsin oloni kamalaksi sen takia, miltä tästä toisesta henkilöstä oli tuntunut.” Hän ei siis alkanut puolustella itseään, vaan toivoi että tämä episodi saisi muutkin miettimään, miten heppoisin perustein joku voidaan leimata koko loppuelämäkseen seksuaaliseksi ahdistelijaksi.

Ansarin esityksen opettavaisin kohta olikin loppusanoissa. Hän kertoi aina lopettaneensa esityksensä sanoihin ”hyvää yötä ja suurkiitokset”, muttei ollut koskaan ennen kohua todella tarkoittanut sitä. Se oli ollut vain itsestään selvää sanahelinää. Nyt hän oli ehtinyt nähdä vilahduksen maailmasta, jossa hän ei enää saisi tehdä tätä työtä, ja se taas olisi ollut hänelle sama asia kuin kuolema. Vanhan Azizin hän myönsikin kuolleen, koska vasta tämän myrskyn jälkeen hän oli tajunnut, että kaikki maine ja mammona voi kadota yhdessä silmänräpäyksessä.

Satuin katsomaan tämän Netflix-taltioinnin samana iltana, jona ahkerasti luksuselämästään sosiaaliseen mediaan päivittänyt fitnessmalli Sofia Belórf pidätettiin epäiltynä törkeään huumerikollisuuteen liittyvästä rahanpesusta. Seuraavana päivänä katosi yhdessä sellinoven kolahduksessa myös Sofian Instagram-tili, joka oli hänen ainoa väylänsä markkinoida omaa elämäänsä ja valmennuksiaan.

Ansari ei ole kiistänyt yrittäneensä vinkua seksiä Grace-salanimen suojista avautuneelta naiselta, mutta se on käynyt selväksi, ettei minkäänlaista pakottamista ollut tapahtunut. Kumpikin pesi suunsa, ja se suhde jäi siihen. Belórf sen sijaan kiistää jyrkästi pesut ainakin huumerahojen osalta, ja aikanaan oikeus tulee näyttämään, meneekö pesuveden mukana myös yhden luksustyttöystävän maine.

Yhdessä asiassa sekä Sofia että Aziz soutavat samassa ankeassa veneessä. Vaikka mitään oikeusjuttua ei Azizille tullutkaan, jo pelkkä epäily tatuoi häneen leimansa. Eikä pidätys ja kyseenalainen julkisuus Sofiallekaan mikään meriitti ole, vaikka hän olisi oikeastikin tietämättään elänyt luksuselämää rahoilla, jotka on tienattu aineilla, jotka eivät ole tuhonneet pelkästään käyttäjiensä, vaan myös heidän läheistensä elämän.

MAINOS Nyt saat ilmaisen tutustumiskuukauden Storytelin palveluun, jossa on tarjolla ensimmäinen kausi Storytel Original -sarjasta Vuorisen vieraana sekä uutuutena koko Kristian-sarja äänikirjoina plus kaksi muuta uutuutta! Palveluun pääset tästä.

X