Teksti:
Juha Vuorinen

Koiralenkkini eivät enää katkeile ainoastaan Hilma-koiramme kakkapatukointiin, vaan monesti saatan jäädä naputtelemaan muistiin jotain seuraavaan kirjaani tulevaa kohtausta tai vain juttelemaan jonkun toisen koiransa kusettajan kanssa. Eniten tulee puhetta siitä, miten elämä on muuttunut viimeisen reilun vuoden aikana. Monella se tuntuu muuttuneen paljon enemmän kuin minulla, joka olen kuitenkin jo kaksikymmentä vuotta paiskinut etätöitä. Minähän naputtelen kämpilläni kirjoja, kolumneja ja käsikirjoituksia, joita kuluttajani sitten joko kuuntelevat tai lukevat kotonaan, työmatkallaan tai ulkoillessaan. Kohtalokseni jää vain jäädä odottamaan, kumpaa ruukkuuni kulloinkin tyrkytetään. Ruusuja vai niiden varsia.

Palautteet ovat olleet myös joidenkin koirakokousteni asialistalla. Ihmisiä kiinnostaa, saako kukaan julkista työtä tekevä enää somessa muuta kuin naljailua osakseen. Tähän olen vastannut aika tyhjentävästi, että pääasiassa sitä saa mitä tilaa, mutta suljen tämän ulkopuolelle iltapäivälehtien kommentointipalstat, joissa remuaa ihan omanlaisensa porukka. Sinne ei kannata mennä mieltänsä pahoittamaan sen enempää kommentteja kirjoittamalla kuin lukemalla.

Mutta yksi suuri muutos on tapahtunut Hilma-koiramme myötä. Ennen sain lähes pelkästään kaikenlaisia huumorivideoita tai -kuvia, joita ihmiset ehdottivat julkaistavaksi somekanavillani. Jos olen keksinyt niihin tarpeeksi nasevan vuorismaisen kommentin, olen niitä ilolla jakanut, mutta Hilman ilmestyttyä kuvioihin varsinkin Instagramiini on valunut valtava koiravideoiden vyöry. Jotkut niistä saavat kyyneleet silmiini. Varsinkin sellaiset videot, joissa koiran emäntä tai isäntä on ollut kuukausia tai jopa vuosia erossa lemmikistään ja tapahtuu jälleennäkeminen. Silloin liikutuksen litku syöksyy sydämestäni silmäkulmiin kuin murtuneesta padosta. Koirien reaktiot kertovat vastaansanomattomalla tavalla niiden huikeasta muistista, ja siksi olen hivenen huolissani Hilmasta.

Jotta huoleni kokoluokka paljastuu, on tarpeen kertoa kolme olennaista yksityiskohtaa. Lenkki, jolla Hilma väänsi millä tahansa mittatikulla mitattuna karmeat jöötit tonttimme kulmalle, tapahtui kolme päivää sitten. Painakaa mieleenne avainsanat: lenkki, kolme päivää ja Hilman skeidat. Vaikka kusetustakkini vakiovarusteisiin kuuluukin rullallinen hauskoja koirankakkapusseja, päätin poimia lantakasan vasta paluumatkallani, ettei minun tarvitsisi kulkea pitempiä matkoja suolenlämpöinen paskapussi taskussani.

Nyt niihin kolmeen yksityiskohtaan. Jos katsoo synonyymisanakirjasta sanan ”lenkki”, niin sehän tarkoittaa silmukkaa tai rengasta. Kotiin palatessamme emme siis kohdanneetkaan aavistuksen jäähtynyttä kakkakasaa, koska lähestyimme taloamme vastakkaisesta suunnasta. Otetaan seuraavaksi sanat ”kolme vuorokautta”. Teemme päivässä vähintään kolme lenkkiä, joten minun saamattomuuttani olemme ohittaneet tuon läjän nyt yhdeksän kertaa, emmekä kertaakaan pysähtymättä. Hilma on toki vasta vähän yli puolivuotias narttuaihio, mutta hänessä lienee silti samanlaiset kytkennät kuin niissä hauvoissa, jotka jälleennäkemisen riemussa loikkaavat vuosia kateissa olleen isäntänsä tai emäntänsä kaulaan. Jos koiralla on vuosien lähimuisti, niin miksi Hilman muistitikku on pätkitty sellaiseksi silpuksi, että hän kolme kertaa vuorokaudessa työntää kuononsa omaan paskaansa?

Hätäni ei ole aivan aiheeton, sillä ennen Hilmaa minulle lähetettiin muun muassa sellaisia videoita, joissa hauskasti pälvikaljuuntunut herrasmies kyykistyy vääntämään savet tuorekelmulle ja sen jälkeen kietaisee siitä naamalleen sellaisen maskin, jonka läpi ei koronakaan suostuisi tarttumaan. Onko siis hauvallammekin jokin sairas kakkafetissi, vai onko kyseessä vain narttujen kiero tapa viestittää, että mitäpäs honkkeli, jos tepsuteltaisiin edes kerran tämä lenkki toisinpäin ja kaivat kiltisti sen koirankakkapussin kauniisiin hyppysiisi, ennen kuin eukkosi, joka on muuten hyvin tarkka puutarhansa puhtaudesta, pussittaa tulosteeni erään hänen hyvin tuntemansa kokokaljun päähän.

MAINOS Juha Vuorisen uutuuspokkari Mitäs me paluumuuttajat on nyt ennakkotilattavissa täältä.

X